gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica

Vaša iskustva

Galerija

E-mail Novosti

Anti-spam pitanje 3+4=?
Ime:
Email:

Klinfo.hr

Besplatan sport

Zavod za udžbenike

Magično Bilje časopisKad bebi suze oči

PDFŠtampaEl. pošta

( 12 Glasova )
Kad bebi suze oči, 4.5 out of 5 based on 12 votes . MamaiBeba.rs

Kod novorođenčeta od dva ili tri dana, oči su često crvene.Kad bebi suze oči „slepljene“ ili malo zagnojene, pa ćete u jednom uglu oka primetiti kap gnoja. Pravilo je da se posle rođenja u svako oko stavi po kap antibiotika za oči, jer ovaj konjunktivitis je beba zaradila tokom porođaja, prolazeći kroz genitalne puteve.

Ako bebi čistite oči tri ili četri puta dnevno sterilnom gazom (nikada vatom), natopljenom fiziološkim rastvorom ili troprocentnom bornom kiselinom, a zatim joj u oko stavite jednu ili dve kapi antibiotika za oči (koje je prepisao pedijatar ili oftamolog), lako ćete izlečiti ovu površinsku infekciju koja nema nikakve posledice i uopšte ne utiče na vid.

Ali, događa se da se ovaj konjunktivitis „zavuče“, da se zaleči a onda ponovo pojavi. Posle nekoliko dana primetićete da bebi ponovo suze oči. Posle tri ili četri dana, pošto ste joj stavljali kapi, suze postaju bistrije. Prekidate s davanjem leka i oko ponovo gnoji. Tada je verovatno zapušen suzni kanal.

On polazi od donjeg kapka, u unutrašnjem uglu oka, i pravolinijski odvodi suze ka nosnoj šupljini. Za vreme formiranja ploda, kanal se sastoji iz dva dela. Jedan dolazi iz nosa, adrugi iz oka. Spoj ova dva dela je ponekad nepotpun, uzan, ili ne postoji. Ako je kanal suviše uzan, lako se zapuši od sluzi koja se stvara kod konjunktivitisa i zato možete pokušati pošto ste stavili kap antibiotika za oči, da malo jače pritisnete iznad nosa, u unutrašnjem uglu oka. Ovaj mali zahvat ponekad je dovoljan da delimično zapušen kanal učini prohodnim.

 

Ali, ako oko produži da suzi a konjunktivitis potraje do  šeste ili sedme nedelje, obavezno bebu odvesti ponovo oftamologu specijalisti, koji će proceniti trebali bebi otpušiti suzni kanal.

Ova mala intervencija, potpuno bezopasna ali osetljiva, sastoji se u uvlačenju male, veoma tanke sonde, da bi se uklonila prepreka od sluzi ili probila membrana koja još postoji na spoju dva dela kanala.Njome se uglavnom postiže izlečenje, ali ponekad se mora ponoviti.

comments

Postavi komentar


Security code
Refresh


Vaši komentari