Online shop

Temperatura kod dece

Temperatura kod dece 

Različiti poremećaji zdravstvenog stanja kod dece manifestuju se povišenom temperaturom. Povišena temperatura samo je simptom koji ukazuje da se u organizmu nešto dešava. Kod novorođenčadi receptori za toplotu u koži nisu dovoljno zreli, tako da se kod utopljavanja povećava telesna temperatura iznad granica normale.

 

Najčešći uzroci povišene temperature u odojčadi i male dece su infekcije. Uzročnici infekcija su virusi ili bakterije koji izazivaju zapaljenja gornjih respiratornih puteva, pluća, zapaljenja uha. U nejasnim slučajevima povišene temperature treba misliti na infekcije mokraćnih puteva.

 

Mučnina, povraćanje i proliv uz povišenu temperaturu ukazuju na lokalizaciju infekcije u digestivnom traktu. Naravno, treba uvek imati na umu i infekcije centralnog nervnog sistema ukoliko se održava visoka temperatura koja se ne može smanjiti lekovima za snižavanje temperature.

 

Pri svakom stanju jako visoke temperature treba se obratiti svom lekaru koji će na osnovu uzetih podataka o tome kako je i kada počela visoka temperatura, na osnovu procene opšteg stanja pacijenta i urađenog kliničkog pregleda uraditi odgovarajuće laboratorijske analize krvi, mokraće, briseva, urino ili hemokulture, odgovarajućih snimanja da bi se došlo do uzroka koji je izazvao povišenu temperaturu.

 

Lečenje se sprovodi u zavisnosti od uzroka povišene temperature. Ukoliko se radi o novorođenčetu koje ima povišenu temperaturu zbog pretopljavanja, treba ga raskomotiti, skinuti suvišnu odeću, a prostorija u kojoj se dete nalazi mora se rashladiti do temparature od 20 stepani. Zatim treba vlažiti kožu mlakom vodom, jer voda koja isparava sa kože oduzima značajnu količinu toplote. Sličan efekat ima brisanje kože mešavinom vode i alkohola. Ova deca su u suštini zdrava i ne treba koristiti nikakve lekove.

 


U slučaju da se radi o virusnoj infekciji, treba sprovesti simptomatsku terapiju, dati lekove za snižavanje temperature (najčešće se kod dece koristi panadon ili brufen), dosta tečnosti jer deca sa visokom temperaturom gube velike količine tečnosti. Ukoliko se posumnja na bakterijsku infekciju ili mešovitu virusno-bakterijsku infekciju treba dati antibiotike, po mogućstvu, prema antibiogramu.

 


I pored svih preduzetih mera, nekada je veoma teško otkriti uzrok povišene temperature. U tim slučajevima se procenjuje kliničko stanje deteta i, ukoliko je stanje teško, dete se upućuje u bolnicu gde se rade dodatna ispitivanja, intravenska nadoknada tečnosti i primena lekova koji se daju u bolničkim uslovima.

 

 

Autor: pedijatar neonatolog Dom zdravlja „Dijagnostika“ Beograd
Prim. dr Slobodanka Đurić

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba
 

  • Mima auto sedište iZi Go ModularTM BeSafe Snow White (G3007)

  • Moon navlaka za sedište snow white (sh101-sw)

  • Mima Zigi adapteri za IZI GO autosedište (g4105)

Slični postovi

Šum ne znači bolest

Temperatura 37.5 i proliv

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.