Platnene pelene

Platnene pelene: prirodno, jednostavno, ... bolje!

Korišćenje jednokratnih pelena u higijeni naše dece, ima negativan učinak na naš okolinu, a često i direktno na zdravlje deteta, stoga je od izuzetne važnosti upoznati roditelje s negativnim aspektima jednokratnih pelena te ih osvestiti o postojanju prirodne alternative koja ima manje negativan uticaj na zdravlje naše planete i naše dece, a i na roditeljski novčanik.
Bez obzira jeste li o alternativi jednokratnim pelenama počeli razmišljati kako biste barem delomično rasteretili kućni budžet, jer ste zabrinuti zbog mogućih negativnih posledica koje korišćenje jednokratnih pelena može imati na zdravlje vašeg deteta ili zbog zabrinutosti sve većim zagađenjem i uništavanjem Zemlje, a možda i zbog svega navedenog, pozivamo vas da se upoznate s novim platnenim pelenama – alternativom koja je bolja za bebu, za vas i za našu okolinu.

ZDRAVLJE

Jednokratne pelene
• Iako na reklamama čujemo da je suva guza = dobra guza, zapravo je prljavština ono što uzrokuje pelenski osip. Jednokratne pelene upijaju veliku količinu tečnosti pa su roditelji u iskušenju da ih menjaju ređe. No koliko dugo želite da Vam dete bude u PRLJAVOJ peleni? Prljava pelena je jednostavno prljava pelena. Čak i za jednokratne pelene postoje uputstva za menjanje svakih 3 sata. 
Istraživanja su pokazala sledeće podatke za SAD:
1955. god – manje od 10% beba imalo je pelenski osip
1991. god – 78% beba je imalo pelenski osip
Verovatni razlozi za povećanje pelenskog osipa masovnim korišćenjem jednokratnih pelena su: alergijske reakcije na hemikalije, nedostatak vazduha, viša temperatura, retko menjanje pelena jer roditeljima izgledaju suvo.

• Jednokratne pelene koje sadrže parfeme, povezane su s tegobama pri disanju kod astmatičara.
• Pregrevanje za 1oC koje se događa u jednokratnim pelenama, u vreme kad se dečacima još razvijaju testisi, može uticati na kasniju neplodnost.
• Pošto dete u jednokratnim pelenama nije svesno svojih fizioloških funkcija, jer se tečnost odmah upije – deca koja koriste jednokratne pelene puno kasnije se odviknu od pelena. Nekad je bilo nezamislivo da dete troši XXL pelene do tri i više godina, sad je to uobičajena pojava.
• Bebini intimni delovi su u kontaktu s pelenama 24 sata na dan, dveipo godine (majke, zamislite da morate sintetičke higijenske uloške nositi toliko dugo!). Jednokratne pelene sadrže niz hemikalija, od onih kojima se postižu visokoupijajuća svojstva, do nekih u prodavnicama koje su čak visokotoksične:

NATRIJUM POLIAKRILAT je superupijajuća stvar koja se u kontaktu s vodom pretvara u gel
- možete ga naći u obliku komadića poput mekanih kristalića na bebinoj guzi – kod nekih beba izaziva alergijsku reakciju
- nastavlja upijati vodu do 100 puta svoje težine i na otpadu
- upija tekućinu i iz bebine kože pa je suši
- izbačen je iz proizvodnje tampona, jer aktiviran određenom bakterijom izaziva Sindrom toksičnog šoka
- ako ga beba proguta više od 5 grama, može biti smrtonosan    DIOKSIN
je nusprodukt izbeljivanja celuloze hlorom, a nalazi se u tragovima i u pelenama
- jedna od najtoksičnijh stvari koje je proizveo čovek
- sastojak je bojnih otrova
- povezan je s defektima pri rođenju, spontanim pobačajima, genetskim promenama
- kancerogen je
TBT je hemikalija koja se smatra zagađivačem okoline
- visoko je toksična
- prodire kroz kožu i ima efekt sličan hormonima
- šteti imunološkom i hormonalnom sistemu
- povezuju je sa kasnijom sterilnosti kod dečaka

Platnene pelene
Platnene pelene izrađuju se od prirodnih materijala i ukoliko se pravilno održavaju ne sadrže hemikalije koje mogu štetiti detetovom zdravlju. Koriste se sa zaštitnim gaćicama koje propuštaju vazduh pa bebina guza dovoljno "diše" i ne pregrejava se.

