Online shop

Beba deseti mesec

Beba deseti mesec

Razvojni stupanj vašeg deteta
Vaše dete može
• se kretati oko pokućstva.
• razumeti reč “ne”, ali ne i poslušati.
• stajati samo nekoliko trenutaka.
• izgovoriti reč “tata” da bi privuklo očevu pažnju
• držati svoju šolju i piti iz nje.
• otkotrljati loptu  natrag vama.

 

Sada verovatno kako vaše dete ima smisla za humor. Sa deset meseci vaše dete neće samo uživati u igrama sa vama, nego će se i ljuljati smejući se nekim svojim šalama. Na primer, uživaće pljuskajući u kadi, a to će biti još smešnije poprskali i vas. Možete nešto i smisliti i čineći to, glasno zasmejavati vaše dete. Pojavljivanje iza vrata, govoreći „Bu“ može ga podstaknuti da se vrišteći smeje i uvek će iznova uživati u ovoj igri.

 

Vaše dete može uživati zadirkujući vas da se vratite nudeći vam igračku, a zatim je trgnuti natrag pre nego je dohvatite.Tradicionalne pesme i igre pružaju vašem detetu beskrajno zadovoljstvo. Pokušajte govoreći: „Ide buba mara nema gde da spava, našla krevetić gili gili gic“ dok kružite svojim prstom po njegovom dlanu, zatim gore uz ruku i završite golicanjem.

 

Možete ga podsticati pokazujući mu stvari dok mu nešto kazujete. Naprimer, možete detetu pokazivati mačku govoreći mu kako ona kaže „mijau“. Kasnije, kad ponovo vidi mačku možete ga pitati šta kaže mačka. To je izvrstan način proširivanja znanja tako da učenje bude zabavno.

 

Uspstavljanje pravila
Uz smisao za humor, novu pokretnost i želju da to podeli sa vama, dolazi i prva darovitost za stvaranje neprilika. Znatiželja vašeg deteta vodiće ga u sve vrste opasnosti i moraćete neprestano biti na oprezu kako se dete ne bi ozledilo. Vaše dete, sa druge strane, može popreko gledati na vaša nastojanja da ga odvratite od nestašluka i na svaki način će od vas tražiti dopuštenje. Po prvi put od kako je vaše dete rođeno, možete početi razmišljati o uvođenju svojevrsne discipline.

 

Disciplina ne znači pravila i kažnjavanje, to znači učenje kako razlikovati dobro od lošega. Proći će mnogo vremena dok vaše dete konačno shvati ideju o čemu se radi, ali učeći ga sada, svojim primerima i vođenjem, pomagaćete mu u konačnoj samokontroli i pokazivati kako će poštovati druge ljude.

 

Važno je upamtiti da dete ne može biti loše jer mala deca ne razlikuju dobro od zla. Oni uče o svom svetu kroz pokušaje, kao i promatrajući i proveravajući odrasle. Uvođenje pojma da su stvari dobre ili loše u ovom ranom dobu prvi je korak da svom detetu pomognete razviti se iz mališana koji je prirodno usresređen na sebe u mnogo osetljivije i brižnije dete. Najuspešnija disciplina nije niti ona nekompromisno stroga ni ona koja previše dopušta. Obe ove krajnosti vode ka tome da se dete oseća nevoljeno.

 

Treba ustanoviti granice i standarde koji su primereni i sprovoditi ih postojano, ali sa ljubavlju. Nikad ne pretite detetu da ga više nećete voleti jer će to loše uticati na njegovo samopoštovanje i veoma je važno da ono zna da je voljeno čak i kad vi ne odobravate njegovo ponašanje.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda za sunčanje namenjen bebama  možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Marcelin nehodajuće cipelice za devojčice 14CV-X21

  • Marcelin nehodajuće cipelice za devojčice p5015420

  • Marcelin nehodajuće cipelice za devojčice 17CV-X07

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.