Online shop

Masaža za bebe

Svi mi spontano dodirujemo svoje bebe pokazujući im na taj način da ih volimo. Dodir je prvo čulo koje se razvije i obično posljednje počinje slabiti. Roditelji miluju svoje bebe pre spavanja ili ih pomiluju po licu kada su uznemirene. Poseban oblik dodira koji se pokazao izuzetno delotvornim je masaža za bebe.

 

Pored fizičke, masaža donosi i emocionalnu korist i za roditelje i za bebu. To je divan način da od najranijih dana započne dugotrajna veza puna ljubavi između Vas i Vašeg deteta.Kako masaža deluje na bebe ?

Bebe vole kada ih dodirujete. Masaža bebe je optimalan podsticaj za razvoj pokreta i osećaja, i poboljšava celokupni psihomotorni razvoj deteta.

 

Kada je beba pod stresom, masaža je može relaksirati i pomoći joj da se opusti. Posebno je delotvorna u slučajevima kada beba pati od konstipacije ili grčeva u trbuhu, ili kada ne može zaspati. Istraživanja su pokazala da redovna masaža pomaže prevremeno rođenim bebama da brže dobiju na težini, smanjuje neprijatnost zbog rasta zuba, poboljšava cirkulaciju, imunitet i neurološki razvoj.


Pre svega, masaža pomaže roditeljima uspostaviti čvršću vezu sa svojom bebom. Beba se pri tome oseća sigurnom i voljenom, a razvija se i osećaj poverenja između roditelja i deteta. Bez obzira na to masiraju li roditelji svoju bebu ili ne, dodir i držanje su izuzetno važni u njenom emocionalnom razvoju.

 

Kada masirati bebu?
Ne postoji univerzalno pravilo – činite to kada Vama i detetu najbolje odgovara.
Postoji mnoštvo prilika tokom dana kada roditelji mogu masirati bebu.

Na primjer:
• kada joj menjaju pelenu
• nakon kupanja
• pre spavanja
• spontano, tokom maženja
• sedeći pored bebe na prostirci na poduU sledećim situacijama treba izbegavati masažu:
• kada beba plače (osim kad plače zbog grčeva u trbuhu).
• neposredno pre spavnja, jer to može biti previše stimulativno za dete
• dok dete štuca ili neposredno naokn što ste ga nahranili
• ako bebi pupak još nije zarastao
• ako beba ima iritiranu ili inficiranu kožu, povrede, krvarenja ili ako je akutno bolesna
Kako masirati bebu?

Roditelji moraju obratiti pažnju na to kako im beba reaguje na masažu, budući da sva deca na nju ne reagiraju na isti način. Neke se bebe opiru masaži, a neke vole da ih dotičete po određenim delovima tela, ali ne po drugima. Bebine se želje moraju poštivati. Međutim, većina beba uživa kada je u kontaktu koji se ostvaruje masažom. Nije neophodno mazati bebinu kožu pre masiranja, međutim, može se koristiti ulje za bebe ili dečji losion.Stvorite ugodno okruženje za Vas i Vašu bebu. Pričajte ili pevajte bebi nežnim glasom i gledajte je u oči dok je masirate. Obratite pažnju kako vaša beba reaguje na masažu: ako pokazuje znakove nelagode ili vam se čini da ne uživa, prekinite.Postoje različite tehnike masaža za bebe, ovde navodimo jedan od načina:

Masažu počnite s bebinim nogama.Čvrstim, ali nežnim potezima polako pomičite svoje ruke niz bebine noge: od potkolenice prema natkolenici i završite na kuku primenjujujći pritisak palčevima na unutrašnju, a ostalim prstima na spoljašnju stranu noge. Zatim primite natkoljenicu obema rukama i nežno stiskajte dok pomičete ruke od natkolenice prema stopalu. Masirajte malim kružnim pokretima tabane i nežno povucite svaki prstić.Zatim, položite svoje dlanove na ramena bebe i povlačite ih prema sredini grudi. Ili, možete polako povlačiti svoje dlanove od ramena duž ruku sve do prstića. Malim kružnim pokretima masirajte bebine dlanove koristeći palčeve i onda nežno povucite svaki prstić.Masažu trbuha treba raditi nežno, kružnim pokretima, u smeru kazaljke na satu (od vaše leve strane prema desnoj).Počnite tako da položite dlan jedne ruke na donju desnu stranu bebinog trbuha.Zatim nežnim kružnim pokretom pređite preko trbuha (u smeru kazaljke na satu).Završite na donjoj levoj strani bebinog trbuha.
Kod masaže lica, možete prstima gladiti bebino čelo i obraze.
-masirajte sa kažiprstom ili srednjim prstom
-počnite u sredini čela i pomerajte prste prema spoljnoj strani lica- počnite kod nosa i pomerajte prste po obrazu prema van
Ako ste oboje još relaksirani, polegnite bebu na trbuh i masirajte joj leđa dugim, nežnim potezima od glave prema nožnim prstima.Počnite od glave i klizite dlanovima polako preko leđa, pa dalje niz noge sve do nožnih prstiju.
Kad završite s masažom, polagano i nežno obucite bebu kako bi se što duže održao osećaj ugode i opuštenosti.

 

Izvor:

1. Early Childhood Connections, Baby Massage, www.ecconnections.com.au
2. Child and Youth Health, Parenting and Child Health, Baby Massage,www.cyh.com
3. http://www.zdravlje.hr

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • Piano sto sa mikrofonom i stolicom (GLO05148)

  • Marcelin muzička igračka truba (yl-334)

  • Telefon / vozić za bebe muzički i svetleći (GLO05169)

Slični postovi

Opuštanje i masaža

Beba šalje signale

Beba stiže: Šta kupiti, a šta pozajmiti

Nošenje beba: da ili ne?

Beba plače dok se hrani. Zašto?

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.