JEDNOSTAVNOST UPOTREBE
Većina ljudi pri spomenu "pelene" pomisli na četvrtaste pelene kakve su imale naše bake, prale rukama, iskuhavale, peglale… Tu sliku možete jednostavno prekrižiti. Moderne pelene su izgledom i jednostavnošću upotrebe više nalik na jednokratne nego na bakine pelene.
• Sašivene s nekoliko slojeva u oblik kojeg uopšte ne treba slagati, samo se čičak-trakom ili drikerima pričvrste oko guze.
• Ne treba ih peglati! Ne treba ih iskuhavati!
• Neke čak imaju sašiven i spoljašnji nepropustiv sloj, tzv. All-In-One pelene (spoljni sloj je od materijala koji propuštaju vazduh, a tečnost ne)
• One koje nemaju vanjski nepropusni sloj lakše se peru, ali zahtijevaju upotrebu mekanih nepropusnih zaštitnih gaćica.
• Bacanje bebine stolice u WC se može pojednostaviti upotrebom papirnatih listića.
• Kod platnenih pelena – iz iskustva naših mama – rjeđe procuri mokraća kraj nožice, i rjeđe procuri stolica novorođenčadi prema leđima.

Razlika: platnene pelene su 3 - 4 puta jeftinije, ne računajući da se mogu koristiti i za drugo, treće… dete. 
Prljave pelene se drže u kanti s poklopcem u vodi (ili bez nje) s malo dodanog sirćeta.Zbog dodanog sirćeta uopšte ne smrde(a jeste li probali kakav miris imaju prljave jednokratne pelene,čak i ako su samo mokre?).
Kako su platnene pelene jednako jednostavne kod prematanja i odnošenja do kante, jedino što dodatno iziskuju je da se svaka tri dana trebaju premestiti u mašinu i nakon pranja obesiti na sušenje. To odnosi ukupno 7 minuta prosečno na dan, ili 20 minuta svaki treći dan. A time ste izbegli odlazak u trgovinu zbog nabavke jednokratnih pelena.
Dovoljno ih je prati na 60oC, jer je to temperatura na kojoj se unište sve bakterije i gljivice.
Možete ih držati u košari pored stolića za presvlačenje, a mirišu i izgledaju - divno.
Kod pranja se ne koristi omekšivač jer smanjuje moć upijanja, umesto toga se za omekšavanje može koristiti sirće.

7 komentara:

 • 11.04.2010. 15:34
  Postovane,

  Trudna sam i zelela bih da koristim za bebu platnene pelene, medjutim nigde ne uspevam da pronadjem platnene pelene All in One. Da li mozda Vi mozete da mi pomognete i date savet gde bih mogla da narucim ili kupim ovakve pelene?

  Unapred mnogo zahvalna,
  Ivana
 • 18.04.2010. 23:47
  Evo jedna od adresa koje sam ja našla za platnene pelene.
  http://pamucnepelene.blogspot.com/search/label/Pamu%C4%8Dne%20pelene
 • Darkoni
  28.07.2010. 14:28
  [quote name="Nanja"]Postovane,

  Trudna sam i zelela bih da koristim za bebu platnene pelene, medjutim nigde ne uspevam da pronadjem platnene pelene All in One. Da li mozda Vi mozete da mi pomognete i date savet gde bih mogla da narucim ili kupim ovakve pelene?

  Unapred mnogo zahvalna,
  Ivana
  Postovana Ivana ako ste i dalje zainteresovani pisita mi na s.dobrinka@yahoo.com ,moja sestra je u Srbiji i nabavlja ove pelene All in One,povoljno.
 • 02.10.2010. 23:07
  postovani,
  pred kraj trudnoce sam i zanima me da li mogu i gdje u crnoj gori mogu naci platnene pelene?


  hvala
 • eminastipancevic
  05.12.2011. 18:30
  moja beba ima 2 meseca i koristimo pampers,zanima me da li mozemo da predjemo sada na platnene pelene?Da li neko ima iskustva sa tim?Ne znam kako bi beba odreagovala?
 • marijana123456
  07.01.2012. 21:26
  [quote name="eminastipancevic"]moja beba ima 2 meseca i koristimo pampers,zanima me da li mozemo da predjemo sada na platnene pelene?Da li neko ima iskustva sa tim?Ne znam kako bi beba odreagovala?[/quote]


  Na platnene pelene mozete da predjete bilo kada. Mi smo presli na platnene sa tri meseca i prezadovoljni smo. Em smo ustedeli brdo para, em nam se nije povratila urinarna infekcija koju smo zaradili sa Pamparsom.
 • Makilli
  10.02.2012. 20:51
  Drage mame,

  da li je neka od vas koristila pomenute papirne listice za bacanje bebine stolice u wc? Zanima me gde se oni mogu nabaviti...

  Hvala unapred!
  Marina

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.