gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica

Vaša iskustva

Galerija

E-mail Novosti

Anti-spam pitanje 3+4=?
Ime:
Email:

Klinfo.hr

Besplatan sport

Zavod za udžbenike

Magično Bilje časopisFiziološka anemija kod beba

PDFŠtampaEl. pošta

( 9 Glasova )
Fiziološka anemija kod beba, 4.8 out of 5 based on 9 votes . MamaiBeba.rs

Sasvim malo dete, kao i mlada odrasla osoba, imaju u proseku 4 miliona crvenih krvnih zrnaca po kubnom centimetru krvi i 12-13 g hemoglobinaFiziološka anemija (crveni pigment koji daje boju krvnim zrncima i prenosi kiseonik) po litru. Za anemiju je karakterističan nizak nivo hemoglobina.
Treba znati da se beba rađa sa visokim nivoom hemoglobina (17-18 g) i velikim brojem crvenih krvnih zrnaca (5-6 miliona). Ovo joj obezbeđuje rezerve za prvu godinu, jer je unošenje gvožđa (neophodnog za proizvodnju hemoglobina), čak  i u majčinom mleku, sasvim nedovoljno da pokrije njene potrebe.

Znači da svako dete, počevši od drugog ili trećeg meseca (pogotovo ako je rođeno pre vremena, s malom težinom ili potiče od anemične majke) ima fiziološku anemiju koja može biti znatna, smanjiti otpornost na infekcije i ometati njegov rast i pravilan razvoj, kao što se može uočiti u veoma nepovoljnim sredinama i u zemljama u razvoju.
Čak ni rano unošenje promena u ishranu nije uvek dovoljno da ispravi ovaj nedostatak (namirnice koje sadrže najviše gvožđa su žumance i teleća džigerica, zatim goveđe, ovčije, jagnjeće i konjsko meso i zeleno povrće). Zbog toga postoji potreba da se koriste takozvana mleka za drugi uzrast, ona obogaćena gvožđem, ili da se gvožđe koristi u obliku preparata (prah,sirup).

Bledilo kože, koje je zavisno od bebe različito nije uvek dobar znak za otkrivanje anemije. Lekar će pregledati boju sluzokože (očne spojnice, usta), noktiju i ušiju, da bi potvrdio svoja zapažanja, tražiće analizu krvi koja daje podatke o broju crvenih krvnih zrnaca i njihovim osobinama, o količini hemoglobina, gvožđda, siderofilina, a naročito feritina.
Unoše preparata koji sadrži gvožđe je lako, ali treba ga primenjivati u dužem periodu da bi bilo efikasno. Ono može izazvati promene u stolici (zeleno ili crno obojene, mekše ili zatvor) i neke male probavne tegobe.

Ova anemija, zbog nedostatka gvožđa, može biti pogoršana nedostatkom vitamina, uobičajenim i često znatnim kod trudnica, čestim i uglavnom ne previše ozbiljnim, ali nedovoljno poznatim kod beba: to je nedostatak vitamina B9 ili folne kiseline. Zbog toga vašoj bebi, ako je pomalo anemična, lekar daje gvožđe sa folonom kiselinom, uz uobičajeni dodatak vitamina.

comments

Postavi komentar


Security code
Refresh


Vaši komentari