Online shop

Gde i kako da prijavite novorođenče

Svi roditelji se prvih dana po dolasku bebe iz porodilišta kući osećaju radosno, ushićeno, ponekad zabrinuto zbog svega novog što u njihove živote donosi još jedan mali ukućanin.

Spremite se na borbu s papirologijom

U takvoj situaciji većina njjih zaboravi da se na vreme informiše o nekim formalnim stvarima, pratećim za rođenje deteta pa onda na brzinu jure skupljajući neophodna dokumenta i informacije o tačnim adresama na koje bi trebalo da se jave. Pokušaćemo da u kratkim crtama objasnimo proceduru prijave rođenja deteta, kako bi budući roditelji blagovremeno dobili ove važne informacije i bili spremni da, u za to predviđenim rokovima, na najlakši način izvrše ovu obavezu kod nadležnih državnih organa.


1.PRIJAVA ROĐENJA DETETA U OPŠTINI

* Rok za prijavu rođenja deteta u opštini je 30 dana od dana rođenja. Prilikom prijavljivanja određuju se ime, prezime i državljanstvo deteta. Tehnička lica zaposlena u porodilištima, tokom boravka mame i bebe, na osnovu informacija dobijenih od porodilje, popunjavaju prijave beba. Prijave se u roku od nekoliko dana dostavljaju Matičnim evidencijama u opštinama nadležnim po mestu i adresi porodilišta.U Beogradu se prijave dece rođene u porodilištima vrše u sledećim opštinama: Savski Venac, Zvezdara i Zemun.Dalja procedura i potrebna dokumentacija zavise od toga da li je dete rođeno u bračnoj zajednici ili ne.

* Ukoliko je dete rođeno u bračnoj zajednici roditelja, a brak traje duže od 9 meseci i supružnici imaju isto državljanstvo i isto prezime, dovoljno je da dođe jedan roditelj i tom prilikom ponese:otpusnu listu iz porodilišta, izvod iz matične knjige venčanih, uverenje o državljanstvu za oba roditelja, svoju i ličnu kartu drugog supružnika.

Ista dokumentacija se donosi i ako su roditelji u braku kraće od 9 meseci ili imaju različita prezimena ili različita državljanstva, ali je potrebno je prisustvo oba roditelja.

* Ukoliko dete nije rođenu u braku roditelja, potrebno je da dođe majka i tom prilikom donese:svoj izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu i ličnu kartu.Ukoliko prirodni otac deteta želi da prizna očinstvo, doći će kod matičara zajedno sa majkom, a dokumentacija koju će priložiti je:uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih i lična karta.Izjava o priznanju očinstva daje se o overava kod matičara.

Izvodi iz matične knjige rođenih i venčanih i uverenja o državljanstvu koja dostavljaju roditelji ne smeju biti stariji od 6 meseci.

 

Nakon popunjavanja podataka potrebnih za prijavu deteta, matičar šalje nepotpun izvod nadležnoj upravi MUP-a gde se izvod kompletira određivanjem jedinstvenog matičnog broja (JMBG) za dete. U roku od 4-10 dana kompletirani izvodi se vraćaju nadležnoj opštini i tada ih roditelji mogu preuzeti.

Informacije o tome da li je izvod iz matične knjige rođenih vraćen u opštinu mogu se dobiti i putem telefona:

- U Beogradu

-za bebe rođene u porodilištu u Višegradskoj na broj 011/2061-718

-za bebe rođene u porodilištu Narodni Front na broj 011/2061-724

-za bebe rođene u porodilištu KBC Zvezdara na broj 011/3405-730

-za bebe rođene u porodilištu KBC Zemun na broj 011/2198-323, lok.447 i 448

-u Novom Sadu na broj 021/420-066

-u Kragujevcu na broj 034/336197

- u Nišu na broj 018/504-488

U ostalim gradovima informacije se mogu dobiti na brojeve telefona odgovarajućih opštinskih službi.

2.PRIJAVA PREBIVALIŠTA DETETA

* Sve novorođene bebe moraju biti prijavljene u MUP-u, odnosno njihovim područnim policijskim upravama, nadležnim po mestu prebivališta roditelja.Tom prilikom se izdaje uverenje o prebivalištu deteta. Ova procedura se sprovodi nakon dobijanja izvoda iz matične knjige rođenih za dete, a procedura zavisi od toga da li su roditelji deteta u braku ili ne.

* Ukoliko je dete rođeno u braku a roditelji prijavljeni na istoj adresi, dovoljno je da dođe jedan od roditelja sa svojom ličnom kartom, izvodom iz matične knjige rođenih za dete, čitko popunjenim zahtevom za prijavu/odjavu prebivališta(može se kupiti u bolje snabdevenim knjižarama) i dokazom o plaćenoj administrativnoj taksi.Informacije o visini takse i brojevima žiro računa za plaćanje dobijaju se direktno u policijskim upravama u kojima se vrši prijava prebivališta deteta.

* Ista dokumentacija se dostavlja i ukoliko dete nije rođeno u bračnoj zajednici, ili roditelji nisu prijavljeni da žive na istoj adresi, ali je neophodno prisustvo oba roditelja i lične karte za svakog od njih.

Uverenje o prebivalištu se dobija odmah.

PRIJAVA DETETA ROĐENOG U INOSTRANSTVU

* Dete rođeno u inostranstvu, čiji je barem jedan od roditelja u trenutku rođenja državljanin Republike Srbije, prijavljuje se najbližem konzulatu naše zemlje na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih na međunarodnom obrascu.Odmah nakon izvršene prijave, dete se upisuje u pasoš jednog od roditelja(po njihovom izboru) ili mu se izdaje sopstveni pasoš.

* Ukoliko dete nije rođeno u braku, a otac je poznat i želi da prizna očinstvo, može to učiniti u našem konzulatu ukoliko je državljanin Republike Srbije. Otac koji nije naš državljanin izjavu o priznavanju očinstva daje pred organima svoje države.Tom prilikom je potrebno prisutvo oba roditelja.

Autor: Bojana Selaković, Udruženje RODITELJ

www.roditelj.org

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • KIDS II DISNEY LJULJASKA/LEZALJKA WINNIE POO 60256

  • KIDS II BS KOLEVKA SA POSTOLJEM ZELENA (60131)

Slični postovi

Soor novorođenčeta

Gde i kako da prijavite novorođenče

Refleksi novorođenčeta

Disanje novorođenčadi

1 komentara:

  • Semo Jasarevic
    08.07.2019.

    Posrtovani,Moj Sin i Snaja zive u Nemackoj.Dobili su cerkicu,i treba da predam za dobijanje JMBG,.Ja sam Deda,i ovlascen sam od oba roditelja da mogu da predam dokumentaciju.Pa Vas molim za informaciju,sta mi je potrebno od papira,i gde da predam iste. Unapred zahvalan Srdacan pozdrav Semo Jasarevic

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.