Online shop

Akutni proliv kod beba

Ne postoji beba koja bar jedanput u toku prve godine nije imala više ili manje akutan proliv, lakši ili teži za lečenje. Najosetljiviji slučajevi su oni koji se javljaju u prvim nedeljama života,Akutni proliv kod beba naročito ako se beba hrani veštački. Dojenje, to jest ishrana majčinim mlekom, poštedeće vas mnogih preispitivanja o tome da li beba bolje ili lošije podnosi ili prihvata ove ili one vrste veštačkog mleka.

 

Tokom prvog meseca u uzrastu kad je odojče veoma nežno, pojava proliva postaviće pred nas gomilu problema. Da li je reč o crvenoj infekciji, ili o početku akutnog proliva? Da li su u pitanju prvi znaci lošeg podnošenja hrane, posebno kravljeg mleka? Da li je reč o simptomatičnoj manifestaciji neke bolesti, nevezane s varenjem, zapaljenje uha, posebno infekcije mokraćnih kanala? Proliv tokom prvih dana života, ponekad se lako reguliše odgovarajućim merama u pogledu ishrane. Kad se javi kasnije, on upućuje na sve probleme akutnih i trajnih proliva.

 

Akutni proliv
Termin gastroenteritis se nekad rado koristio, kad su učestala povraćanja ukazivala na neku stomačnu bolest. U stvari ona su uobičajena kod akutnog proliva i mogu se čak javiti dan, dva ranije, tokom kojih beba ima veoma slab apetit, više ili manje povišenu temperaturu, loše izgleda i povraća bez nekog drugog simptoma. Pojava proliva posle 24 ili 36 časova, omogućuje postavljanje dijagnoze, otklanjajući tako sumnju na neko oboljenje koje zahteva hirušku intervenciju.

 

Termin akutan proliv ne podrazumeva uvek učestale stolice (šest do osam u toku 24 časa), uz snažno pražnjenje,  ponekad u obliku mlaza i potpuno tečno. Naravno da u ovom slučaju postoji velika opasnost od dehidracije.
Od pre nekoliko decenija, pedijatri su malo-pomalo shvatili mehanizme akutnih proliva, njihove uzroke i načine lečenja koje treba primenjivati. Oni su obično infektivnog porekla. U 70-80% slučajeva izazivači su virusi (rotavirus, koronavirus, enterovirus) koji se danas mogu naći laboratorijskim pregledom stolice.

 

Bakterije (patogeni kolibacili, zlatne stafilokoke, salmonele) deluju na različite načine, ili napadajući sluzokožu debelog, čak i tankog creva, ili lučeći toksine. Najzad, retko je reč o parazitima (Lamblias ili amebe) – za kojima treba obavezno tragati posle povratka iz tropskih zemalja, ali se mogu dobiti i u matičnoj državi.

 

Lečenje se sastoji u tome što ćete bebi prestati da dajete mleko (najmanje 24 časa i to potpuno), osim ako je dojite kad joj treba dati dovoljno da sisa, i ako je potrebno skidati joj temperaturu. Način ishrane će biti malo drukčiji za bebu mlađu od tri meseca, koja se hrani isključivo mlekom, i onu  od 7 ili 8 meseci čija je ishrana već raznovrsna, pa iz nje tada treba izbaciti mleko, mlečne proizvode, zeleno povrće, voćne sokove i sirovo voće (izuzev banana).

 

Danas postoje gotovi rastvori za rehidrataciju, koji sadrže dovoljne količine vode i elektrolita (natrijuma, kalijuma, bikarbonata) i izvesnu količinu kalorija koja je u glavnom nedovoljna. Beba treba da pije dok ne utoli žeđ. U nedostatku ovih rastvora, preporučuje se supa od šargarepe, slana supa, krem od pirinča ili pirinačnog brašna i šargarepe u vodi, čak oceđena voda od pirinča u koju se može dodati malo pirea od šargarepe. Miksirana banana, u razmeri od jedne trećine na flašicu, izvrsna je namirnica protiv proliva, koja ima tu prednost  što sadrži i izvesnu količinu hranjivih sastojaka.

 

Davanje vode, šećera i soli je osnova ove terapije.Postoje isto tako i dijetalna mleka koja služe kao prelazni način ishrane ka uobičajenom mleku na koje se treba vraćati postepeno, da bi se tek posle tri ili četri dana dostigla količina punog obroka, nastavljajući s davanjem dijetalnih namirnica koje ste koristili (šargarepa, pirinčano brašno, banane).Glavni problem koji opravdava lekarsku intervenciju, je uporno povraćanje povezano s teškim prolivom, koje može izazvati dehidraciju ako dete ne zadržava tečnost koju unosi kroz usta. Tada će dete možda morati da ostane u bolnici.

 

Pored ovih dijetalnih mera, davanje lekova, dezinfekcionih preparata ili stomačnih antibiotika, zahteva posebne indikacije. Primenu lekova protiv proliva (koji zaustavljaju gubitak vode), protiv grčeva (koji ublažuju mučninu i povraćanje) i  stomačnih poveza, treba uzeti u obzir u svakom od slučajeva, zavisno od simptoma.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Babylino pelene AKCIJA 1+1

  • PAMPERS PELENE BR.3 4-9KG A22 P&G

  • BABYLINO SENSITIVE PELENE MEGA PACK JUNIOR 11-25KG 72 kom

Slični postovi

Prolećne zanimacije - Bicikle, roleri, trotineti...

Kako unaprediti koncentraciju kod deteta

Karakteristike dečije igre prema uzrastu

Želim da vakcinišem dete od 3 godine sa prevenar 13 vakcinom prvi put

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.