Online shop

Merenje težine bebe

Svako novorođenče se po rođenju detaljno pregleda. Posle prvog merenja, novorođenče se u porodilištu redovno meri, svakog dana približno u isto vreme. Težinu novorođenčeta obično meri babica u porodilištu, a kasnije  patronažna sestra kao i pedijatar na prvom pregledu. Normalna težina novorođenčeta je od 2500g do 4500g. Merenja obično pokazuju pad težine u prvim danima. Prosečno, u prvih tri do četiri dana beba izgubi 10%  porođajne težine. 
 
Dva su razloga za to:
  1. Kada se dete rodi, njegovu masu čini velika količina vode. Tu vodu novorođenče izluči uriniranjem u prvih par dana
  2. Laktacija se ne uspostavlja istog trenutka po dolasku bebe na svet. U prvim danima stvara se kolostrum. Kolostrum je prvo mleko koje je bogat izvor zaštitnih tvari, medju kojima su najvažniji imuni i faktori rasta, vitamini, minerali i aminokiseline. Kolostrum je neprocenjiv za novorođenče, jer ga štiti od infekcija koje mu prete iz novog okruženja, ali nema nutritivnu vrednost.
 
Pravo mamino mleko sa svojim sastavom koji omogućava rast i razvoj odojčeta nastaje približno četvrtog dana po porođaju i tada težina novorođenčeta obično počinje da raste. Uobičajeno je da odojčad dobijaju na težini od 15 do 30 grama na dan.  Bebe koje puno spavaju kao i one rođene sa većom težinom mogu u početku da dobijaju i manje.
 
Mlade mame podsvesno pri prvom podoju brinu imaju li dovoljno mleka kao i da li novorođenče lepo napreduje. Posebno se ta briga javlja ukoliko je beba prevremeno rođena, ili ukoliko je porođaj bio težak kao i u situacijama kada je beba spavalica i često preskače obroke. 

U prvim danima porodilji pomažu sestre u porodilištu, a po dolasku kući i patronažne sestre. Patronažna sestra  prilikom  obilazaka  meri bebu na vagici posebno predviđenoj za merenje beba. Kada prestanu posete patronažne sestre, mama ostaje sama sa brojnim brigama i nedoumicama. Sigurnost u tim danima roditeljima pruža komfor merenja bebe u kućnim uslovima.
 
Vaga za merenje bebe može da se kupi, ali lako može i da se iznajmi. Na taj način roditelji mogu da dodju do kvalitetnog uredjaja sa kojim kasnije nemaju dilemu šta da rade. Iznajmljivanje  vage za merenje bebe se preporučuje svim mamama jer je težina bebe u prvim danima važan podatak koji nam govori da li sa dojenjem ili hranjenjem na flašicu beba dobija dovoljno za rast i razvoj. 
 
Svakodnevno merenje bebe je veoma korisno iako nije jedini pokazatelj bebinog napredovanja. O pravilnom razvoju bebe nam govore i drugi pokazatelji, a njih najbolje mogu da procene patronažna sestra i pedijatar. Kada se mama odluči da redovno meri težinu odojčeta preporučljivo je da vrednosti zapisuje u tabelu rasta, a zapisane vrednosti će proceniti pedijatar na narednoj kontroli bebe.
 
 
Preuzeto sa: www.nega-bebe.rs 
 
 
 
Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba
 
  • Avent kesica za odlaganje mleka (SCF603/25)

  • Avent jednokratni tuferi za grudi 30 komada ( SCF254/30 )

  • CANPOL MANUELNA PUMPICA ZA IZMAZANJE 12/205

Slični postovi

Bebina težina

Vidimo li zista da deca imaju problem s težinom?

Visina i težina dece

Moj bebac gubi na težini

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.