gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica

Vaša iskustva

Galerija

E-mail Novosti

Anti-spam pitanje 3+4=?
Ime:
Email:

Klinfo.hr

Besplatan sport

Zavod za udžbenike

Magično Bilje časopisPrevremeno rođeno dete

PDFŠtampaEl. pošta

( 5 Glasova )
Prevremeno rođeno dete, 4.4 out of 5 based on 5 votes . MamaiBeba.rs

Dete se smatra nedonoščetom ako je došlo na svet pre navršene 37 nedelje trudnoće. Oko 10 posto novorođenčadi rodi se prerano, a 1 do 2 posto njih rodi se pre 32 nedelje trudnoće (2 meseca ranije). Izrazito preveremeno rođena decu su između 22 i 27 nedelje gestacije, a vrlo prevremena deca su od 28 do 31 nedelje gestacije. Nedonoščad se može razlikovati i po rođenoj težini pa tako razlikujemo izrazito niska rođena težina do 1000g, odnosno vrlo niska rođena težina je do 1500g.

Prevremeno rođena deca mogu imati različite zdravstvene probleme koji su veći i učestaliji što je trudnoća kraće trajala. U većini slučajeva, nedonoščad ima više zdravstvenih i razvojnih problema i bitno veću smrtnost nego terminska novorođenčad koja se rađaju od navršene 37. do 42. nedelje trudnoće.

Već tokom trudnoće uspostavlja se emocionalna povezanost između majke i deteta koja se nastavlja nakon porođaja tokom dojenačkog perioda. Zasnovana na međusobnom razumevanju i usklađenosti u komunikaciji ova povezanost postaje temelj svih odnosa kasnije u životu. Prevremeni porođaj prekida fine procese pripreme za roditeljstvo i umesto osećaja zadovoljstva, sreće i smirenosti nastupa period straha za zdravlje i život deteta. Ovi strahovi značajno otežavaju harmoničnu i opuštenu komunikaciju tokom prvih meseci a neretko i celu godinu detetovog rasta i razvoja. Dugotrajni boravak na neonatološkom odeljenju, brojne zdravstvene komplikacije, poteškoće hranjenja i terapijski zahvati značajno otežavaju bliski kontakt deteta sa roditeljem.

Po izlasku iz bolnice, nastavlja se pojačano staranje i nega sa ciljem postizanja optimalnog razvoja deteta. I ovaj period je obeležen roditeljskim strahovima, brigama i značajnim učestvovanjem u procesima lečenja (fizikalna terapija). Susret sa brojnim administrativno- tehničkim problemima dodatno otežava njihovo funkcionisanje u izvršavanju roditeljskih zadataka. Upravo iz svih navedenih razloga, potrebno je opšte podizanje svesnosti o specifičnim potrebama ovih porodica, kao celokupne javnosti, tako i različitih, nerietko nekoordiniranih službi zdravstvene, socijalne i odgojno obrazovne delatnosti.


Izvor: www.palcici.net

 

comments

Comments  

 
+4 #1 Manuela 2012-02-18 22:07
moja beba je rodjena u 28-oj nedelji, ima tri mjeseca i jos nije pocela da se smije,ponekad se nasmije onako sam.. Zanima me postoji li neki period do kad bi bebe trebale da pocnu da smiju????
Quote
 

Postavi komentar


Security code
Refresh


Vaši komentari