Prevremeno rođeno dete

Dete se smatra nedonoščetom ako je došlo na svet pre navršene 37 nedelje trudnoće. Oko 10 posto novorođenčadi rodi se prerano, a 1 do 2 posto njih rodi se pre 32 nedelje trudnoće (2 meseca ranije). Izrazito preveremeno rođena decu su između 22 i 27 nedelje gestacije, a vrlo prevremena deca su od 28 do 31 nedelje gestacije. Nedonoščad se može razlikovati i po rođenoj težini pa tako razlikujemo izrazito niska rođena težina do 1000g, odnosno vrlo niska rođena težina je do 1500g.

Prevremeno rođena deca mogu imati različite zdravstvene probleme koji su veći i učestaliji što je trudnoća kraće trajala. U većini slučajeva, nedonoščad ima više zdravstvenih i razvojnih problema i bitno veću smrtnost nego terminska novorođenčad koja se rađaju od navršene 37. do 42. nedelje trudnoće.

Već tokom trudnoće uspostavlja se emocionalna povezanost između majke i deteta koja se nastavlja nakon porođaja tokom dojenačkog perioda. Zasnovana na međusobnom razumevanju i usklađenosti u komunikaciji ova povezanost postaje temelj svih odnosa kasnije u životu. Prevremeni porođaj prekida fine procese pripreme za roditeljstvo i umesto osećaja zadovoljstva, sreće i smirenosti nastupa period straha za zdravlje i život deteta. Ovi strahovi značajno otežavaju harmoničnu i opuštenu komunikaciju tokom prvih meseci a neretko i celu godinu detetovog rasta i razvoja. Dugotrajni boravak na neonatološkom odeljenju, brojne zdravstvene komplikacije, poteškoće hranjenja i terapijski zahvati značajno otežavaju bliski kontakt deteta sa roditeljem.

Po izlasku iz bolnice, nastavlja se pojačano staranje i nega sa ciljem postizanja optimalnog razvoja deteta. I ovaj period je obeležen roditeljskim strahovima, brigama i značajnim učestvovanjem u procesima lečenja (fizikalna terapija). Susret sa brojnim administrativno- tehničkim problemima dodatno otežava njihovo funkcionisanje u izvršavanju roditeljskih zadataka. Upravo iz svih navedenih razloga, potrebno je opšte podizanje svesnosti o specifičnim potrebama ovih porodica, kao celokupne javnosti, tako i različitih, nerietko nekoordiniranih službi zdravstvene, socijalne i odgojno obrazovne delatnosti.


Izvor: www.palcici.net

 

1 komentara:

  • Manuela
    18.02.2012. 21:07
    moja beba je rodjena u 28-oj nedelji, ima tri mjeseca i jos nije pocela da se smije,ponekad se nasmije onako sam.. Zanima me postoji li neki period do kad bi bebe trebale da pocnu da smiju????

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.