Online shop

Odvikavanje od cucle

Osam saveta za odvikavanje od cucle

Majke koje doje ne treba bebama da daju cuclu - donedavno je ovo bilo neprikosnoveno pravilo, ali su američki naučnici nakon analize rezultata 29 studija sprovedenih u 12 zemalja ustanovili da korišćenje cucle uopšte ne umanjuje uspešnost dojenja.Oni preporučuju da se bebama c ucla da tek u uzrastu od tri do četiri sedmice, kada već sisaju sa lakoćom.

 

Zašto, uopšte, postoje cucle? Potreba za sisanjem je deci urođena. „Deca još u majčinoj utrobi sisaju palac“, objašnjava Ditmar Estereih, potpredsednik Nemačke lekarske komore.
On, međutim, savetuje roditeljima da ne dozvole detetu da sisa palac pošto njegov oblik nije prilagođen vilici i može da izazove njenu deformaciju.


Ukoliko detetu date cuclu pred spavanje, ona može da smanji rizik od iznenadne smrti. Ipak, ne treba je koristiti kao univerzalno sredstvo protiv plača. Deca često plaču kada su gladna ili kada im je potrebna pažnja.


„Na takav njihov zov u pomoć ne treba da odgovorite tako što ćete im tutnuti cuclu u usta“, kaže Alis Zemler iz Udruženja babica Severne Rajne-Vestfalije. Ako se cucle pocepaju ili izgube, ne treba ih zamjenjivati drugima ukoliko dete ima više njih. Na taj način se najavljuje njihovo izbacivanje iz upotrebe.

 

Takođe zaboravite i na umakanje cucle u gorke tinkture. Treba im pribegavati samo u krajnjem slučaju. Svrsishodno korišćenje cucle olakšava kasnije odvikavanje. Obično potreba za sisanjem prestaje između godinu i po i dve godine. Osam saveta koji olakšavaju odvikavanje od cucle1. Metoda korak po korak: Postepeno produžavajte periode bez cucle. U prvoj fazi detetu dajte cuclu samo dok je u stanu, zatim samo dok je u dečijoj sobi i na kraju samo pred spavanje.
2. Knjiga: Uzmite knjigu koja se bavi odvikavanjem od cucle, pokažite je mališanu i razgovarajte s njim o tome.
3. Objašnjavanje: Objasnite detetu zašto je vreme da se odrekne cucle. Recite mu da ga bolje razumete kada nema cuclu u ustima i da će mu bez nje zubići biti lepši.
4. Bez prisile: Posljednje što roditelji treba da urade jeste da jednostavno zabrane detetu da cucla.
5. Metoda izduvane cucle: „Učinite cuclu neprivlačnom tako što ćete je probušiti iglom. Kada se vazduh izađe, cuclanje gubi draž“, kaže psiholog Mihael Til.
6. Poklanjanje: Predložite mališanu da pokloni cuclu, na primer, bebi vaših rođaka. Objasnite mu da je njoj sada potrebnija.
7. Dobra vila: Recite detetu da će dobra vila odneti cuclu i u zamenu za nju ostaviti divan poklon.
8. Rastanak od cucle: „Recite mališanu da zakopa cuclu u vašoj bašti ili na plaži na moru“, kaže Mihael Til i ističe da dete samo treba da spusti cuclu u iskopanu rupu.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • KIDS II zvečka/glodalica za bebe-lav i slon 8916

  • Chicco zvečka za bebe žaba (6320034)

  • Tiggi zvečka trougao (65167)

Slični postovi

Odvikavanje od dojenja

Kako pohvaliti dete?

1 komentara:

  • jovana jankovic
    22.03.2018.

    mi imamo 19mes i mucimo muku sa odvikavanjem od cucle...preko dana ne koristimo al je plakanje po ceo dan.

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.