Online shop

Bebini zubići

Bebini zubići

Oko šestog meseca vašem će detetu početi izbijati zubići i do dve i po godine pojaviće se svih 20 pravih zubića. Svaki zubić sastoji se od dva dela: krune, koja se može videti u ustima i korena koji pričvršćuje zub za vilicu. Spoljni deo zuba građen je od gleđi koja štiti krunu i osigurava snažnu površinu za žvakanje. Zato što gleđ nije potpuno oblikovana kad izlaze prvi zubići, potrebno je da bi ojačala dodavati kalcijum i ostale minerale sledećih šest do dvanaest meseci.

 

Kalcijum i fosfati u gleđi često su na udaru kiselina koje stvaraju bakterije što žive u plaku. Ove bakterije za stvaranje kiseline koriste ugljene hidrate, kao što je šećer. Vašem detetu su potrebni ugljeni hidrati, ali hrana i piće sadrže mnogo jednostavnih šećera poput saharoze, fruktoze i glukoze koji ubrzavaju stvaranje kiselina koje mogu oštetiti zubiće.

 

Ne radi se samo o količini šećera koje dete jede što će oštetiti njegove zubiće, nego i o učestalosti uzimanja zašećerene hrane i pića.Pića koja se pijuckaju, ili zašećerena hrana pojedena u dužem vremenskom periodu, održava visoku količinu šećera u ustima, što znači da se mogu nadoknaditi kalcijum i fosfati koji se odstranjuju na duže ili kraće vreme.

 

Što hrana i piće sadrže manje šećera, to je bolje za zube jer se računa ukupan nivo šećera, a ne samo šećer koji se dodaje. Eto zašto ne treba nikada dodavati šećer u detetovu hranu i piće i uvek treba razrediti piće i dati ga da pije iz posebne šoljice bolje nego iz bočice za hranjenje.

 

Čišćenje zubića

Čim se pojave prvi zubi vašem detetu, trebali biste mu ih čistiti svakog jutra i svake večeri.  Jutarnje pranje zubića će vašem detetu pomoći da se ukloni sav plak koji se nakupio tokom noći. Glavni razlog za čišćenje zuba jeste ukloniti što više plaka, a pasta za zube to čini pomoću abrazivnog sredstva, postoje paste za zube posebno sastavljene da budu prikladne za malu decu.

 

Količina paste za zube u veličini graška sve je što treba da se očiste usta puna zubića. Verovatno će vam u početku biti najjednostavnije učiniti to svojim prstom omotanim komadićem mekane tkanine i kad se vaše dete navikne na to da čisti svoje zubiće, možete početi čistiti njegove zubiće mekanom četkicom za zube.

 

Pre nego počnete svom detetu prati zubiće, dobro je dati mu da se igra sa četkicom za zube kako bi mu postala poznata i kako se ne bi protivio kad je stavite u njegova usta.
Otkad postoje paste za zube sa fluorom, dečji zubi su zdraviji. Fluor, koji je sastojak gotovo svake paste za zube, deluje čineći gleđ otpornijom prema napadu plaka.Zubar

Povedite svoje dete sa sobom kad idete na pregled kod zubara kako bi se naviklo na zubara i zubarsku ordinaciju. Navikavajući svoje dete da da pregledati svoje zube pre nego mu lečenje bude potrebno, ono se neće uspaničiti na pomisao da mora ići kod zubara. Detetu trenutno neće trebati pregled zubića, i to možda neće biti potrebno učiniti sve do njegove treće godine života, kada će zubar proveriti razvijaju li se ispravno  zubi. Zubar će vam takođe moći savetovati poseban zaštitni tretman prikladan za vaše dete.

