Online shop

Rota virus infekcije i kako ih sprečiti

Ovaj virus odgovoran je za 30% infekcija gastrointestinalnog sistema kod odojčadi i male dece.Nema leka koji će svladati ovaj virus, ali danas već postoji vakcina za najteže oblike bolesti, odnosno najugroženije skupove dečje populacije.


Rota virus infekcije su bolest odojčadi i male dece. Najčešće obolijevaju odojčad u dobu od 6 meseci i deca do 5 godina života. nfekcije uzrokovane ovim virusom čest su uzrok hospitalizacije odojčadi jer izaziva teške prolive i povraćanje uz povišenu temperaturu što sve zajedno vrlo brzo može dovesti do dehidracije (gubitka telesne tečnosti). Vakcina koja stoji na raspolaganju može sprečiti bolest, ili se ona javlja u znatno blažem obliku.Zaraza se prenosi na dva načina
Zaraza se lako proširi i nije čudno da je u 30% crevnih infekcija kod dece uzročnik upravo Rota virus, jer se radi o vrlo zaraznom mikroorganizmu. Razlika između ovog virusa i drugih mikroorganizama koji napadaju probavni sistem je u načinu širenja: Rota virus ulazi u organizam na dva načina.

 

Prvi je oralno fekalni put t.j. dete slučajno unese virus u usta rukama ili igračkom koje su kontaminirane stolicom (fecesom). Drugi je kapljična infekcija – virus se nalazi u sićušnim kapljicama sline zaražene osobe i tokom govora se širi po vazduhu. Upravo zbog ovakvog načina širenja rota virus može izazvati prave epidemije obično na dečjim odeljenjima ali i u jaslicama ako se nađe i jedno dete zaraženo Rota virusom. 

 

Virus kruži vazduhom od decembra do aprila. Kada jednom uđe u organizam virus se nastani u tankom crevu gde počinje njegov rast (replikacija) i vrlo brzo se primećuje njegov učinak, jer virus da bi se mogao umnožavati mora biti u ćeliji. Nakon 12 sati bolest se ispoljava jakim povraćanjem i povišenom temperaturom, a tokom iduća 24 sata počinje proliv koji traje oko 6-7 dana.

 

Nikakvi antibiotici ni lekovi protiv proliva nemaju uspeha
Unos tečnosti i minerala jedini je način lečenja jer se tako vrši nadoknada izgubljenog. Ne postoje specifični lekovi kad je zaraza nastupila. Kao i kod svake druge infekcije organizam stupa u akciju odbrane od napadača i šalje u napad svoje mehanizme odbrane kao što su limfociti T ćelij bele krvne loze koje imaju zadatak da odstrane i onemoguće patogene mikroorganizme (tj. one koji uzrokuju bolest).

 

Organizam se oslobađa Rota virusa na relativno jednostavan način. Ćelije creva koje su napadnute već su uglavnom pri kraju svog životnog ciklusa i predodređene da se zamene (koža i sluznica se stalno obnavljaju !). Tokom tri dana zaražene ćelije se odstrane stolicom (fecesom) iz organizma. Zato, opreznost! Zaustavljanje proliva ne bi išlo na ruku procesu ozdravljenja jer bi blokiralo prirodni mehanizam obrane u izbacivanju zaraženih stanica. Antibiotici uništavaju korisne crevne bakterije (fiziološka flora) koje takođe imaju koristan učinak na odbranu organizma.Kako sprečiti dehidraciju
Gubitak telesne tečnosti predstavlja najveću opasnost do koje dovodi gastroenteritis (tj. upala želuca i tankog creva) uzrokovan Rotavirusom. Što je dete mlađe infekcija ove vrste je opasnija. Većina dece nakon pete godine uspe se relativno dobro oduprijeti infekciji Rotavirusom. Najmlađa deca su najviše ugrožena jer je sistem njihovog organizma različit od starije dece i odraslih zbog većeg sadržaja vode, a ravnoteža vode i minerala već i pri manjem gubitku se brzo poremeti.

 

Kod odojčadi već kroz kratko vreme nastupa dehidracija: ako beba više puta povrati, a u crevima se skupi veća količina tečnosti, nastupi i proliv i već nakon jedne obilne vodenaste stolice dete je klonulo, krv je zgusnuta, cirkulacija oštećena i ako brzo ne dođe pomoć nastupa šok – gubitak kiseonika i hranjivih stvari u ćelijama (hipoperfuzija). U stanju šoka sve vitalne funkcije su usporene, organizam je u opasnosti i neophodna je nadoknada tečnosti i minerala venskim koje se vrši u bolnici.Važno je čim se pojave prvi znaci bolesti koji upućuju na gubitak tečnosti, dati detetu oralni rehidracijski rastvor (poznatija kao ORS – oralna rehidracijska solucija) koja se nabavlja u apoteci. Povraćanjem i prolivom organizam gubi vodu i minerale, koje treba brzo nadoknaditi kako bi se sprečila rehidracija. U pakovanju, obično malih vrećicama, nalazi se optimalna količina glukoze (šećer koji koriste sve ćelije) i mineralnih soli. Količina iz vrećice rastvori se u tačno određenoj količini vode prema uputsvu iz pakovanja. Rastvor je najbolje dati rashlađen kašiku po kašiku. Ako dete prenaglo popije, može ponovno povratiti jer je želudac jako nadražen infekcijom, no mala količina tečnosti se ipak resorbira. Rehidracijska sol nije ugodnog ukusa i deci se ne sviđa često odbijaju piti.

