Online shop

Beba stiže: Šta kupiti, a šta pozajmiti

Po stopi nataliteta Srbija je na poslednjem mestu u Evropi jer prosečan bračni par ima 0,81 dete. Posebno zabrinjava podatak da se mladi sve kasnije odlučuju za proširenje porodice zbog loše ekonomske situacijei ubeđenja da za bebu treba mnogo novca.

 

Međutim, ako zanemarimo činjenicu da svaki roditelj za svoje dete želi samo najbolje, kupovina potrepština za novorođenče može da se obavi i bez zapadanja u dužničko ropstvo.Kupujte po spisku

Za početak napravite spisak neophodnih stvari, a zatim ga pažljivo razmotrite. Štiklirajte sve što morate da kupite, precrtajte sve što možete da pozajmite od rođaka i prijatelja, ali računajte i na poklone od baka, deka, kumova, tetki, ujni i ostale rodbine. Pre nego što uđete u prvu radnju i ispraznite novčanik ili spržite kreditne kartice, obiđite što više prodavnica i uporedite cene. Samo na osnovnim stvarima uštedećete nekoliko hiljada dinara.

Sve za miran san

Za iznošenje bebe iz porodilišta trebaće vam nosiljka, ali samo tada i nikada više, te je pozajmite. Krevetac se ubraja u najbitnije potrepštine, ali ne mora biti nov. Uzmite ga od rođaka, prijatelja ili komšija koji jedva čekaju da ga se reše. Najpraktičniji je model od drveta, sa stranicom koja se podiže i spušta, i zato potražite baš takav. Ne opterećujte se bojom i ukrasima poput baldahina, to bebi ništa neće značiti.

Dušek pak treba da bude nov, čvrst i kvalitetan, i na njemu ne štedite. Međutim, ukoliko se ipak odlučite za korišćen, temeljno ga usisajte, izluftirajte, prebrišite vlažnim sunđerom i okrenite na suprotnu stranu od one na kojoj je neka beba već spavala.

Trebaće vam i jedna-dve posteljine s punjenom ogradom, dva-tri pamučna dušečna čaršafa i mušema. Za pokrivanje bebe dovoljan je deblji peškir ili tanje pamučno ćebe, i zato ne kupujte posteljine s jorganima i jastucima.

Čistoća na prvom mestu

Za kupanje spremite plastičnu kadicu, bokal za polivanje, neutralni šampon, termometar za vodu i mekani peškir s kapuljačom. Ako ste nesigurni, obavezno kupite kupka, metalni ram s frotirskom navlakom, na kojem će beba ležati za vreme kupanja.

Pelene za jednokratnu upotrebu birajte prema bebinoj težini, a za početak kupite veliko pakovanje jer je ekonomičnije. Osim toga, trebaće vam 30 tetra (četvrtastih platnenih) i 15 švedskih (trouglastih) pelena, pet benkica odgovarajuće veličine, troje zeka, tri bodija, tri para čarapa broj 00, dve kape i osnovna kozmetika – „pavlovićeva mast“, vlažne maramice, štapići za uši, sapun, makazice za nokte, češalj i četka.

Odeća za novorođenčad nosi oznake od 50 do 62, a kupuje se prema bebinoj porođajnoj dužini. Za mališana dugog 52 cm kupujte stvari dužine 56. I ne zaboravite – sve stvari za bebu treba da budu oprane i ispeglane pre nego što stignete iz porodilišta.

I kolica rastu

Kolica spadaju u najskuplje stavke i zato ne treba da žurite sa kupovinom. Ponuda je bolja nego ikada, a cene različite i zavise od proizvođača i dodatne opreme. Najnoviji modeli sa tri ili četiri točka „rastu“ s detetom jer imaju dodatak koji se koristi i kao deo kolica i kao nosiljka, ali i kao sedište za auto. Kada ga skinete, dobićete klasična tropoložajna kolica. Naravno, cena odgovara kvalitetu, pa se spremite da izdvojite pozamašan iznos.

Ukoliko ste pak odlučili da prištedite, pozajmite kolica od rođaka ili prijatelja ili kupite polovna. Bebi to neće smetati.

3 SPISKA

Obavezno kupite:


U apoteci kupite neutralni šampon za bebe, sapun, „pavlovićevu mast“, štapiće za uši, vlažne maramice, bočicu „povidon joda“, fiziološki rastvor, pet sterilnih kompresa dimenzija 5x5 cm i papirni flaster za previjanje pupka, četku i češalj, makazice za nokte i toplomer za bebe. U kući bi trebalo da imate i dve staklene flašice, od 120 i 250 ml, rezervnu cuclu za flašice, četku za pranje flašica i cucli, stalak za sušenje flašica, lažu, lančić i kutijicu za lažu, termos za flašice, a za svaki slučaj i kutiju adaptiranog mleka.

Može, a ne mora:

Komoda s fiokama i pultom za prepovijanje spada u praktične komade nameštaja, ali bez nje se može. Ako beba ima duge nokte, pa se bojite da ne izgrebe lice, stavite joj pamučne rukavice. Biće vam dovoljan jedan par. Portile su lepe i jeftine i slobodno kupite jednu-dve. Mleko i ulje za telo nisu neophodni, ali to ne znači da ne treba da kupite jednu bočicu.

Tražite, ako vas pitaju:

Najbližim prijateljima i rođacima, koji obično pitaju šta da kupe novorođenčetu, slobodno recite šta vam treba. Ako ste kupili sve neophodne stvari, tražite im praktični jastuk za dojenje, grejač ili sterilizator za flašice, bebi-alarm ili muzičku vrtešku za krevetac. Onima koji su odlučili da bebi poklone odeću, recite da kupuju garderobu dva broja veću.

Šta kažu bake:

- Opremu i odeću za novorođenče ne kupujte unapred. Pred kraj trudnoće obiđite prodavnice, napravite spisak, a kupovinu prepustite suprugu ili mami.
- Pelene i bebinu odeću ne sušite preko noći na terasi ili u dvorištu.
-Kad bebi izbije prvi zub, kupite joj belu majicu ili čarape.

 

Izvor: Blic žena

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

Slični postovi

Kupovina bebi opreme

Ne možemo ti kupiti baš sve

Vodič za kupovinu igračaka

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.