Online shop

Beba osmi mesec

Beba osmi mesec

Razvojni stupanj vašeg deteta
Vaše dete može

•  Stajati dok se pridržava za nešto čvrsto.
• Dok leži na trbuhu, samo se vratiti u sedeći položaj.
• Svojom rukom podići predmet malen poput grožđice.
• Pokrenuti se u smeru odakle dolazi poznati glas.
• Približiti se i odmaknuti se od igračke.

 

Sa osam meseci vaše će dete verovatno početi birati ljude sa kojima će se družiti. Prijateljsko ponašanje prema nekim ljudima iz predhodnih meseci može biti zamenjeno sa nešto opreznosti, posebno sa nepoznatima. Ako ostavite svoje dete sa nekim  koga ono ne poznaje, može se sada gušiti u suzama, iako je pre bilo potpuno sretno i prihvatalo sve dok mu je bilo toplo i ugodno. Ova nova opreznost prema strancima često se pojavljuje u vreme kad se u razvoju vašeg deteta događaju važne promene. Od prilike mesec dana kasnije, vaše dete može početi pokazivati uznemirenost, koja se ponekad smatra strahom od razdvajanja, kad vi napuštate prostoriju.

 

Ova uznemirenost radi razdvajanja od vas ili vašeg partnera verovatno će se povećavati do otprilike 15 meseci, a onda postepeno opadati. Ako vaše dete pati od straha zbog razdvajanja, to može biti teško i za vas i za njega. Najbolji način da se ublaži ova uznemirenost jeste da ga ostavite u poznatom okruženju, ako je moguće, sa dobro poznatom osobom ili sa rođakom. Omiljene i poznate igračke takođe mogu biti izvor zadovoljstva.

Kad odlazite od svog deteta da biste izašli, nastojte otići brzo i mirno, a pozdravljanje smanjite na najmanju meru.

 

Otkrivanje genitalija

Normalno je da vaše dete u ovom dobu počinje pokazivati zanimanje za svoje genitalije. Ovaj interes je neizbežan i zdrav deo razvoja vašeg deteta isto kao i njegova predhodna opčinjenost sa njegovim prstima i igračkama. Nije ni malo štetno da vaše dete opipava svoje genitalije i nikad ne smete dopustiti da se vaše dete zbog toga loše oseća ili ga kazniti zbog toga što čini. Dečačić može imati erekciju već od rođenja, to je jednostavno normalan odgovor na dodir osetljivog organa. Devojčice imaju klitoralnu erekciju i to od veoma ranog doba, iako se ona manje vidi.

 

Uvođenje knjiga

Od osam meseci nadalje, ponašanje  vašeg deteta će biti fleksibilnije i ono će početi koristiti vlastitu inicijativu u odnosu. Pruža će vam igračke kao što će ih i uzimati, a može početi i da se igra sa vama jednostavnih igara. U početku će hteti deliti svoj interes za neki predmet sa drugom osobom. To je pravi trenutak da mu ponudite knjige uz koje možete zajedno sedeti i čitati ih. U početku će ga zanimati samo ritam i zvuk reči i boja oblika na slikama u knjizi. Govoreći polako i pomalo pevušeći, naglašavajući tačno određena mesta, podstičući svoje dete da vam se pridruži jednostavnim glasovima kao „mu“ kad vidi sliku krave, učinićete čitanje predivnim zajedničkim užitkom.

 

Razvojni pregled

Između šest i devet meseci, vaše dete će biti podvrgnuto još jednom razvojnom pregledu kod vašeg lekara ili pedijatra. Pogledaće kako se razvija vaše dete i isto tako proveriti da li je nešto propušteno kod predhodnih zdravstvenih pregleda. Pregledaće karlicu i noge vašem detetu da se uveri kako nema nikakvih kongenitalnih dislokacija kukova.

 

Ako je vaše dete dečak, pregledaće njegove testise da proveri jesu li dobro spušteni. Biće sproveden i test sluha. To uključuje izazivanje buke na dve sekunde sa nečim poput zvona ili zvečke van detetovog vidokruga kako bi se utvrdilo hoće li ono okrenuti glavu prema zvuku. Biće pregledane i njegove oči da se vidi ne postoje li znakovi potencijalne razrokosti. Verovatno će vas pitati je li vaše dete imalo ikakvih problema sa disanjem poput dahtanja, a njegova pluća i srce mogu biti pregledana stetoskopom. Mogu ga izmeriti i izmeriti dužinu i obim glave.Ako brinete zbog nečega u razvoju svog deteta, trebali biste o svojim sumnjama porazgovarati sa vašim pedijatrom.

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda za sunčanje namenjen bebama  možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • Avent silikonske bradavice (SCF156/00)

  • AVENT električna pumpica SCF332/01

  • AVENT set za lakše dojenje sa električnom pumpicom (SCD223/00)

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.