Online shop

Beba u prvim danima

Beba u prvim danima 

Moguće je da će beba po dolasku iz bolnice spavati duži period (oko šest sati) ili plakati zbog premora i promene sredine. Uobičajeni fizioloski pad telesne težine posle rođenja nadoknadiće za desetak dana. Možda će beba imati fiziološku žuticu po izlasku iz porodilišta.

 

U pitanju je prirodna pojava njenog prilagođavanja na spoljnu sredinu, koja traje desetak dana. Samo je učestalo dojite. Ako se žutica znatno pojačava ili duže ne prolazi, obratite se patronažnoj sestri ili pedijatru. Zbog dejstva majčinih hormona kod bebe se mogu pojaviti: otok mlečnih žlezda, krvarenje iz vagine i komedoni (beličaste, sitne tačkice po koži nosa). Spontano prolaze (najčešće nakon dve nedelje).

 

Takođe, kao prolazne pojave adaptacije na spoljnu sredinu mogu se javiti perutanje i alergijski osip kože. Beba može imati i lake povrede kao što su: meki porođajni naduv - kefalhematom (koji vremenom spontano nestaje) i prelom ključne kosti (između vrata i ramena), koji za nekoliko dana spontano zaraste.

 

Bebina stolica treba da bude zlatnožuta, osim nekoliko dana po dolasku iz porodilišta, kad je zelenkasta (mekonijalna). Ako je i docnije česta, zelenkasta i oskudnog sadržaja, znači da beba gladuje. Katkad je zelenkasta kod ishrane veštačkim mlekom (mlečnom formulom) obogaćenim gvožđem.

 

Beba može da ima nekoliko stolica dnevno (u početku i pri svakom podoju, a docnije može da je nema tri do četiri dana. Petog dana trebalo bi izazvati stolicu glicerinskim štapićem ili nadražajem čmara. Obično se ustale jedna do dve stolice u toku dana. Međutim, ne gledajte mnogo u stolicu, već u bebu.

 


Rađanje beba je svakako najradosniji trenutak u životu svake majke. Ali pored ogromne sreće koja prati dolazak novog člana porodice na svet, majke su veoma često u prvim danima nakon porođaja zbunjene, uplašene i teško se snalaze. Ukoliko je majka prvorotka, njen strah, neznanje i briga je i veća i krajnje razumljiva. Sa druge strane, beba je potpuno zavisna od majčine, odnosno, roditeljske brige, nege, ishrane i zaštite.

 

Pedijatri - neonatolozi Doma zdravlja Dijagnostika mogu vam dati dragocene savete, kao i odgovore na sva pitanja koja vas muče u vezi sa negom i ishranom vašeg deteta. U okviru patronažne službe Doma zdravlja „Dijagnostika“ dobro obučene i iskusne patronažne sestre mogu vam pružiti praktične usluge. Pomoći će vam oko kupanja i higijene bebe, nege pupka, prepovijanja, oblačenja, dojenja, izmuzavanja dojke, kao i hranjenja deteta.

 

Autor: Prim. dr Dragana Mijanović
Izvor: www.danas.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • KIDS II BS KOLEVKA SA POSTOLJEM ZELENA (60131)

  • KIDS II DISNEY LJULJASKA/LEZALJKA WINNIE POO 60256

Slični postovi

Nošenje beba: da ili ne?

Beba plače dok se hrani. Zašto?

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.