Auto sedišta za bebe

Kako odabrati odgovarajuće auto sedište za dete?

Kod odabira auto sedišta važno je da auto sedište odgovara razvojnom stupnju deteta. Najčešći kriterijum za određivanje potrebne vrste auto sedišta je težina deteta. Ovo je od izuzetne važnosti, jer samo ako se dete vozi u primerenom auto sedištu, može biti i optimalno osigurano. Znači, preporuka je dete što duže voziti u auto sedištu niže grupe, sve dok to auto sedište ne preraste po težini ili visini.

Težina deteta
Prema kriterijumu težine deteta, postoje sledeće osnovne grupe auto sedišta:
• Grupa 0: za decu telesne težine do 10 kg
• Grupa 0+: proširenje grupe 0 - za decu telesne težine do 13 kg
• Grupa I: za decu telesne težine od 9 do 18 kg
• Grupa II: za decu telesne težine od 15 do 25 kg
• Grupa III: za decu telesne težine od 22 do 36 kg
Postoje i tzv. kombinovana auto sedišta koja su namenjena korišćenju u više grupa. Na tržištu se najčešće mogu naći kombinovana auto sedišta grupa 0/I (od 0 do 18 kg), i I/II/III (od 9 do 36 kg), a ponekad i u nekim drugim kombinacijama.
Za kombinovana auto sedišta karakteristično je to da se, u skladu s detetovom težinom, postavljaju u različite položaje. Tako se kombinovano auto sedište grupe 0/I postavlja u smeru suprotnom od smera vožnje sve dok dete ne dostigne maksimalnu težinu predviđenu za taj smer, a nakon toga se auto sedište okreće i postavlja u smeru vožnje.

Ostala pravila
Kada odredite kojoj težinskoj grupi pripada vaše dete, razmislite o sledećem:
• Hoćete li auto sedište postavljati sistemom ISOFIX ili pomoću pojaseva auto mobila s tri tačke vezanja? Mnogi noviji automobili imaju predviđen sistem ISOFIX za postavljanje auto sedišta. Vezanje auto sedišta ISOFIX sistemom smanjuje verovatnoću greške u postavljanju auto sedišta i tako povećava sigurnost deteta u vožnji. Ipak, auto sedišta s ISOFIX sistemom su po pravilu skuplja od auto sedišta koja se postavljaju pomoću pojasa automobila.
Ukoliko vaš automobil nema predviđen ISOFIX sistem vezivanje, na tržištu postoje mnoga auto sedišta koja se vrlo dobro mogu učvrstiti i pojasom automobila s 3 tačke vezivanja.
• Hoćete li auto sedište koristiti samo u jednom vozilu ili ćete prenositi? Ako ćete prenositi iz automobila u automobil, tada obavezno proverite možete li auto sedište dovoljno dobro učvrsiti u svim vozilima u kojima mislite da je postavljate.

Kupovina novog auto sedišta
Kad se odlučite za kupovinu auto sedišta, prošetajte po prodavnicama, informišite se o tehničkim karakteristikama auto sedišta,  kod različitih proizvođača - odaberite model koji vam je pristupačan po ceni i zadovoljava kriterijume sigurnosti.
Pitanje koje roditelji često postavljaju je: "Koje je najbolje auto sedište,?" No, univerzalnog odgovora na to pitanje nema. I najbolja auto sedišta,  može u različitim situacijama sudara dati različite rezultate. Za vaše dete je najbolje ono auto sedište,  koje odgovara direktivi ECE R44 (ECE R44.03 i više), težini vašeg deteta, optimalno se može postaviti u vaš automobil, u kojoj se dete oseća udobno i koje se ispravno i dosledno koristi u svakoj pa i nakraćoj vožnji.
Nikad nemojte kupiti ni koristiti auto sedište  koje nema atest! Za auto sedišta  koja nemaju atest jednostavno ne možete biti sigurni da će detetu pružiti zaštitu u slučaju sudara! Kako znati ima li auto sedište atest? Na auto sedištu potražite narančastu naljepnicu s oznakom ECE R44.
Kad odaberete model, krenite u trgovine. Pitajte prodavce možete li isprobati auto sedište u svom automobilu - važno je da možete auto sedište dobro učvrstiti! Ukoliko auto sedište ne možete dobro učvrstiti, nemojte  kupiti! Ako ne smete isprobati auto sedište u automobilu pre kupovine, obavezno se osigurajte da auto sedište  možete vratiti naknadno, ako nakon kupovine ustanovite da vam ne odgovara.

