Online shop

Hroničan proliv kod beba

Pedijatri daleko više vole bebe za zatvorom, od onih koje stalno ili veoma često imaju proliv: nepravilne, meke, obilne stolice, praćene grčevima. Hroničan proliv kod beba

 

Ako opšte stanje nije dobro, a dete ne dobija dovoljno u težini, sigurno postoji neki patološki razlog. Ali, ovo nije uvek slučaj i događa se da ovakva situacija izaziva strah u porodici mada je beba napredna i dovoljno dobija u težini.

 

U ovom slučaju, pedijatar postavlja sebi mnogo pitanja. Da li zaista postoji neki poremećaj? Da li je bolest hronična ili je izazvana nekom crevnom infekcijom, kao što se ponekad može primetiti? Da li treba primeniti neku posebnu dijetu koju ćemo dugo morati da sprovodimo, ponekad nepotrebno?

 

• Da li je možda reč o mukoviscidozi?
Svi su čuli za ovu naslednu bolest koja postoji u težim ili lakšim oblicima, ponekad izaziva hroničan, obilan i ozbiljan proliv i učestale disajne tegobe. Svake godine u Francuskoj od nje oboli oko 500 novorođenčadi. Ona je posledica anomalije žlezda koje luče sluz, i može se kod sumnjivih slučajeva utvrditi odmah posle rođenja, traženjem albumen u mekonijumu, i malo kasnije “testiranjem znoja” (merenjem natrijuma u znoju).
Postignut je veliki napredak u upoznavanju ove bolesti (otkrivanju i lokalizaciji tegoba) i metodima lečenja kojima se ublažavaju tegobe.

• Da li postoji stvarno nepodnošenje nekog elementa u ishrani i da li je potrebno obaviti kompletno ispitivanje što nikad nije jednostavno.

Nepodnošenje glutena nekad je bila čista pojava. Uz upotrebu brašna bez glutena, koja se sistematski daju do 6. Ili 7. Meseca, ova bolest se više ne zapaža do 8. ili 9. Meseca (posle unošenja u ishranu uobičajenih vrsta brašna, hleba i keksa). Ona izaziva sasvim posebne, masne stolice neprijatnog mirisa i prekid u krivulji težine. Dijagnostički metodi su veoma pouzdani, posebno merenje masnoća u stolicama i uzimanje uzorka s jednog dela crevne sluzokože. Lečenje – dijeta bez glutena – daje zapažene rezultate, pod uslovom da se pravilno primenjuje (što nije lako) I nastavi u dužem vremenskom period. Postoje, međutim lakši umereniji oblici, koje treba znati uočiti kad je reč o atipičnom prolivu, kao i oblici koji se javljaju kasnije, oko 4,5  ili 6 godina.

 

Nepodnošenje šećera (saharoza, laktoza) ređe se primećuje otkad su uvedene u upotrebu neke nove vrste mleka, osim posle infektivnih proliva koji dugo traju i ne leče se pravilno. Nepodnošenje proteina iz kravljeg mleka postalo je kod beba jedan od najčešćih uzroka akutnih ili hroničnih poremećaja u varenju, a raznovrsnost simptoma koji se dovode u vezu s ovom pojavom, znatno otežava jednostavan i jasan opis.

 

Neki slučajevi će se ispoljiti rano, već pri prvom uzimanju mleka, sa ozbiljnim, ponekad krvavim prolivom, praćenim urtikarijom (koprivnjačom) i drugim vidovima kožnih alergija, ponekad čak pravim stanjem šoka (bledilo, veoma promenjeno opšte stanje), učestalim povraćanjem. Kod ovih retkih, ali veoma ozbiljnih oblika, treba odmah obustaviti svako unošenje proteina iz kravljeg mleka. Najčešći su prosečni slučajevi: brza pojava proliva s ponekad tečnim, a ponekad mekim stolicama, lošim apetitom, znatnim i čestim vraćanjem hrane iz želuca, stagnacijom u težini.

 

Često je reč o manjim, ali upornim tegobama u varenju:
- stolice nisu baš lepe, beba često vraća hranu u prilično velikim količinama.
- mnogo se previja dok vari hranu, prestaje da jede posle 60-80 g.
- ne izgleda baš oduševljena kad joj pružite flašicu
- treba je prisiljavati što znatno otežava hranjenje.

 

Osim toga stolice se postepeno pogoršavaju uprkos davanju šargarepe, a beba sve manje voli mleko.
Specijalisti za bolesti varenja kod deteta pripisuju nepodnošenju proteina iz kravljeg mleka i mnoštvo različitih tegoba, posebno alergijske pojave na koži i disajnim putevima, promene u ponašanju... Metodi otkrivanja, osim primene proba, sastoje se u merenjima količine antitela u krvi (ukupni IgE, povišen; IgE – pomoću RAST metoda – na mleko u celini ili na različite proteine) čiji se porast u prvom dobu smatra patološkom pojavom.

 

Kad je reč o bebama, korisno je bilo kao dodatak majčinom mleku, bilo odmah tokom prvih nedelja, naročito ako u porodici ima slučajeva alergije, preporučiti upotrebu hipoalergenskog mleka, kao preventivnu meru protiv preosetljivosti na kravlje mleko. Ako postoji sumnja na preosetljivost, treba uobičajeno mleko zameniti sojinim ili mlekom sa promenjenim proteinima, koje bebe dobro podnose.

 

Treba napomenuti koliko bebe, koje nisu volele mleko, počinju da ga piju sa uživanjem i apetitom, čak i pre nego što proliv nestane. Mlečne proizvode ćete u ishranu bebe moći da unosite samo prema preporuci lekara, na različite načine, zavisno od slučaja, uvek s velikom opreznošću. Kod pravih i ozbiljnih slučajeva nepodnošenja, mlečne proizvode ćete ponovo početi da dajete kasno (retko pre uzrasta od godinu dana ili dve) i to postepeno.
 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • CBX hranilica Taima (68863)

  • CBX hranilica Taima (68856)

  • CBX hranilica Taima (68832)

Slični postovi

Uobročena beba

Bebina glavica nagnuta na desnu stranu

Osnovna nega bebe

Merenje težine bebe

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.