Izbor kolica

Dobar izbor kolica znači dobro razvijena beba, otkrilo je istraživanje Nacionalnog odbora za pismenost, objavljeno u Engleskoj, koje tvrdi da kolica otvorena ka napred mogu usporiti razvoj govora kod dece. Odbor veruje da asocijalni dizajn većine decijih kolica, to jest modela u kome je beba okrenuta od osobe koja je gura, jeste jedan od činilaca koji utiče na loše jezičke i komunikacijske sposobnosti mnoge dece koja polaze u vrtić.
Liz Atenboro, predsednica kampanje koju je lansirao Odbor za pismenost, vodi kampanju pod nazivom “Razgovarajte sa svojom bebom”. Ona podseća da deca puno vremena provode tako što ih guraju u kolicima, što znači da ona gube sjajnu šansu za komunikaciju. To bi bilo idealno vreme za roditelje ili negovatelje da razgovaraju sa bebama, skrećući im pažnju uz put na različite predmete ili reagujući na stvari koje privlače detetovu pažnju.
Dovodeći u pitanje način na koji prevozimo svoju decu, Odbor zadire u jednu od centralnih tačaka u životu oca i majke, to jest vezu roditelja i kolica. Dok ne dobijete bebu, ne možete ni da zamislite koliko sati ćete provesti gurajući kolica. Nedavno istrazivanje pokazalo je da prosečna majka nedeljno pređe 20 kilometara gurajući kolica. A taj nedeljni polumaraton je samo prosek jer ako zivite u gradu, vaša godišnja kilometraža meriće se hiljadama kilometara.

Mada na paparaci fotografijama slavnih ličnosti koje guraju svoje potomstvo u kolicima ovo prevozno sredstvo za bebe deluje čak glamurozno, stvarnost je da zene s kolicima uglavnom deluju izmučeno. Da bi izbegle ovaj iscrpljeni izgled, neke zene troše veliki novac na skupa kolica, koja deluju svemirski i koja mogu da se podešavaju tako da dete može da gleda i napred i unazad, u onoga ko ih gura. Medjutim, Odbor svojom kampanjom želi da apeluje na proizvođače da naprave kolica pristupačne cene, koja će podsticati društveno ponašanje.
S druge strane, mnogi roditelji nisu spremni na takvo druženje. Uz sve iscrpljujuće obaveze oko novorođenčeta, i očevi i majke i bake i deke vožnju kolica doživljavaju kao vreme kad mogu da se izvuku iz kuće, odmore mozak i skoro zaborave da beba i postoji.
Roditelji pri tom ne treba da osećaju krivicu i da smatraju da je bebina sposobnost govora direktan odraz njihovih roditeljskih sposobnosti. Ono što oni treba da shvate jeste da će za decu sigurno biti bolje ako se sa njima razgovara.
Profesorka Keti Hers Pasek, autorka knjige “Kako bebe govore – Magija i misterija jezika u prve tri godine života”- kaže:
- Ima puno razloga iz kojih deca počinju kasno da govore. Dečaci progovaraju posle devojčica, a trećina dečije populacije ima infekciju uha, koja takođe odlaže govor. Što se tiče inspiracije za komunikaciju sa detetom, roditelji ne treba da brinu jer deci svet oko njih pruža puno povoda za pitanja, na koje zahtevaju odgovore, savetuje Pasekova.

Po našem mišljenju najbolja kolica sa osnovom koja se podešava (reverzibilno sedište) koja možete naći na našem tržištu su Chicco For Me Complete i cena im je oko 25 500 dinara:
Ova kolica su vrlo funkcionalna, sedište se lako podešava i zadovoljavaju različite potrebe deteta. Dok je beba mala, položajem “licem u lice” omogućava joj konstantan kontakt sa mamom i daje joj sigurnost. Položaj kada je sedište otvoreno ka spolja omogućava nešto starijem detetu da posmatra svet oko sebe. Asesoar kolica For Me je dizajniran tako da isprati sve potrebe deteta u svakom momentu, vremenskom periodu ili situaciji. Uz kolica dolazi: prekrivač za noge za hladnije dane, integrisani prekrivač za kišu, multi sezonska kapuljača pogodna za zimu i leto.Pogodna su za bebu od samog rodjenja, tezina im je 9.5 kg, lako se sklapaju (mere rasklopljenih kolica : vxdxs – 105 x 93 x 54 cm).

{youtube}1CqnjE8WqRA{/youtube}


Peg Perego model Venezija imaju reverzibilnu ručku. To su univerzalna sportska-duboka kolica, pogodna od rođenja, naslon ima 4 položaja, ima praktičnu tacnu za dete “Child Tray” za flasicu i igračke. Težina im je 9.9kg, dimenzije sklopljenih kolica su DxSxV = 32×55x82 cm. Za detaljnije informacije posetite sajt zastupnika ovog renomiranog italijanskog proizvodjaca na srpskom tržištu.

Quinny Buzz kolica su modernog  evropskog dizajna, čiste linije i jedinstveni hidraulični sistem automatskog rasklapanja upotrebom samo jedne ruke. Druge karakteristike su: suspenzija na prednjim i zadnjim tockovima (koji se lako i skidaju), prednji točkovi okreću se u svim pravcima, mogućnost okretanja sedišta u smeru voznje ili prema onome ko ih gura, prilagodljiva ručka po visini, nekoliko položaja naslona za leđa, kompatibilnost s Buzz Dreami korpom i Maxi Cosi Cabrio autosedištem.Težina kolica je 11.8 kg a dimenzije sklopljenih kolica su dxvxs=80×20x60 cm. Za više informacija pogledajte http://www.quinny.com

{youtube}-3niAfNKed8{/youtube}

Maxi-Cosi Mura kolica za bebe po dizajnu više liče na autosedište za bebe nego na klasična kolica.Namenjena su deci od rođenja do 4 godine starosti ili do 18 kg težine. Imaju komforno i prostrano sedište i postoje u varijanti sa 3 i sa 4 točka. Točkovi su ispunjeni vazduhom i pogodni za sve terene. Sedište se jednostavno podešava i postavlja u smeru vožnje ili obrnuto od njega. Kompatibilna su sa Maxi-Cosi CabrioFix autosedištem. Teska su 17kg, dimenzije sklopljenih kolica su SxVxD=66cmx46cmx76cm.

{youtube}5pZtaYY76jk&feature{/youtube}

2 komentara:

  • koko
    09.04.2012. 21:14
    :lol: slazem se da su bitna dobra kolica....ali sve zavisi od finansija mladih roditelja nazalost...
  • MajaUE
    19.09.2012. 10:26
    ja sam kupila bertoni kolica za 7.500RSD, sa ruckama sa mogucnoscu prebacivanja, i savrseno me sluze i danas, godinu dana nakon kupovine. imaju takodje prekrivku za hladnije dane, imaju pomocnu torbicu za sitnije potrepstine koja se kaci na rucke, kao i pregradu ispod bebe za bebi-torbu. vrlo lako se sklapaju, vrlo prakticna i vrlo lijepa na oko! toplo preporucujem svima!

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.