Online shop

Oticanje mlečnih žlezda

Zbog dejstva majčinih hormona na novorođenče, već u prvoj nedelji života kod novorođenčeta se može javiti reakcija u vidu uvećanih mlečnihOticanje mlečnih žlezda žlezda jednostrano ili obostrano. Otok se može javiti i kod ženske i kod muške dece veličine od zrna graška do veličine oraha.


Mlečne žlezde nisu bolno osetljive na dodir niti je koža iza njih izmenila boju i temperaturu.
Postepeno se smanjuju bez ikakve terapije i gube se za nekoliko nedelja ili kroz mesec dana.


Retko se iz njih cedi bledi mlečni sekret sličan kolostrumu koga u narodu zovu i "veštičije mleko". Kod istiskivanja ili loših higijenskih uslova, javlja se crvenilo i otok mlečnih žlezda praćenih temperaturom. To je znak da je došlo do zapaljenja, najčešće pod dejstvom staphylococcus ili drugih bakterija.


Terapija je antibiotska, najbolje posle uzimanja brisa i urađenog antibiograma. Nekada kod devojčica može da ostane malo žlezdanog tkiva koje u toku detinjstva može da otiče. Lečenje je nepotrebno. Ponekad samo pokriti sterilnom gazom natopljenom alkoholom. Vaginalno krvarenje kod devojčica se, takođe. javlja zbog dejstva majčinih hormona, obično 3-4 dana života u obliku sukrvičastog sekreta iz vagine koji prestaje posle 2 do 3 dana, a nekoliko sledećih dana se cedi kao lepljiv i sluzav sadržaj.


Ovo je često praćeno uvećanim polnim organom, pa su male usne i klitoris izraženi. Pojava je prolazna, terapija je nepotrebna, ali majci treba objasniti ovu pojavu koja kod nje izaziva nepotreban strah.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda za sunčanje namenjen bebama  možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Marcelin nehodajuće cipelice za devojčice 14CV-X22

  • Marcelin nehodajuće cipelice za devojčice (7pbs-076)

  • Marcelin nehodajuće cipelice za devojčice 4PBS-053

Slični postovi

Najbolje i najgore mesto da postanete majka

Bolovi rasta su bezopasni

Letnje bolesti dece

Za bolji san beba

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.