Online shop

Bebin plač

Vaš odgovor na dečiji plač i način na koji ga tešite može uticati na povezanost koja raste između vas.Ne postoji opasnost da ćete razmaziti svoje dete ako reagujete na njegovo plakanje. Nemoguće je novorođenčetu pružiti previše ljubavi. Prilazeći svom detetu vi ćete mu pokazati da brinete, a za uzvrat između vas će se stvoriti čvrst odnos utemeljen na ljubavi.

Zašto deca plaču?

Deca plaču iz mnogo različitih razloga, a vi trebate razumeti šta vaše dete tera na plač da bi ste ga mogli utešiti. Vaše novorođenče može puno plakati jer to znači njegov način komunikacije sa vama. Mališan treba umeti dati vam do znanja da je svet u kojem se našao čudno i ponekad zastrašujuće mesto. Kad se prilagodi na novu  okolinu, a vi razvijete svoje navike vodeći računa sviđaju li se njemu ili ne, plakanja će postupno biti sve manje.

Glad je najčešći razlog za plač i ubrzo ćete naučiti kako prepoznati da je vaše dete gladno. Treba ga nahraniti na njegov zahtev  - veoma malu decu treba hraniti otprilike svaka dva do tri sata.


Dete može plakati i ako mu je prevruće ili prehladno. Mala deca ne mogu regulisati svoju telesnu temperaturu i lako im postaje prevruće ili prehladno, zato je važno proveravati mališanovu temperaturu. Morate voditi računa da u dečijoj sobi temperatura stalno bude 18°C. Mokre ili prljave pelene nisu razlog plakanju, jedino ako mokre pelene zebu.


Vaše dete verovatno ne voli biti nago , čak ni u toploj sobi. To je zato što odeća na koži stvara osećaj sigurnosti, a kad se ona ukloni, mališan plače. Svedite svlačenje na namanju meru prvih nekoliko nedelja. Operite  radije nego da kupate svoje dete, pa će tako biti samo delimično svučeno.

 

Kad ga potpuno svučete, umotajte ga u peškir kako biste mu pružili osećaj sigurnosti. Bol je pouzdan razlog plakanja, ali vama može biti teško odrediti uzrok trenutnog bola. Ako možete, uklonite uzrok bola. Ako ne možete pronaći uzrog bola, ne ostavljate dete da plače, podignite ga i utešite. Ostanite uz dete sve dok se potpuno ne smiri.

 

Ako izgleda da vaše dete ima temperaturu ili se uopšteno ne oseća dobro, uvek zatražite lekarsji savet. Svako će dete normalno početi plakati kada je umorno. Ako mislite da je to razlog, stavite svoje dete spavati u zamračenu, toplu sobu. Ako je potrebno, ljuljate ga i pevajte mu umirujuću pesmicu dok se potpuno ne smiri i ne uspava.Kako ublažiti plač?
- Pokreti smiruju dete zato ga pokušajte ljuljati ili hodati uokolo držeći ga na svom ramenu.
- Stavite svoje dete u stolicu za ljuljanje što će ga veoma lagano pokretati.
- Gurajte ga napred-nazad u kolicima.
- Umirujući mu govorite ili pevajte.
- Uključite radio ili TV
- Skrenite detetov u pažnju na igračke koje zveče.
- Neka tiho svira muzika 
-Nosite dete uz svoje telo

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • Kuca na jastuku (744967)

  • MAXX PLIS KUČE (MXX18040)

  • Plišana igračka - kuca (AM02079)

Slični postovi

Šest uzroka plača

Beba plače dok se hrani. Zašto?

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.