 

Odreći se slatkiša

Često konzumiranje jela, medjuobroka i napitaka koji sadrže šećer glavni su uzročnici za karijes. Zato treba izbegavati slatkiše i napitke koji sadrže šećer, kao što su sirup, Cola, gotovi čajevi (takodje hladan čaj!) i voćni sokovi. U letnjim danima žedj se može najbolje utoliti  običnom vodom sa česme koja se koristi i zapripremanje kašastih obroka. Cucle, dude ne treba nikada umakati u med ili šećer.Pomoć protiv bolova

Olakšanje donose specijalni krugovi koje beba grize, a koji se drže ufrižideru. Nezasladjena posebna sredstva za zube (na primer gel koja olakšavaju izbijanje zuba treba koristiti za rezervom. Previše toga je nezdravo.Povrede zuba

Povrede mlečnih zuba (na primer lomljenje krune zuba, izbijanje, tj. ispadanje zuba) mogu da prouzrokuju štetu na zubima koji još nisu izbili. Zato, svaku povredu zuba treba odmah prijaviti dečijoj lekarki/ dečijem lekaru/zubaru. Da li je lečenje potrebno ili nije, odlučuje lakar, tj. zubar.

 

Autor: MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 • Tiggi zvečka (597780)

 • Chicco zvečka za bebe žaba (6320034)

 • Zvečka životinje muzička i svetleća (GLO05119)

5 komentara:

 • 10.07.2010. 22:55
  pozzzz... kod moje bebe niko zubic danas a dva mu mjeseca i četiri dana pa reci te mi jel to normalno ... hvala vam punooo punooo
 • mihajlo
  12.07.2010. 22:15
  Fluor nema nikakve veze sa zdravljem zuba, te preporučujem da se dvaput razmisli prije nego što se kupi zubna pasta sa fluorom!!!

  1. Fluoridi ometaju sintezu kolagena što dovodi do njegovog razlaganja u kostima, tetivama, mišićima, koži, hrskavičavom tkivu, plućima, bubrezima i traheji.
  2. Fluoridi stimulišu stvaranje granula i potrošnju kiseonika u bijelim krvnim ćelijama, ali sprečavaju taj proces kada je bijela krvna ćelija izložena dejstvu neke strane supstance u krvi.
  3. Fluoridi smanjuju energetske rezerve i sposobnost bijelih krvnih zrnaca da uništavaju strane materije procesom fagocitoze. .....
  Poisoned Babies:
  http://www.youtube.com/watch?v=l84eU7oQatI
 • 26.04.2011. 14:02
  Bok! Sin mi ima dvije godine, a još mu nisu izbile trice i petice. Je li to normalno?
 • mamaibeba
  28.04.2011. 19:27
  [quote name="Martina"]Bok! Sin mi ima dvije godine, a još mu nisu izbile trice i petice. Je li to normalno?[/quote]
  Poštovana Mama,
  Period nicanja zuba je individualan, a patološkim se smatra nicanje koje kasni više od 6 meseci od uobičajenog nicanja
  GORNJA VILICA DONJA VILICA
  CENTRALNI SEKUTIĆ 8-12 6-10
  LATERALNI SEKUTIĆ 9-13 10-16
  OČNJAK 16-22 17-23
  PRVI MOLAR 13-19 14-18
  DRUGI MOLAR 25-33 23-31
  Hronologija nicanja mlečnih zuba (izraženo u mesecima)

  Ukoliko se zubi pojave pre 4. meseca smatra se da je malo preuranjeno, ali opet ne predstavlja razlog za zabrinutost. U ovakvim slucajevima je potrebno da stomatolog pogleda dete, jer se nekada radi o mineralizovanim tvorevinama koje liče na zube.

  Ako zubi ne izadju posle 12 meseci, to se smatra zakasnelom denticijom i potrebno je da se konsultuje dečji stomatolog koji će odrediti način daljeg praćenja deteta. U pitanju može da bude nedostatak zuba, ili postojanje smetnji na putu nicanja. U slučaju ranijeg ili zakasnelog nicanja prvih zuba treba očekivati isto i kod smene sa stalnim zubima.
  Srdačno
  Ljiljana Leković,pedijatar
 • Jelena-k
  24.12.2012. 14:49
  Da li je moguće da su temperatura, proliv, otečene desni, kašljanje i nosić pun sekreta zaista nuspojave izbijanja zubića ili je moguće da je u pitanju i neka virusna infekcija?

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.