 

Da bi se to izbeglo, na tržištu je u ponudi Humana Elektrolyt - mineralne soli i glukoza za pripremu rehidracijskog rastvora, ukus koji je poboljšan prirodnom aromom banane. U praktičnom je pakovanju - za pripremu manje količine rastvora (6,5 g za 250 ml vode), što je prikladno za odojčad. Rehidracija odojčeta uz kratke a česte podoje (jer je mlijeko tada rjeđe) najbolji je način sprečavanja dehidracije.


Važno je uz sve mere prepoznati odmah signale koji upućuju na mogućnost dehidracije kako bi se detetu na vreme pomoglo. To se može učiniti na bolničkom odljenju ili dnevnoj bolnici jer se unosi izgubljena tečnost (voda, glukoza i minerali) direktno u venu čime se poboljšava opšte stanje deteta jer je cirkulacija krvi unosom tečnosti bolja.


Ako dete gubi tečnost usled proliva, povraća, ima povišenu temperaturu i ne mokri, to je jasan znak dehidracije, posebno ako je bledo, plače slabim glasom, a reakcija na podražaj je oskudna. Objektivna procena dehidracije dobije se vaganjem deteta: ako je izgubilo više od 7 % težine koju je imalo pre bolesti znači da se radi o jakoj dehidraciji i potrebna mu je brza pomoć (primjer: odojče od 4 kg ako izgubi 7% svoje težine, što iznosi 280 grama, jako je ugroženo !!).Prevencija infekcije Rota virusom
Opšte preventivne mere teško je sprovesti na dečjim odeljenjima i jaslicama jer se virus širi i kapljičnom infekcijom tako da su manje epidemije među decom mlađeg doba neminovne. Vakcina protiv Rota virusa (kao i sve druge vakcine) deluje preventivno jer jača odbrambene snage organizma tako što podstiče stvaranje specifičnih antitiela protiv ovog virusa. Postoje dva tipa ove vakcine: prvo je već u upotrebi u nekim zemljama a sadrži oslabljeni virus - ne može izazvati bolest, ali aktivira imunološki sistem i pruža zaštitu pri susretu s istim tipom Rota virusa kao i unakrsni učinak protiv drugih sličnih tipova virusa.

 

Drugi tip vakcine je u postupku i biće ostvareno kopijom virusa nastalom rekombinacijom DNK (tj. njegove genske strukture) koji će pružati zaštitu od više različitih serotipova virusa i nema nikakvog rizika za dete. Vakcina se daje na usta i to kod prvog tipa vakcine prva doza u dobu od 6 nedelja, a druga nakon 4 nedelje. Drugi tip vakcine daje se u tri doze s razmacima od 4 nedelje. Vakcina se može dati zajedno s drugima koje se daju u inekciji (protiv difterije tetanusa, dečje paralize, hepatitisa B i Hemofilus influence).Za koga se vakcina preporučuje

Budući da vakcina jača odbrambene sposobnosti organizma protiv Rota virusa daje se deci koja imaju veći rizik u svladavanju bolesti. Hronične bolesti disajnog sistema: cistična fibroza, teške forme bronhijalne astme. Bolesti i mane srca te smetnje cirkulacije:  deca s urođenim srčanim manama kao bolestima srca koje su nastale kasnije. Hronične bolesti bubrega – glomerulonefritis, nefroza i druge bolesti bubrega. 

 

Bolesti krvi i krvotvornih organa. Metaboličke bolesti: šećerna bolest (Diabetes mellitus), ali i druge retke bolesti metabolizma. Sindromi hronične intestinalne malapsorpcije kao Crohn-ova bolest ili hronična upala debelog creva (colitis ulcerosa). Prirođene i hronične bolesti koje deluju na smanjenu proizvodnju antitela (reumatoidni artritis, trombocitopenija, HIV infekcija.Vakcina protiv Rota virusa nije obavezna i odluka o vakcinaciji zavisi od roditelja i saveta izbranog pedijatra koji poznaje zdravstveno stanje deteta. Ako se donese odluka o vakcinaciji, treba znati da se prva doza daje od navršenih 6 nedelja i unutar 90 dana života. Ispitivanje sprovedeno na oko sto hiljada dece pokazalo je da, poštujući ove termine, nije došlo do nikakvih nepoželjnih učinaka kakvi su primijećeni kod prvih vakcina protiv Rota virusa. Naime, prvi primeri vakcine sadržavali su oslabljeni virus koji nije bio dovoljno pročišćen (iz životinjskog izvora) i izazivao je komplikacije.

 


Za odječad mlađu od 6 nedelja može se reći da je prirodno zaštićena od Rota virusa. Izgleda da ćelije creva u tom mladom dobu još nemaju receptore na koje se virus može pričvrstiti i ući u ćeliju. No, najviše od svega novorođenče je zaštićeno antitelima koje je dobilo od majke još preko posteljice. Dojenjem se ta odbrana stalno povećava. Sa svakim obrokom odojče prima antitela koja deluju na nivou crevne sluznice i najbolja su prevencija infekcije Rota virusom.Prim.mr.sc. Ružica Duplančić–Šimunjak, dr.med., pedijatar


www.euroalba.com

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Bubchen bebi mleko sa sheabutter i panthenolom 400 ml (45254)

  • Bubchen dečiji šampon za kosu i tuširanje AHOI 230 ml (69893)

  • Bubchen dečiji šampon za kosu i regenerator Princess Rosalea 230 ml (67429)

Slični postovi

H1N1 virus i trudnice

Trudnoća i akutni virusni hepatitis (A i B)

Rotavirus i dojenje

1 komentara:

  • Anonymus
    25.04.2017.

    fantasticno objasnjeno

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.