Beba deveti mesec

Beba devet meseci

 

Razvojni stupanj vašeg deteta
Vaše dete može
• Tražiti predmet koje je bacilo van svog vidokruga.
• se podići u stojeći položaj.
• Podići sitan predmet prstom i palcem.
• Uživati u igrama-brojalicama.
• Mahati na pozdrav.
• Krstariti oko pokućstva.

Dete od devet meseci sposobno je pokazati širok raspon emocija, od sreće do straha i žalosti i koristitiće to u smislu iskazivanja svojih osećaja u svakom trenutku. Vašem detetu će biti potrebna vaša usaglašenost sa njegovim osećanjima i vaše razumevanje za ono što pokušava izraziti, inače će biti frustrirano i nesretno. Može početi pokazivati znakove rane samostalnosti, ali će još uvek tražiti utehu znajući da ste negde blizu i spremni pomoći mu ako zatreba.

Pokreti

Vaše dete sada može samo sedeti 10-15 min odjednom i moći će se nagnuti prema napred i podići igračku, a da se ne prevrne. Može takođe okrenuti svoje telo i istegnuti se za nečim sa strane. Provodiće vreme prevrćući svojim rukama i može premestiti igračku iz jende ruke u drugu, okrećući je na svoj način. Koristeći prst i palac može podignuti sitne predmete. Gura će stvari kažiprstom i može čak početi upirati prstom. Primetićete da još uvek ne može spustiti igračku koju drži. Još uvel će je bacati ili pritiskati uz tvrdu podlogu da je se oslobodi. Ako baci igračku, gledaće gde pada, čak i ako je posve van njegovog vidokruga.

Vaše dete je sada veoma aktivno i počeće se kretati po podu bilo puzeći, vukući ili kotrljajući se ako još ne može puzati. Pokušavaće se odgurnuti da se podigne dok se za nešto pridržava i može se držati uspravno nekoliko trenutaka dok ne sedne tresnuvši. Neće se moći spustiti kontrolisano u sedeći položaj. Ako ga pridržavate u stojećem položaju verovatno će mu se svideti cupkanje izmenjujući stopala kao da vežba hodati.

Aktivnost

Uočićete da vaše dete sada postaje mnogo glasnije. Vikaće da privuče vašu pažnju, zaustaviti se, osluškivati vaš odgovor, i ako ga ne dobije vikaće ponovo. Vodiće duge razgovore sa vama, glasno tepati, skladno koristeći niz slogova poput „dad-da“, „ma-ma“, „aga-aga“, uvek iznova. Ovo tepanje ne koristi samo u smislu međuljudske komunikacije kako bi pokazalo svoju naklonost ili dosadu, nego i da bi sebe zabavilo. Sviđa mu se oponašati glasove odraslih, ne samo govoreći nego i cmokćući svojim usnama, kašljući i izvodeći zvukove poput „brrr“.

Od sad će vaše dete moći dobro gristi i žvakati svoju hranu i moći će samo jesti nešto što se jede prstima. Verovatno će pokušati zgrabiti kašičicu dok ga hranite. Neka ima svoju kašiku za igranje kako bi moglo nastaviti vežbati jesti samo između zalogaja hrane koju mu vi date.

Vaše će dete najverovatnije uživati u igrama kao što je igra skrivača i traženje nečega što vi imate poluskriveno dok  ono gleda. Veseliće se kad otkrije stvar i to će vam pokazati sa velikom radošću.

Možda ćete ga navesti da traži nešto što ste potpuno sakrili, ali to ne znači da će moći da pronađe stvar, i to ga može uznemiriti i dosađivati mu. Ako izgleda da ove prve jednostavne igre uznemiravaju vaše dete trebaćete ga podsticati da učestvuje u njima odgovarajući na sva njegova nastojanja i očevidnim iznenađenjem ili veseljem. Biće srećno da mu pokažete koliko uživate u njegovoj veštini jer će ono ipak uživati u vašem odobravanju.

Kad vaše dete stekne više samopouzdanja, igre koje igrate biće mnogo uzbudljivije. Ono će vam dati do znanja kad bude spremno krenuti u sledeću fazu.

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.