Beba dvanaesti mesec

Beba dvanaesti mesec

Razvojni stupanj vašeg deteta
Vaše dete može
• Pokazati šta želi i na druge načine osim plačem.
• Samo stajati.
• Napraviti nekoliko koraka bez pomoći.
• Mahati na pozdrav bliskim rođacima i prijateljima.
• Razlikujući reći “mama” i “tata”
• Otkotrljati vam loptu.

Vi ste roditelj jednogodišnjeg deteta. Jedna po jedna, sve su veštine koje vaše dete čine samostalnim i integrisanim članom društva savladane, i od sada promene zaista brzo kreću.

Ako vaše dete još uvek ne hoda, ono je na najboljem putu da to učini do kraja prve godine. Verovatno se može podignuti na noge i kretati se pridržavajući se za pokućstvo.

Sigurno puzi, vuče se ili kotrlja, i na taj način se može kretati prilično brzo. Može sedeti duže vreme i može se sada sesti iz ležećeg položaja.

Zahvat vašeg deteta sada je mnogo precizniji i moći će podići sitne predmete koristeći palac i vrh kažiprsta. Moći će spuštati i dobacivati igračke hotimično i uživati gledajući ih kako padaju. Ako se igračke otkotrljaju izvan vidokruga, ono ih može tražiti. Igračke drži obema rukama, ali može početi pokazivati sklonost da koristi jednu ruku više od druge. Kad vam vaše dete želi nešto pokazati, pokazivaće to upirući kažiprst. Ono je radoznalo i sve će hteti istražiti, zato vodite računa da vaša kuća bude sigurno mesto. To ne znači ograničavanje vašeg deteta u prostoru jer bi ga to moglo frustrirati. Nastojte napraviti ustupak i ostaviti mu nekoliko sigurnih ormarića da u njih može ući, a ostale zaključati.

Kada ste sa detetom napolju, ono će posmatrati ljude, životinje ili automobile sa produženim, pažljivim pogledom. Moći će prepoznati poznate ljude ili životinje na udaljenosti oko 6 m i verovatno će ih glasno pozdravljati sa velikim oduševljenjem. Dete se odaziva na svoje ime i može razumeti druge reči kao što su imena članova porodice. Može biti sposobno razumeti jednostavne naredbe kao što je “daj to mami”, a može čak i učiniti to što kažete.

Možete postići da vam dete pruži svoju ruku ili nogu kad to od njega zatražite dok ga kupate ili oblačite. Kroz njegove postupke ćete  videti da ono razume najveći deo onoga što govorite iako to samo još uvek ne može rečima iskazati. Ono tepa samo sebi i vama, izvodeći mnoge govorne zvukove, i ako još nije izgovorilo svoju prvu reč, onda će to učiniti uskoro.

Vaše dete će se pridružiti porodičnim obrocima i verovatno će moći jesti protisnutu verziju onoga što jedu svi ostali. Ono je još uvek premaleno da bi jelo začinjenu hranu i zasoljenu hranu, zato odvojite njegov deo pre nego dodate so i ostale začine. Uživa jesti prstima, ali će hteti oponašati ostale u vreme ručka pa će koristiti kašiku. Biće mu teško zahvatiti hranu kašikom, a zatim kašiku prineti ustima, tako da može ponovo početi jesti prstima nakon nekoliko pokušaja.

Vaše će dete biti sposobno samo biti iz svog lončića, a verovatno će moći piti i iz obične čaše uz vašu pomoć, ali još je uvek premalo da bi mu to uspelo bez pomoći. Ako ga odbijate od dojenja ili bočice, ili se na to pripremate, možda ćete mu kao glavno mleko želeti početi davati kravlje mleko. To može biti uvedeno u dečiju ishranu nakon doba od godinu dana i uvek mu trebate davati samo pasterizovano mleko. Obrano mleko sadrži previše belančevina i natrijuma za decu i ne sme se davati u dečijoj ishrani pre pete godine.Poluobrano mleko može se davati od dve godine, ali samo onda ako dete jede vrlo raznovrsno i adekvatno.

Vaše dete može se protiviti da mu oduzmete bočicu jer ona može biti izvor emocionalnog zadovoljstva, ali preporučljivo je da dete prestane piti iz bočice oko godinu dana zato što može nepovoljno uticati na njegove zube. Ako osećate da nije spremno ostaviti svoju bočicu potpuno, nastojte ograničiti broj dnevnih obroka bočicom. Podstičite ga da pije iz šoljice u vreme obroka, a bočicu mu ponudite između obroka i pre spavanja. Kad mu dajete bočicu tokom dana, napunite je vodom bolje nego sokom ili mlekom, jer će to pomoći da se smanji detetovo zanimanje za nju. Insistirajte da iz nje pije dok sedi u nečijem krilu i kad hoće sići, oduzmite mu bočicu. Ne dopustite mu da uzme bočicu u krevet ili da sa njom hoda naokolo. Ovakvo ograničavanje upotrebe bočice, smanjiće i mogućnost da se njome oštete zubi.

Vaše dete može imati više od četiri ili pet zuba i trebali biste mu ih čistiti od kada se pojave. Ovi prvi zubi mogu se čistiti mekom dečijom četkicom za zube i dečijom pastom za zube u količini večičine graška. Ako vaše dete ima ranjive zube i razdražljivo je, ponudite mu hladan kolut za zube ili komad sirove mrkve da je grize.

Vaše dete i ostali
Čak i ako je sigurno i izlazi sa vama, vaše dete još uvek može biti oprezno prema strancima. Može biti i stidljivo. To je nasledna osobina koju je nasledio ili od vas ili od vašeg partnera, iako možda nijedno od vas ne pokazuje otvoreno ovu osobinu. Stidljivost se može ublažiti, ali se retko može sasvim iskoreniti. Ako razvijate detetovo samopouzdanje pohvalama i ohrabrenjima, to će mu pomoći da se sa ostalima oseća ugodnije i može eventualno pomoći da se stidljivost umanji. Moguće je da ono što vi smatrate stidljivim bude samo normalan nedostatak društvenosti. U ovom dobu dete nije spremno sklapati prijateljstva, i verovatno to neće ni moći sve dok ne bude staro najmanje tri godine. Sve do tad društveno ograničenje biće paralelna igra, što znači da se igra uporedo sa drugim detetom. Ne pokušavajte svoje dete  siliti da se igra sa drugima – ako ga gurkate možete ga navesti potpuno povuče iz društvenih situacija. Ne očekujte da dete ovog doba deli svoje igračke. Upravo sada, jedina stvar koja je važna jesu njegove potrebe i želje. Ostalu decu gleda kao predmete, a ne kao ljude. Ako pokazuje agresivno ponašanje prema drugoj deci, ujedajući ih ili udarajući, morate odmah reagovati odvodeći ga sa mesta događanja.

Mirno mu objasnite zašto se tako ne sme ponašati, zatim mu pružite nešto čime će se igrati ili mu pokažite neki nov predmet kako biste ga odvratili i promenili temu. Naravno, ono neće stvarno razumeti o čemu govorite, ali ako svaki put postupite isto  kad se to dogodi, ono će eventualno razumeti da ujedanje u udaranje drugih ljudi nije prihvatljivo ponašanje.

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.