Online shop

Infekcija mokraćnih puteva kod novorođenčeta

Infekcija mokraćnih puteva kod novorođenčeta je nešto sasvim posebno, jer direktne znake upozorenja kao što su cistitis (bolovi pri mokrenju), bolovi u predelu slabina, učestalo mokrenje, očigledno nije lako otkriti.Urinarna infekcija novorođenče

 

Kod bebe od nekoliko nedelja ili nekoliko meseci, treba posumnjati na ovu bolest ako postoje probavne tegobe, blago povišena temperatura (37,8-38 stepeni) koja suviše dugo traje, neobjašnjivi skokovi temperature, i ako je opšte stanje loše: sve ove okolnosti nalažu sistematski pregled mokraće.

 

Infekcija mokraćnih puteva je banalna pojava, ona uvek treba da pobuni sumnju u neku anomaliju mokraćnih puteva (prema različitim statistikama procenjuje se da one postoje kod 0,5% - 1% sve dece ili u 20%-30% slučajeva infekcija mokraćnih puteva).

 

Kod novorođenčeta se infekcija mokraćnih puteva može otkriti kad dete slabo raste, pomalo povraća, ili pokazuje znake opšte infekcije. Treba tragati za njom kad je pri poslednjem snimanju pomoću ultrazvuka za vreme trudnoće, otkrivena mala asimetrija u obimu mokraćnih puteva. Može se javiti kao posledica preterane koncentracije mokraće, jer novorođenče ponekad nedovoljno mokri, i nestati kad se uspostavi pravilno izlučivanje mokraće.Svaka otkrivena infekcija mokraćnih puteva (pošto je analizu mokraće ponekad teško protumačiti) nalaže sledeći postupak:

 

- Produženo lečenje antibioticima i sredstvima protiv infekcija, obično se savetuje produženo lečenje od nekoliko nedelja ili meseci, čak i ako mokraća brzo postane sterilna, da bi se sas sigurnošću sprečila moguća infekcija bubrega.
- Traganje za nekom anomalijom bubrega ili mokraćnih kanala, prvo pomoću ultrazvuka.
- U slučaju da se pomoću ultrazvuka otkrije neka anomalija, potrebna je intravenozna urografija, da bi se bolje procenilo stanje bubrega i mokraćnih puteva.
- Ako se ne uoči nikakva anomalija, a infekcija i dalje traje ili se ponavlja, poželjno je pristupiti kompletnom rendgenskom ispitivanju, pregledu mokraćnih kanala i retrogradnoj cistografiji, u potrazi za refluksom između bešike i mokraćnog kanala (mokraća se, prilikom svakog mokrenja vraća u jedan ili oba mokraćovoda).

 

Najveće anomalije potiču od oblika bubrega, velikog broja mokraćovoda (kanala koji sprovode mokraću prema bešici), koji mogu biti predvojeni, ili od nekog nedostatka na mokraćnoj cevi (kanalu kroz koji se mokraća izbacuje iz bešike).

 

Može se dogoditi da otvor mokraćne cevi kod dečaka ne bude na pravom mestu, na vrhu glavića, nego na njegovom donjem delu, ili na nekom drugom mestu. To je hipospadija. Kapica na glaviću je tada nepotpuna, pa to može biti uzrok infekcije mokraćnih puteva, koja zahteva kompletno urološko ispitivanje. Svaka hipospadija, otkrivena posle porođaja, nalaže kompletan pregled mokraćnih puteva. Dečiji urolog će proceniti da li je potrebno i kada treba obaviti hirušku korekciju.
 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Paradiso Klackalica big

  • KOSARKASKI SET ZA DECU

  • Paradiso Klackalica puz (10448)

Slični postovi

Smetnje u mokrenju

Strah od mokrenja u krevetu

Nekontrolisano mokrenje kod žena

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.