Online shop

Kako odabrati dadilju?

Nedostatak para ali i nepoverenje glavni su razlozi što se roditelji ne odlučuju često za zvanje posredničkih agencija za čuvanje dece.

„U ovom trenutku, ne bih nikako pristala da poverim svog četvoromesečnog sina dadilji na čuvanje. To bih možda uradila tek kada poodraste, i to samo u slučaju da bejbisiterka ima odličnu preporuku, na primer ako čuva dete mojoj prijateljici već godinu dana, jer u toj branši ima svega i svačega. Ne bi mi bilo bitno da li dadilja ima diplomu pedagogije, ali morao bi to pre svega da bude neko veoma iskusan i odgovoran”, kaže za Politiku Marina Stevanović (28), doktor medicine i novopečena mama.

Ona ističe da zbog obaveza prema bebi jedva da stigne da izađe i do prodavnice. Uprkos svemu ovome, mnogo više veruje „baka servisu” i državnim ustanovama.

Kako se snalaze oni koji ne mogu da pozovu članove porodice da pričuvaju dete? U tim slučajevima, roditelji koji žele malo vremena za sebe, ili su prosto do guše u poslu, a pri tom imaju i para, zovu posredničke agencije za čuvanje beba i dece. Broj domišljatih mladih preduzetnika koji nisu nužno iz ove branše, ali su prepoznali rupu u tržištu, raste u Srbiji, gde se osniva sve više ovakvih firmi. Vlasnici agencija potvrđuju da među roditeljima, koji inače uglavnom imaju dublji džep, postoji inicijalno nepoverenje, ali poručuju da su dadilje ipak proveren kadar. Sve firme traže diplome, preporuke, potvrde da kandidatkinja nije osuđivana, a pronalaze ih uglavnom putem oglasa, preporuka i saradnje s privatnim i državnim vrtićima.

Jedna od agencija za čuvanje beba i dece je i „Kolibri”. Kako nam objašnjava Ana Popović-Cerovac, vlasnica i diplomirana pravnica, koja se i sama suočila s problemom pronalaska dadilje kada se porodila, ova agencija, osnovana pre tri godine, nudi povremeno, stalno i dvadesetčetvoročasovno čuvanje dece na svim jezicima, brigu o deci s posebnim potrebama (bilo mališana ometenih u razvoju, bilo darovitih i natprosečno inteligentnih), odvođenje i dovođenje dece s raznih aktivnosti, brigu o njima dok su roditelji u inostranstvu ili dok su bolesna, pomoć pri učenju, kao i dvadesetčetvoročasovnu patronažnu službu. Trenutno je angažovano 78 dadilja, u istom broju porodica. Ana Popović-Cerovac tvrdi kako je „Kolibri” jedina agencija na teritoriji Balkana koja je član Međunarodnog udruženja dadilja, agencija za čuvanje dece i škola za dadilje.

"One moraju da zadovolje visoke kriterijume pri odabiru, po najvišim svetskim standardima. Pored upitnika koji je sastavljao naš stručni tim kao i provere stečenog znanja, polažu psiho-fizički test – test ličnosti, inteligencije, i motoričkih sposobnosti." – naglašava naša sagovornica.

Ako želite da vam dadilja čuva dete svakog radnog dana po osam sati, to će vas mesečno koštati 295 evra. Jedan sat između devet uveče i šest ujutro stajaće šest evra.

Anja Đoković, koordinator „Gudtajmsa”, koji je osnovan pre godinu dana i čiji je vlasnik diplomirani novinar, objašnjava da je specifičnost ove firme u tome što nudi dnevne, nedeljne i mesečne pakete za čuvanje mališana. Tako je devet sati radnim danom 29.900 dinara na mesečnom nivou. Najpovoljnija cena sata je u paketu od 1.000 časova, koji košta 280.000 dinara i traje do šest meseci. Noćni sat čuvanja iznosi 490 dinara, a 540 vikendom. U ponudi su osnovna animacija i igranje, a dosta je popularna i dadilja – privatni učitelj, koja detetu pomaže da savlada školsko gradivo i uradi domaći zadatak. Ona mora biti stručno obrazovana – student ili diplomac učiteljskog, pedagoškog, medicinskog ili defektološkog fakulteta. Kandidati se podvrgavaju psihotestu, koji se sastoji od razgovora.

"Posredujemo između dadilje i klijenta sve vreme. Njoj tako pružamo garancije da neće biti maltretirana ili iskorišćavana, a roditeljima da ih dadilja neće izneveriti ili potkradati. Praksa je i da dođemo nenajavljeni u dom dok dadilja čuva decu, da se uverimo kako radi." – kaže Đokovićeva.

Marina Savić, istoričarka umetnosti, osnovala je „Legat invest” pre nekoliko godina, našavši se u situaciji da ne može da nađe dadilju za svoje dete. Kako ona navodi, usluga po satnici u ovoj agenciji je 250 dinara, dok osmočasovno čuvanje tokom četiri nedelje košta 26.550 dinara. A ako vaše dete čuvaju dve žene 24 časa dnevno, to će vas koštati ravno 100.000 dinara. Ukoliko dadilja još i kuva, pegla i posprema, na cenu se dodaje deset odsto. I ovde kandidatkinje rade test ličnosti, a roditelji mogu da traže i dodatne testove.

Izvor: Politika.rs

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Cars 3 Kreativni set -veliki- (36-201002)

  • Drvene puzzle 100 delova -Slavne kuce - Čivava

  • Pertini elektronska mapa Evrope (11944)

Slični postovi

Odgovorno dete

Čuvanje dece utiče i na uspeh u školi

Pomozite detetu da izgradi samopuzdanje

Nesamostalno dete

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.