Online shop

Putovanje sa detetom

Putovanje sa detetom

Tajna uspešnog putovanja sa decom, nije važno da li se radi o dugim ili kratkim putovanjima, pažljivo je planiranje. Mala deca su iznenađujuće prilagodljiva, stoga osigurate li osnovno – hranu, pelene, omiljenu igračku ili dve – vaše bi dete trebalo biti prilično srećno što ide sa vama.

 

Automobil je najverovatnije najlakši način prevoza sa malim detetom koje možete koristiti kao svojevrsnu sobu na točkovima, stavljajući u njega sve što će trebati vama i vašem detetu. Pre nego što krenete, pripremite za putovanje torbu sa najpotrebnijim stvarima i držite je da vam bude pri ruci. U torbi treba da budu rezervne pelene – za svaki sat na putovanju ponesite bar 2 pelene, ako vaš put traje 3 sata ponesite 6 pelena, kao i paket vlažnih maramica, odeća za preoblačenje, oprema za povijanje i podloga ili peškir.

 

Ako ne dojite bebu, ponesite dovoljno mleka u prahu, čaja i vode. A ako je beba počela jesti tvrdu hranu, ponesite gotovu hranu sa voćem i povrćem, i ne zaboravite bočice, kašike i slično.

 

Svu tečnost stavite u providnu kesu na vrh torbe – nazovite avio-kompaniju i pitajte koje su količine dozvoljene i prijavite ih službeniku da bi ubrzali sigurnostu proveru na aerodromu. Ponesite bar 2 varalice – ako putujete avionom, za vreme poletanja i sletanja dojite dete ili mu dajte da žvače cuclu, što će pomoći kod pritiska u ušima.

 

Od rođenja vaše dete se u automobilu treba voziti u udobnom i sigurnom dečjem sedištu prikladnom njegovom uzrastu i težini. Sedište morate učvrstiti i ispravno koristiti kako bi pružilo najveću moguću zaštitu vašem detetu u slučaju nezgode.

 

Starije dete će želeti da se zabavlja na putovanju i najlakši način da se to učini jeste pomoću odabranih igračaka. Odaberite igračke koje su posebno oblikovane za upotrebu u automobilu, ili one što imaju mogućnost prilepljivanja za staklo ili za zadnji deo prednjeg sedišta. Ove su igračke bolje od slobodnih koje morate stalno podizati kad padnu.

 

Nastojte putovanje učiniti što opuštenijim, proverivši put pre polaska i uzimajući dovoljno vremena za stizanje na cilj. Tako nećete stići prekasno i biti umorni zato što ste se morali više puta neplanirano zaustavljati. Ako krećete na dalek put, razmotrite mogućnost da putujete noću. Budete li imali sreće, vaše će dete smiriti kretanje automobila i spavaće najmanje polovinu putovanja.

 


Ako putovanje na koje krećete uključuje i javni prevoz, moraćete pripaziti šta nosite sa sobom jer ćete morati nositi i prtljag i dete. Uzmite još jednu sličnu pomoćnu torbu uz onu već spomenutu, ali ona mora biti spremljena u putnoj torbi koja se lako nosi. Ako je moguće, ponesite laganu guralicu koju možete držati jednom rukom, dok vam je druga slobodna, ili stavite dete u dečju nosiljku koju pričvrstite ispred sebe ako je dete veoma maleno ili na leđa ako je dovoljno veliko da u njoj sede samo.

 

Ako kupujete kartu za voz, autobus ili avion, uvek spomenite činjenicu da putujete sa malim detetom i kad kupujete rezervaciju zamolite za najpraktičnije sedište koje je dostupno.
Neki avioprevoznici imaju dečje krevetiće, a ostali će vam dopustiti da ponesete dečja kolica u avion kao ručni prtljag i to besplatno.

 

Dečja kolica se ne računaju u ukupnu težinu prtljaga koji se predaje. Kolica možete zadržati sve do dolaska pred stepenice aviona ili tunela koji vodi do aviona. Retke su avio-kompanije koje traže da roditelji potpišu da neće tražiti odštetu u slučaju da se kolica oštete ili unište. Ako presedate, naglasite prilikom prijave leta, odnosno čekiranja karata, da ćete dečja kolica zadržati sve do ulaska u avion. Dobićete posebnu nalepnicu za kolica. Kolica predajete pred avionom, a kad sletite na aerodrom na kojem ćete na sledeći let čekati nekoliko sati, čim izađete iz aviona, odmah uz vrata aviona ili stepenice trebalo bi da dobijete kolica.

 

Pre nego što krenete, upitajte avioprevoznika ili putnog agenta za pogodnosti koje su dostupne za malu i nešto stariju decu. Prilikom rezervisanja avio-karte možete rezervisati tzv. baby cot odnosno dečji krevetić, u zavisnosti da li se radi o dužem letu ili ako vaša beba nije starija od dve godine.

 

Krevetić se pričvršćuje na pregradu koja ekonomsku klasu deli od prve klase. Krevetić se mora sklopiti pre sletanja aviona i zbog toga ćete dete uzeti ponovo na krilo pre nego što avion sleti na odredište. Mogućnost koju nudi veliki broj kompanija jeste rezervacija hrane za bebe ili decu prilikom rezervacije avio-karte.

 

Bilo koji način prevoza da koristite, uvek zaštitite svoje dete od sunca i osigurajte da svaki izloženi deo kože bude zaštićen sredstvom za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom. Učinite da vašem detetu bude što je moguće udobnije i obucite ga u odeću koja je široka i koju je lako promeniti. Višeslojna odeća od tankih materijala je najbolja jer ćete moći dodati i skinuti sloj zavisno o tome koliko je toplo. U automobilu zna biti leti jako vruće, sa tempreraturom koja zabrinjavajuće raste, a da to niti ne uočite, zato neprestano pratite svoje dete dok putujete.

 

Autor: MamaiBeba.rs

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 
  • Auto Sedište Magic Premium Blue 9-36 kg (10070851842)

  • Auto sedište Cabriofix Black Raven Maxi Cosi (61778950)

  • PEG PEREGO FOTELJA ZA AUTO VIAGGIO 2-3 SUREFIX SPORT

Slični postovi

Prvi put sa bebom na letovanju

Autosedišta predstavljaju opasnost za bebe kada su izvan auta

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.