Online shop

Šta je Gatrijev test?

Alergija na kravlje mleko

Imunska (alergijska) intolerancija  proteina kravljeg mleka predstavlja značajan problem u dobi odojčeta i malog deteta. Najčešće se sreće kod mlade odojčadi na veštačkoj ishrani,a posebno kod one opterećene atopijskom konstitucijom i koja se hrane običnim kravljim mlekom. Senzibilizacija je moguća i preko majčinog mleka, pa i transplacentalno, ali su takvi slučajevi znatno ređi.

 

Osnovu terapije ovog stanja  čini eliminaciona dijeta prilagođena načinu senzibilizacije, uzrastu deteta, kao i vrsti i težini osnovnog poremećaja. Odojčetu senzibilisanom na ekskluzivnoj prirodnoj ishrani, eliminacija proteina kravljeg mleka se sprovodi kod majke, dok se onom kod koga je poremećaj nastupio tokom veštačke ishrane ili dohrane, savetuju hipoalergogene mlečne formule bazirane na  ekstenzivnom proteinskom hidrolizatu.U kategoriju ovih preparata spadaju Pregomin (Milupa, Nemačka), Alfare (Nestle, Švajcarska), Nutramigen (Mead Johnson, SAD), Pregestimil (Mead Johnson, SAD) i drugi.

 

Mlečne formule bazirane na izolatu proteina soje nemaju hipoalergogeno svojstvo, te se, zbog visokog rizika od senzibilizacije, ne preporučuju detetu sa intolerancijom proteina kravljeg mleka mlađem od godinu dana.Primena ovih preparata je posebno rizična kod bolesnika mlađih od šest meseci, kao i kod onih sa gastrointestinalnim smetnjama nereaginskog tipa. Pored toga, sojina mleka nemaju karakteristike semielementarne hrane, što ih dodatno  čini neadekvatnim u tratmanu bolesnika sa ispoljenom malapsorpcionijom i/ili malnutricijom. Preparat ove vrste konstantno prisutan na našem tržištu je Milupa SOM (Milupa, Nemačka).

 

Pored ovih proizvoda, postoje i mlečne formule sačinjene od slobodnih amino kiselina, ali se one primarno koriste za ishranu dece sa intolerancijom proteina kravljeg mleka koji su se senzibilisali i na proteinske hidrolizate.

Zbog čitavog niza nutritivnih nedostataka, kao i velikog rizika od unakrsne i naknadne senzibilizacije, kozje i ovčje mleko se ne preporučuje deci sa intolerancijom proteina  kravljeg mleka. Takodje,  u dijetetsko-terapijske svrhe se ne koriste ni formule bazirane na parcijalnom hidrolizatu proteina kravljeg mleka.

 

 

Literatura: 
1. Host A. Cow's milk protein allergy and intolerance in infancy. Some
clinical, epidemiological and immunological aspects. Pediatr Allergy
Immunol
2. Walker-Smith JA, Murch S. Gastrointestinal food allergy.
3. American Academy of Pediatrics
4. European Society for Paediatric  Gastroenterology, Hepatology and
Nutrition (ESPGHAN)
5. American Academy of Pediatrics

Autor: Nedeljko Radlović / www.pedijatri.org.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda za sunčanje namenjen bebama  možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • NOVALAC AC 1 400G UNP

  • NOVALAC 1 400G UNP

  • APTAMIL COMFORT 1 400G

Slični postovi

Rani simptomi trudnoće - test trudnoće

Papanikolau test tek svake druge godine

Šta je SCA test?

Test koji otkriva pol deteta u sedmoj nedelji trudnoće

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.