Online shop

A (H1N1) i ishrana bebe

A (H1N1) i ishrana bebe

Novi H1N1 virus gripa (često nazivan „svinjski“ ili meksički“), kod ljudi je otkriven aprila 2009. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Virus se prenosi sa čoveka na čoveka, baš kao i obični sezonski grip - podseća dr Jelena Obrenović, epidemiolog Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, Instituta za javno zdravlje Srbije.

Ona poručuje da roditelji, kako bi zaštitili bebu, svakodnevno treba da sprovode osnovne higijenske mere - pranje ruku sapunom i vodom ili korišćenje dezinfekcionog sredstva za ruke na bazi alkohola, naročito pre hranjenja bebe.

 


Ne sme se kašljati i kijati bebi u lice, dok se obavlja hranjenje bebe, odnosno u blizini bebe. Ukoliko je moguće, bebu treba da neguju samo osobe koje su zdrave. Ako ste bolesni, a nema nikoga drugog da preuzme brigu o bebi, nosite masku za lice, a prilikom kijanja i kašljanja pokrijte nos i usta papirnom maramicom i odmah je bacite. Prostorije moraju biti dobro provetrene.

 

Dr Obrenović objašnjava das su bebe u većem riziku da, ukoliko obole od gripa, dođe i do komplikacija. S obzirom da su saznanja o zaštiti beba od gripa vrlo skromna, ona preporučuje novopečenim roditeljima da potraže pomoć od nekoga ko nije bolestan, da preuzme negu i hranjenje bebe, ukoliko je moguće. Posebnu pažnju valja obratiti na higijenu ruku. Ukoliko majka doji bebu, preporučuje se da neko od zdravih osoba preuzme ishranu bebe mlekom dobijenim izmlazanjem. Idealno je da sve bebe uzrasta do šest meseci dobijaju majčino mleko. Uzimanje lekova nije kontraindikovano dok dojite bebu (terapiju mora propisati lekar).

 

Da li dojenje štiti bebu od novog virusa gripa?
Dokazano je dosta načina kako majčino mleko štiti bebino zdravlje. Bebe koje ne doje češće obolevaju od oboljenja sličnih gripu, a i klinička slika je često mnogo ozbiljnija. Imajući u vidu da se radi o novom virusu, specifične mere zaštite nisu još uvek dokazane. Majčina zaštitna antitela, putem dojenja, prenose se na bebu. Iz tog razloga se preporučuje, da ukoliko ste bolesti neko drugi hrani bebu ali vašim mlekom.

 

Da li treba prestati sa dojenjem ukoliko je majka bila u kontaktu sa novim virusom gripa?
Ne. Zato što se u organizmu majke stvaraju zaštitna antitela ako su bile u kontaktu sa virusom, a dojenjem majka antitela prenosi na bebu. Ovo je veoma važno imajući u vidu činjenicu da je odbrambeni sistem male bebe još u razvoju. Opravdano je da majka uzima lekove u cilju zaštite od obolevanja (u dogovoru sa svojim lekarom).
Ipak, ukoliko obolite, zatražite pomoć zdrave osobe koja će bebu hraniti vašim mlekom.

Da li je opravdano uzimati lekove za lečenje ili sprečavanje obolevanja od novog gripa H1N1, ako se beba doji?
Da. Majka koja doji, a uzima lekove, trebalo bi da izmlaza svoje mleko u bočice i nastoji da nađe zdravu osobu koja će bebu nahraniti. Majka koja pretpostavlja da je bila u kontaktu sa virusom gripa i uzima lekova u cilju sprečavanja obolevanja, treba da doji bebu sve do onog trenutka dok ne prepozna simptome da je i pored prevencije i sama obolela (temperatura, kašalj, bol u grlu).

 

Ukoliko se beba razbolela, da li je treba dojiti?
Da. Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za bolesnu bebu je nastaviti sa dojenjem. Ne prekidajte dojenje bolesne bebe i dozvolite joj da doji kad god poželi. Bebe koje su bolesne traže više tečnosti nego kada su zdrave. Majčino mleko je najbolja nadoknada tečnosti, bolja i od vode, jer štiti bebin imuni sistem. Ukoliko je beba toliko bolesna da ne može da doji, ponuditi joj sakupljeno majčino mleko, na neki drugi način.Izvor: www.danas.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • CBX hranilica Anaoki (68900)

  • CBX hranilica Anaoki (68894)

  • CBX hranilica Taima (68849)

Slični postovi

Ishrana dece u letnjem periodu

Ishrana dece u prvoj godini života

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.