Online shop

Kako odstraniti fleke sa bebine odeće na prirodan način?

Kada mlada mama uvede nemlečnu hranu svojoj bebi, pranje njene odećice i portiklica od mrlja od voća i povrća i masnih fleka, postaje veliki izazov, a kad krenu igre na otvorenom mame se susreću sa teškoćama čišćenja fleka od trave, zemlje i poljskog cveća.

Obzirom da sredstva za pranje veša beba jesu blaga i ne mogu skinuti fleke, mame često posežu gelovima za tretiranje upornih mrlja koji nisu namenjeni odeći beba zbog čega se apsolutno ne preporučuju. Naime, u pitanju su veoma agresivna sredstva koja koja imaju moć snažnog uklanjanja masnoća i proteina i koja vrlo često isušuju ruke ili ostavljaju bele fleke na rukama u slučajevima kada dođu u direktan kontakt sa kožom.

Obzirom da su formulisana tako da duboko prodiru u tkaninu na koju su naneta, ova sredstva i nakon pranja i ispiranja ostaju unutar tkanine putem koje se prenose na bebinu kožu. Odeća oprana na ovaj način dolazi u direktan dodir sa najosjetljivijim dijelovima bebine kože kao što su benkice, zeke ili platnene pelene, a ostaci hemikalija na odeći putem kože unosi se u organizam što velikom broju mladih mama nije poznato.

Kako bi izbegle najagresivnija sredstva za uklanjanje fleka mnoge mame koriste sredstva za pranje sudova u želji da eliminišu ružne mrlje sa odeće svojih bebica, no ono što je namenjeno pranju sudova koji se lako ispiraju svakako nije nešto što treba da se nađe na dečijoj garderobi koja je sklona upijanju i koja se mnogo teže ispira.

Deterdžent za sudove unutar pamučnih vlakana i nakon pranja i ispiranja takođe ostaje i u dodiru sa nežnom dečijom kožom veoma često izaziva alergijske reakcije tako da ukoliko vaše dete sklono promenama na koži ili pati od alergija ili astme topla je preporuka da ne koristite sredstva za skidanje fleka koja nisu hipoalergena i nisu namenjena skidanju fleka sa dečije odeće.

Koje mrlje se nateže skidaju…. i kako ih možemo ukloniti sa odećice naših beba?

…mleko

Mrlje i fleke koje se najčešće pojavljuju na odeći beba do 18 meseci uzrasta je mleko. Ako se dopusti da se mleko na bebinoj odeći osuši, kasnije se teško skida. Obzirom da je ključ uspešnog uklanjanja mrlja u tome da se zaprljan deo na odeći pravilno istretira odmah nakon što se uprlja, i za skidanje ove vrste mrljica, najkorisnije je nakon prljanja isprati mrlju hladnom vodom a zatim oprati ručno ili u mašini za pranje. Za najbolje rezultate preporučuje se da pre pranja istrljajte isprljano mesto prirodnim sapunom za uklanjanje mrlja da ostavite da odstoji pola sata do sat vremena i da nakon toga operete veš. Svakako vodite računa da koristite sredstvo za pranje veša koji ne sadrži iritanse i alergene da ne bi uticalo na nežnu bebinu kožu preko odeće.

Ako ste vašoj bebi uveli kašice od voća onda znate da plodovi slasnih voćkica ostavljaju uporne mrlje koje su jedne od najtežih za uklanjanje. Isto važi i za povrće snažnijih boja. Cvekla, šargarepa, brokoli i spanać stvaraju uporne mrlje.

…voće, povrće i jaje

Šta treba da uradite u ovom slučaju? Najbolja stvar koju možete da uradite je, kao što smo već naveli, da odmah operete mrlju sa malom količinom prirodnog sapuna za skidanje fleka, a zatim operite u mašini za pranje. Na isti način najlakše ćete oprati majicu ili portiklicu od jajeta koja se takođe smatra jednom od najtežih za uklanjanje sa bebi odeće. U slučaju upornih mrlja od voća odlično je naneti alkoholno sirće na zaprljano mesto ili sok od limuna.

…trava i zemlja

Igranje u prirodi je jedan od najkorisnih aktivnosti za bebe i decu. Ali imajte na umu da i trava zemlja ostavljaju uporne fleke, no priroda nam je darovala prirodna sredstva kojima se zelena boja lako uklanja. Na tkaninu obojenu travom nanesite alkohol ili malu količinu soka od limuna, protrljajte je nežnom četkicom ili sunđerom i ostavite da dobro upije i odstoji, a zatim operite bebinu odeću koristeći nežno sredstvo za pranje veša formulisano za pranje bebine odeće i mrlje od trave će se uspešno nestati.

…masne mrlje i čokolada

Hidrogen peroksid je veoma jednostavno jedinjenje vodonika i kiseonika, a sa dodatkom sode bikarbone odlično uklanja mrlje od voća i povrća kao i stare fleke koje su nakon puno pranja opstale. Dovoljno je tkaninu navlažiti sa malo 3% hidrogena, a zatim posuti sodu bikarbonom i istrljati blago sunđerom. U slučaju masnih fleka od puteraili ulja i tragova bebi krema, ulja i losiona navlažite zaprljano mesto hidrogenom a zatim ga istrljajte Fitaky baby stikom za skidanje fleka i nakon sat vremena operite. Na  isti način tretirajte i mrlje od čokolade, ali imajte na umu da fleke od industrijskog sladoleda od čokolade nećete uspeti da uklonite ni prirodnim niti najagresivnijim sredstvima za uklanjanje fleka iz razloga što fleke od čokoladnog sladoleda, na žalost, nastaju od boje koja se dodaje proizvodu. Navedena boja ponaša se kao boja za tkaninu zbog čega se ne može odstraniti sredstvima za uklanjanje fleka.

Hidrogen dezinfikuje ali i čini veš beljim, pa ukoliko je bela boja odeće vaše bebe izgubila belinu koju želite da povratite na prirodan način ne koristeći industrijske izbeljivače ili hlor, koristite 3 % rastvor hidrogena, tako što ćete bebin veš potpoti u toplu vodu kojoj je dovoljno dodati šolju hidrogena i ostaviti da stoji nekoliko sati a zatim na uobičajen način oprati mašinski.

Imajte na umu da je za najefikasnije uklanjanje fleka važno da se zaprljan deo na odeći pravilno istretira odmah nakon što se uprlja i da sredstvo za skidanje fleka nakon nanošenja na tkaninu odstoji pre ispiranja, a da je za zaštitu osetljive kože vaše bebe neophodno da eliminišete sredstva za uklanjanje fleka koja nisu namenjena bebama i da izaberete bebi sredstvo i bebi deterdžent: onaj koji nije samo efikasan već prirodan, hipoalergen i u potpunosti bezbedan za bebe.

Autor: Fitaky.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • EUCERIN DermatoCLEAN 3 u 1 Micelarni fluid za čišćenje63997

  • Bubchen dečiji šampon za kosu i tuširanje Sensitive 230ml (67426)

  • Bubchen dečiji šampon za kosu i tuširanje AHOI 230 ml (69893)

Slični postovi

Došla je nova beba

Zašto beba često štuca?

Za bolji san beba

Nagonska aktivnost kod beba

Fiziološki hipertonus mišića kod beba

Koje su štetne hemikalije u proizvodima za negu beba?

Uobročena beba

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.