Online shop

Bebin govor

Vaše dete je rođeno sa potencijalom da uči govoriti i prijemljivošću na uticaje koji će mu olakšati komunikaciju. Dete počinje učiti o jeziku još dok je u materici, što znači kad prvi put počinje prepoznavati glas svoje majke. Novorođenče će davati prednost glasu svoje majke pred svima ostalima jer će mu on već biti poznat i ono će ga uskoro poistovećivati sa toplinom, ugodnošću i hranjenjem.

 

Novorođenčetov mozak je prilagođen shvatanju teksture, obrasca i ritma jezika i ono će više pažnje obraćati glasovima koji pričaju nego ostalim zvukovima koje čuje. Od trenutka rođenja, vaše dete razume govorne glasove na način koji mu omogućava razdeliti govor koji sluša u glasovne jedinice. Pre nego može tečno govoriti, mora proći kroz različite faze razvoja. U početku glasovne veštine vašeg deteta sastojaće se od plača i podrigivanja. Nemogućnost da govori u ranim mesecima zapravo ne sprečava dete da kasnije postane govornik.

 

Ovo vreme koristi da nauči kako kontrolisati svoja usta i svoj jezik. Možete pratiti od najranije dobi da vaše dete često pomera svoja usta, gurajući napred i natrag svoje usne kao u nekom ritmu.

 

Razgovor
Jedna od veština koju vaše dete mora usvojiti pre govora jeste mogućnost uzajamnog delovanja sa ljudima. Vaše dete počinje učiti o ovom procesu veoma rano i sa tri meseca već će moći koristiti komunikacijske gestove. Pokušajte podići svoje obrve pred njim, a onda pormatrajte kako vas oponaša. To je prva faza učenja o odrđavanju konverzacije. Ovi gestovi biće propraćeni različitim zvukovima kako vaše dete počinje razvijati kontrolu nad desetinama različitih mišića koji su uključeni u izgovaranje govornih glasova.

 

Kad vam vaše dete guče i mrmlja, ono uči koordinirati pokrete jezika dok uzima zrak. Kad vi odgovarate na ove prve zvukove, instinktivno ćete koristiti visoke, ritmične i pevajuće tonove, ponavljajući reči na način na koji ćete zadržati detetovu pažnju. Sa pet ili šest meseci, vaše dete će biti usredsređeno na jednosložne reči kao što su „ba“ ili „ma“ koje će ponavljati uvek iznova, često dok je samo. Ovo korišćenje prvih glasova poznato je kao tepanje i ne koristi se još kao oblik komunikacije.

 

To predstavlja način na koji vaše dete uči kako izgovarati nove glasove. Uskoro nakon što nauči tepati, primetićete da vaše dete počinje koristiti svoje oči u komunikaciji sa vama i da usmerava vašu pažnju na ono što želi. U komunikaciji će uskoro slediti ono što se naziva deklarativno pokazivanje; upiranje prstom je zapravo oblik interakcije pre nego, po svom temeljnom značenju molba upućena vama da mu dodate nešto što ne može samo dohvatiti.

 

Nakon mesec ili dva, tepanje vašeg deteta biće tečno poput govora, uzlazno i silazno, kao da sudeluje u razgovoru. Iako još ne može oblikovati reči, ono će razumeti jednostavne reči koje su izgovorene jasno, na primer „boca“, ako pokazujete na njegovu bočicu za hranjenje. To da razume više nego što može izreći, nastaviće se tokom celog najranijeg detinjstva, sve dok ne počne tečno govoriti.

 

Prve reči
Krajem svoje prve godine, vaše će dete verovatno izgovoriti svoju prvu reč. Ona vam možda neće biti razumljiva kao reč, ali to će biti glas koji ono koristi za određeni predmet. Nije slučajno da su „mama“ i „tata“ često među prvim razumljivim rečima koje izgovara dete jer su njegove prve reči jednostavne i povezane sa stvarima koje su detetu posebne. Kad jednom počne govoriti, vaše će dete nastaviti izgovarati nove reči svaki mesec, iako će najviše njegovih prvih reči biti jednostavne imenice ili lična imena.

 

Autor: MamaiBeba.rs

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Plišana Muzička Igračka Kornjača (10191250003)

  • Plišana Igračka "Hug Me" Majmunče (10191260001)

  • MAXX PLIŠ JEDNOROG 25 CM (MAX18070)

Slični postovi

Bebin govor tela

Razvoj govora kod dece

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.