Online shop

Mamini lekoviti dodiri

Masažom se mogu ublažiti bolovi koje beba oseća u razdoblju kada joj niču zubići, a delotvorna je i kada ima grčeve u stomaku ili kada ne može da zaspi Roditelji masiraju bebe spontano, pokazujući im na taj način ljubav.

 

Naročito to čine pre spavanja ili kada su bebe uznemirene, uplašene, uplakane. Kako je dodir prvo čulo koje se razvije i obično poslednje počinje da slabi, roditelji bi trebalo što češće da to čine, jer bebe vole dodir. Posebno delotvornom pokazala se masaža za bebe koja poboljšava celokupni psihomotorni razvoj deteta. Masaža pomaže u uspostavljanju čvršće veze između roditelja i beba.

 

Takođe, masažom se mogu ublažiti bolovi koje beba oseća u razdoblju kada joj niču zubići. Naročito je delotvorna u slučajevima kada beba ima grčeve u stomaku ili kada ne može da zaspi. Istraživanja su pokazala da redovna masaža pomaže prevremeno rođenim bebama da brže dobiju na težini. Masažom se podstiče bebin imunitet, poboljšava cirkulacija i u velikoj meri sprečavaju virusne infekcije.

 

Pre nego što započnete sa masažom, budite sigurni da je u prostoriji toplo i da beba leži na peškiru ili nekoj prostirci, odnosno da je ništa ne žulja. Primetite li da se opire, prekinite masažu. Ali, ako ne negoduje, dobro namažite ruke uljem isključivo namenjenim bebama i svaki pokret ponovite više puta, pričajući bebi nežnim glasom kako bi se opustila. Ako je u prostoriji hladno, masirajte je suvim rukama preko odeće.

 

  • Masažu počnite od nogu i stopala. Koristite duge, čvrste poteze i uvek održavajte kontakt očima sa bebom. Pomerajte ruke niz bebine noge pritiskajući palčevima unutrašnju stranu nogu, a ostalim prstima spoljašnju. Zatim obema rukama držite butinu i nežno je stiskajte dok pomerate ruke prema člancima. Masirajte malim kružnim pokretima tabane i nežno vucite svaki prstić.
  • Stomak masirajte malim kružnim pokretima, pa većim, u smeru kretanja kazaljke na satu.
  • Masaža ruku, šaka i grudi. Pomerajte svoje dlanove duž bebinih ruku, pritiskajući palčevima unutrašnju stranu ruku, a ostalim prstima spoljašnju. Malim kružnim pokretima masirajte dlanove koristeći palčeve, pa nežno vucite svaki prstić. Počevši od bokova, pomerajte šake uz telo i završite spajanjem ruku na sredini grudi i spuštanjem prema pupku.
  • Masaža leđa. Malim kružnim pokretima masirajte s obe strane kičme, od vrata prema kukovima. Onda masirajte sa bočnih strana tela prema vratu, pa niz noge. Završite pokretima preko celog tela, počevši od vrata i dalje do nožnih prstiju.
  • Kod masaže lica, kažiprstom ili srednjim prstom gladite bebino čelo i obraze. Počnite od sredine čela i pomerajte prste ka spoljašnjoj strani lica.

 

Izvor: Novosti.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda za sunčanje namenjen bebama  možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Tiggi aktivna kocka (68590)

  • Zvečka životinje muzička i svetleća (GLO05119)

  • Igračka za bebe Muzička guralica patka WINFUN 0653 (7934)

Slični postovi

Šta jede bebina mama?

Šta može vaša beba?

Nošenje beba: da ili ne?

Kao mama - na štiklama

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.