Online shop

Preterano utopljavanje bebe je opasno

Pretopljavanje odojčadi, posebno tokom hladnih meseci kada su učestale gripe i druge vrste infekcija, može povećati rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta (SIDS), tvrde stručnjaci iz Centra za decu Johns Hopkins. Sindrom iznenadne smrti odojčeta (SIDS) vodeći je uzrok smrti dece ispod jedne godine života.

 

Mnogi roditelji i dadilje nisu svesni da preterano umotavanje, koje može dovesti do porasta telesne temperature, predstavlja faktor rizika za SIDS. A kada se pretopljavanje kombinuje sa infekcijama i nesigurnim položajima za spavanje, koji predstavljaju druga dva faktora rizika za SIDS – onda je to recept za katastrofu, rekla je dr. Ann Halbower, direktor Programa za poremećaje spavanja pri Centru za decu.


"U mojoj praksi, često sam se susretala sa činjenicom da novi roditelji ne znaju sve rizične faktore za SIDS, ne znaju kako da pravilno polegnu dete i da ga previše ne umotavaju," rekla je Ann Halbower. "To su stvari o kojima pedijatri jednostavno nedovoljno podučavaju roditelje."


Već je uveliko poznato da je najsigurniji položaj spavanja za bebe na leđima. Ipak, značajan broj roditelja i dadilja još uvek odojčad stavlja da spavaju na stomak ili na bok, što u oba slučaja predstavlja rizik za dete. "Nekoliko studija provedenih u gradovima pokazale su da mnoga deca spavaju pokrivena ili umotana u previše pokrivača, ili u krevetima zajedno sa drugim članovima porodice," rekla je Halbower.


Ona, takođe, naglašava da se roditelji trebaju odupreti nagonu da pretopljavaju bebe tokom zime, kada je vani hladno i kada su infekcije česte. "Bolesne bebe trebaju smanjiti temperaturu tela, pa pretopljavanje deteta predstavlja, verovatno, najgore što možete uraditi u toj situaciji," rekla je ona.Da umanje rizik od SIDS-a, mladi roditelji trebaju preduzeti sledeće mere predostrožnosti:

• Bebe stavljajte da spavaju na leđima u njihovom zasebnom krevetiću.
• Detetove nožice približite dnu krevetića, tako ćete sprečiti da se bebe prevrću.
• Ćebence podavijte ispod detetovih nožica; nikada nemojte podavijati ćebence više od pazuha deteta.
• Nikad ne pokrivajte lice ili glavu bebe, pošto većinu viška telesne toplote bebe ispuštaju kroz glavu.
• Nikad nemojte zaspati sa bebom na kauču, jer se možete okrenuti i pritisnuti bebu ili je ispustiti.
• Nemojte dopustiti da beba deli krevet sa starijom braćom i sestrama i/ili roditeljima; beba može spavati u sobi sa roditeljima, ali u zasebnom krevetiću.
• Nemojte se u potpunosti oslanjati na spravice za kontrolu sna bebe; ovi uređaju mogu detektovati poremećaje u ritmu srčanih otkucaja i prestanak disanja, ali ne mogu otkriti pad nivoa kiseonika i druge subtilne promene koje mogu dovesti do SIDS-a.
• Imajte na umu da su bebe rođene pre termina na većem riziku od SIDS-a.


Izvor: HealthDay

 

 

Kompletan asortiman proizvoda za sunčanje namenjen bebama  možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Kengur nosiljka Easia Black Denim Maxi Cosi (26507587)

  • PrimeBebe jaje-nosiljka za bebe Palli - tamno siva (0171132)

  • Kaiševi za Prohodavanje Grey&Violet (10010051265)

Slični postovi

Kupanje bebe

Auto sedišta za bebe

I bebe osećaju majčin nespokoj

Masaža za bebe

Voda za bebe

Novogodišnje bebe

Bebe rastu od spavanja

10 stvari koje bebe čine srećnim

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.