Online shop

Bebin vid

Razvoj bebinog vida

Bebe vide čim se rode. U stvari, novorođenče čak može fokusirati pogled na predmete, ali na kratko vreme. U dobu od dve nedelje, bebe mogu pratiti pokrete, prepoznavati  lica i pokazivati prve naznake osmeha. Novorođenče najbolje vidi na udaljenosti od samo 20 do 35  centimetara, što je otprilike udaljenost od majčine ruke do bebinih očiju. Poznato je da je vid novorođenčeta 10 do 30 puta slabiji od normalnog vida odrasle osobe.

 

Krajem ovog razdoblja, bebin vid na daljinu trebao bi se dramatično poboljšati, a bebe će sve češće početi gledati u objekte koji se nalaze na većoj udaljenosti. Jedan od omiljenih objekata posmatranja, bebama će biti ljudska lica. Do drugog meseca, koordinacija očiju bebe toliko se poboljša da mogu pratiti nešto što se pomiče s jedne strane njihovog lica prema drugoj. Sa tri meseca, većina beba će pokazivati početke koordinacije ruku i očiju tako što će posezati za predmetima, prvo slučajno, a kasnije je će to biti preciznije.

 

1-3 meseca starosti. Krajem ovog razdoblja, bebin vid na daljinu trebao bi se dramatično poboljšati, a bebe će sve češće početi gledati u objekte koji se nalaze na većoj udaljenosti. Jedan od omiljenih objekata posmatranja, bebama će biti ljudska lica. Do drugog meseca, koordinacija očiju bebe toliko se poboljša da mogu pratiti nešto što se pomiče s jedne strane njihovog lica prema drugoj. Sa tri meseca, većina beba će pokazivati početke koordinacije ruku i očiju tako što će posezati za predmetima, prvo slučajno, a kasnije je će to biti preciznije.Tokom ovog razdoblja takođe se razvija bebina sposobnost razlikovanja boja.

4-7 meseca starosti. Kako vaša beba sve više i više ulazi u interakciju sa svojom okolinom, skladno tome trebali biste primećivati i povećanje vizualne svesti. Beba stara između 4 i 7 meseca uživa će u predmetima zamršenijeg dizajna i imati veću sposobnost razlikovanja boja.Do kraja ovog razdoblja, većina beba može fokusirati pogled na daljinu za otprilike jedan metar veću od one na koju je mogla u dobu od četiri meseca. Većina beba sada će moći pratiti čak i brze pokrete te će često vežbati novostečenu koordinaciju očiju i ruku.8-12 meseci starosti. Većina beba sada već jako dobro vidi i fokusira pogled čak i na objekte koji se brzo pomiču. Sada su bebe u fazi spajanja motoričkih i vizualnih veština. Na primer, beba može primetiti igračku na drugom kraju sobe, fokusirati na nju pogled, dopuzati do igračke, uzeti je u ruku i premetati po rukama kako bi je mogla bolje razgledati. Većina beba će početi zajedno da koristiti oba oka, procenjivati razdaljinu, hvatati i bacati objekte većom preciznošću.Puzanje je važno u razvoju koordinacije očiju, ruku, nogu i tiela.

1-2 godine starosti. Između prve i druge godine života, detetov vid dramatično će se poboljšati. Koordinacija između očiju i ruku nastavlja se razvijati i dete će početi razumevati apstraktne termine.

Ako roditelj smatra da njegovo dete loše vidi, trebao bi konsultovati lekara. Lekar će odlučiti jesu li potrebni dalji pregledi.Neka deca škilje. Obično blago škiljenje nestane s vremenom. Vaš lekar će vam preporučiti sledeće mere koje su, eventualno, potrebne. Ako dete i nakon preduzetih mera i dalje škilji, lekar će ga verovatno poslati specijalisti za oči, jer rano lečenje može sprečiti kasnije probleme sa vidom.Kada dete navrši tri godine života, lekar mu može pregledati oči koristeći posebnu karticu za testiranje očiju namenjenu deci. Vrlo je važno što ranije otkriti slabiji vid u jednom ili oba oka, jer bi inače moglo biti nepovoljnog uticaja na detetov razvoj, a posledica bi mogla biti trajno oštećenje vida.

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici MAMA I BEBA

  • Avent Bebi Alarm - Dect monitor 7754 (SCD711/52)

  • Avent Entry level DECT monitor 3505 (SCD502/52)

Slični postovi

Beba retko hoće da pije vodu i čaj

Beba ne može da spava preko dana

1 komentara:

  • Milica Turjak
    28.05.2019.

    Postovani imam mucnine vrtoglavice i ubrzano lupanje srca proslog meseca sam imala menstruaciju 4 i trajala je 2 do 3 dana i prestala bila je rozikaste boje sad sam uradila test sa pastom za zube jer nisam imala onaj iz apoteke i bilo je plave boje dali da se nadam trudnoci ?

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.