Polovno auto sedište?
Naša je preporuka - radije novo nego plovno auto sedište. Ipak, ako se odlučite za polovno auto sedište, uvek ga nabavite od pouzdanih i vama poznatih osoba.
Uzimate li auto sedište od nepoznatih osoba, ne možete biti sigurni nije li auto sedište bilo u sudaru, je li oštećeno, ima li sve originalne delove, a često nedostaju i originalna uputstva za korištenje.
Kod nabavke polovnog auto sedišta obavezno proverite sledeće - ukoliko samo jedan od uslova nije ispunjen, auto sedište nemojte koristiti!
• Ima li auto sedište atest?
• Je li auto sedište mlađe od 6 godina?
• Auto sedište nije bila u sudaru?
• Ima li auto sedište proizvođačeva uputstva za korišćenje?
• Auto sedište ima sve originalne delove i u dobrom je stanju?
- nema spoljašnjih oštećenja ni napuknuća
- trake pojasa su očuvane
- kopča i mehanizam za kopčanje rade ispravno
- presvlaka je očuvana
• Auto sedište se može čvrsto postaviti u automobil?

Izvor: autosjedalice.info

[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml showflipbtn=true documentid=091119133317-0542da3e41574583b2a8446b97eafe76 docname=izicomfort username=latrija loadinginfotext=iZiComfort width=500 height=375 unit=px]

2 komentara:

 • dejan urosvic
  10.05.2012. 08:11
  Da li neko zna moze li se na neki nacin atestirati polovno auto sediste?
 • tanasko1975
  28.07.2012. 15:18
  Poštovani g. Tanaskoviću,

  Evo odgovora na Vaša pitanja:

  1. Homologacija sedišta se odnosi na model a ne na pojedinačan primerak, i sprovodi se na zahtev proizvođača a ne kupca. Stoga ne postoji mogućnost da sedište koje posedujete homologujete.

  2. Prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, nepostojanje propisane opreme u vozilu tretira se kao tehnička neispravnost vozila.

  3. Pravilnik koji uređuje upotrebu dečijih sedišta donosi ministar nadležan za saobraćaj.

  4. Neće svih učesnika u saobraćaju, ali hoće dece koje se prevoze vozilima. U proteklih pet godina na putevima Srbije poginula su 132 deteta a blizu 9000 je povređeno. Od tog broja najviše dece stradalo je dok su bili putnici u vozilu. Većinu dece mogli smo dakle spasti da smo ih prevozili u bezbednosnim sedištima a ne u naručju, krilu, nevezane i sl. Što se tiče ECE regulative bitno je istaći da ona propisuje minimalne zahteve za bezbednost samog dečijeg sedišta kao proizvoda. Ako bismo dozvolili da nam se deca prevoze u sedištima koja izgledaju kao bezbednosna sedišta ali koja u suštini ne štite dete u slučaju sudara (a to im je svrha, a ne da budu lepa) ili šta više mogu da naškode detetu, to ne bi bilo u najboljem interesu deteta.  Molimo Vas da imate u vidu da je jedini zadatak bezbednosnog sedišta zaštita deteta u slučaju sudara. Ako sedište nije homologovano, ne postoji garancija da će ono ispuniti taj zadatak u slučaju koji niko od nas ne želi, ali koji je ipak moguć.

  U prilogu Vam šaljemo i neke linkove na jutjub na kojima možete videti šta se dešava u slučaju sudara.

  Srdačno, i sve najbolje u budućem roditeljstvu,

  Pavle Ristić, dipl. pravnik
  teh. koordinator

  http://www.youtube.com/watch?v=K6tsgzFvVI0

  http://www.youtube.com/watch?v=kRP7ynNI8mI

  http://www.youtube.com/watch?v=bHypMBHa8Nc

  http://www.youtube.com/watch?v=CWgnuTH6mqQ&feature=related
  --
  СРПСКИ КОМИТЕТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА
  Југ Богданова 19 11000 Београд
  011 2629 054 065 381 6565
  www.kbs.rs
  мат.бр 17697668 пиб 105148107

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.