Pupčana i preponska hernija

Hernije (kile) česta su pojava kod novorođenčadi. Postoje dve vrste hernija koje su karakteristične za bebe: pupčana i preponska (umbilikarna i ingvinalna).

Preponska kila
Ova vrsta kile nastaje na sličan način kao i pupčana, samo što ovde parče creva prođe kroz trbušni zid, uzrokujući nastanak kile u preponi. Mnogi roditelji i ne primete da njihovo dete ima ovu vrstu kile sve dok ono ne prohoda.

Da li je ozbiljno?
Ova vrsta hernije može da naraste i prodre u skrotum (kesicu u kojoj su smešteni testisi) i izazove oštećenje testisa. Osim toga, ponekad se dešava da se uklešti u ingvinalnom kanalu i tada postaje veoma bolna. Beba plače i povraća, te ju je potrebno hitno odvesti  u bolnicu. Za razliku od pupčane kile, preponska se nikada ne povlači sama od sebe, pa ju je potrebno ukloniti hiruškim putem. Zahvat je jednostavan i retko kada se dešava da se nakon njega preponska kila ponovo javi.

 

Pupčana kila
Nastaje kada oko ili iza pupka postoji otvor ili slabost mišića, pa deo creva prođe kroz taj otvor uzrokujući oticanje tkiva. Tada pupak „naraste“ (ponekad i do veličine manje jabuke), što za roditelje izgleda zaista zastrašujuće.

Da li je ozbiljno?
Pupčana kila javlja se kod jedne od pet novorođenih beba. Nije opasna pojava, niti je bolna. Kada beba plače, kila se poveća i izgleda kao da će pući, ali se to neće dogoditi. Većina pupčanih kila nestane sama od sebe do uzrasta od tri godine.

Da li je potrebna operacija?
Ukoliko se kila ne povuče do uzrasta od pet godina ili naraste do veličine veće narandže, lekar može da vam preporuči njeno uklanjanje. Reč je o veoma jednostavnom hiruškom zahvatu kojim se „zašije“ otvor kroz koji je crevo prošlo. Rez se gotovo i ne vidi, a ranica će u potpunosti zarasti u roku od nedelju dana.

1 komentara:

  • gornji prijeso
    10.04.2013. 12:24
    kolika je cena operacije preponske hernije kod dece uzrasta do 16 godina :-?

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.