Fiziološka anemija kod beba

Sasvim malo dete, kao i mlada odrasla osoba, imaju u proseku 4 miliona crvenih krvnih zrnaca po kubnom centimetru krvi i 12-13 g hemoglobinaFiziološka anemija (crveni pigment koji daje boju krvnim zrncima i prenosi kiseonik) po litru. Za anemiju je karakterističan nizak nivo hemoglobina.
Treba znati da se beba rađa sa visokim nivoom hemoglobina (17-18 g) i velikim brojem crvenih krvnih zrnaca (5-6 miliona). Ovo joj obezbeđuje rezerve za prvu godinu, jer je unošenje gvožđa (neophodnog za proizvodnju hemoglobina), čak  i u majčinom mleku, sasvim nedovoljno da pokrije njene potrebe.

Znači da svako dete, počevši od drugog ili trećeg meseca (pogotovo ako je rođeno pre vremena, s malom težinom ili potiče od anemične majke) ima fiziološku anemiju koja može biti znatna, smanjiti otpornost na infekcije i ometati njegov rast i pravilan razvoj, kao što se može uočiti u veoma nepovoljnim sredinama i u zemljama u razvoju.
Čak ni rano unošenje promena u ishranu nije uvek dovoljno da ispravi ovaj nedostatak (namirnice koje sadrže najviše gvožđa su žumance i teleća džigerica, zatim goveđe, ovčije, jagnjeće i konjsko meso i zeleno povrće). Zbog toga postoji potreba da se koriste takozvana mleka za drugi uzrast, ona obogaćena gvožđem, ili da se gvožđe koristi u obliku preparata (prah,sirup).

Bledilo kože, koje je zavisno od bebe različito nije uvek dobar znak za otkrivanje anemije. Lekar će pregledati boju sluzokože (očne spojnice, usta), noktiju i ušiju, da bi potvrdio svoja zapažanja, tražiće analizu krvi koja daje podatke o broju crvenih krvnih zrnaca i njihovim osobinama, o količini hemoglobina, gvožđda, siderofilina, a naročito feritina.
Unoše preparata koji sadrži gvožđe je lako, ali treba ga primenjivati u dužem periodu da bi bilo efikasno. Ono može izazvati promene u stolici (zeleno ili crno obojene, mekše ili zatvor) i neke male probavne tegobe.

Ova anemija, zbog nedostatka gvožđa, može biti pogoršana nedostatkom vitamina, uobičajenim i često znatnim kod trudnica, čestim i uglavnom ne previše ozbiljnim, ali nedovoljno poznatim kod beba: to je nedostatak vitamina B9 ili folne kiseline. Zbog toga vašoj bebi, ako je pomalo anemična, lekar daje gvožđe sa folonom kiselinom, uz uobičajeni dodatak vitamina.

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.