Upoznajte svoju bebu

Bebe posmatramo kao bespomoćna, krhka i nežna stvorenja. One to, zaista i jesu. Upoznajte svoju bebuMeđutim, veoma brzo po rođenju, na iznenadnu buku ili jarko svetlo, beba reaguje plačem, trzanjem, ili zabacivanjem ruku i nogu. Ako na njeno lice stavimo maramicu, ona će uspeti da je skloni mlatarajući glavom i rukama. Pokušavaće da napravi korake ako je držite uspravno, ili pokrete slične pokretima plivanja ako je držite polegnutu u vodi. Sve nam ovo govori da su njeni instinkti veoma jaki i usmereni na samoodržanje.

Sa druge strane, ne razvijaju se sve bebe istim tempom. Individualne razlike su velike. Ipak, sve bebe prolaze kroz iste faze, a kojim tempom će se razvijati vaša beba zavisi od genetskih predispozicija, vašeg ophođenja i uticaja sredine, tj. koliko je njeno osnovno okruženje stimulativno i sadržajno. Takođe, bez obzira na velike individualne razlike, prva godina života je veoma značajna jer se razvoj dešava ubrzano i utiče na tempo razvoja ubuduće.

Uloga roditelja
Roditelji prvi uspostavljaju odnose bliskosti sa svojom bebom, stalnim odgovaranjem na njene potrebe, i to ne samo potrebe za hranjenjem, presvlačenjem, već i za maženjem, dodirima… Postepeno, beba na ove stimulanse počinje da odgovara time što kada vidi svoje roditelje ona se smeši i gleda ih u oči. Ovi prvi znaci poverenja govore da beba zna šta od roditelja može očekivati i da ima osećanje da joj se ne može desiti nešto loše. Istovremeno, shvata da na svoje roditelje može uticati. Kada pruži ruke, ili se nasmeši svojoj mami, mama će joj uzvratiti osmehom. Uskoro, dete postaje svesno svoje moći ne samo nad roditeljima, već i nad drugim osobama (nad drugom decom: gura drugo dete i ono počinje da plače), i nad stvarima (kada na određeni način dodirne igračku, ona počinje da treperi ili, kada baci igračku, ona uvek pada na pod).

Faktori koji utiču na brzinu usvajanja novih aktivnosti su detetovo okruženje, nasledne sklonosti, koliko se sa detetom provodi vremena i aktivno radi… Vaš stav, vreme i aktivnosti koje upražnjavate sa bebom od ključne su važnosti za brzinu i razvoj mnogih veština, kao što su govor, kreativnost, motorički razvoj. Igra
Počnite da se igrate sa svojom bebom što ranije. Kada je u uzrastu od godinu dana za žmurke je dovoljna jedna marama ili list papira iza kojih ćete se vi ili dete naizmenično sakrivati. U ovom uzrastu dete veruje da ako ono ne vidi vas, ni vi ne vidite njega.

Igračke
Ponudite igračke koje podstiču dečji razvoj. Visuljci iznad kreveta, mekane igračke jarkih boja, plastične ili gumene životinjice, zvečke… kao i sve ono što proizvodi zvuk ili muziku. Pronađite igračke koje se zatvaraju, otvaraju,  omogućuju stavljanje, dosipanje, presipanje iz jedne u drugu,,,

Okruženje
Bebe od samog početka prate ono što se događa oko njih
U prvim danima života najbolje vide crno bele kontraste i jake boje, ali već nakon 4-5 dana razanaju lica na udaljenosti od 20-25 cm. Zato, svaki put kada bebi pričate, pravite grimase, mazite… to ima uticaja na njen razvoj.Ukoliko je bebino okruženje stimulativnije, utoliko više će biti motivisana da istražuje i eksperimentiše. Naime, deca koja mogu slobodno da istražuju, hvataju, ispituju predmete po kući  imaju veću motivaciju za razvoj od one dece koja sve vreme provode u kolicima. Stav, vreme i aktivnosti koje odrasli (mama ili bebisiterka ili neka druga osoba iz bebinog najbližeg okruženja) upražnjavaju sa njom su od ključne važnosti za brzinu i razvoj mnogih veština, kao što su govor, kreativnost, motorički razvoj.

Ljubav
Brojna istraživanja dokazuju da deca koja nisu mažena, grljena i kojoj nije pokazivana ljubav u najranijem detinjstvu – sporije napreduju. Ponekad se ovaj nedostatak odražava na njihov celokupni kasniji razvoj, pa i kao odrasle osobe mogu biti nesigurne, bez izraženog integriteta, slabijih socijalnih veština.  Potrebe jedne bebe nisu svedene na to da bude sita, napojena, suvih pelena, već i da se oseća voljeno, maženo, sigurno. Važno je da što više razgovarate sa njom, da joj tepate i mazite je. Mnogim mamama se čini besmislenim da bilo šta govore svojoj bebi, jer su sigurne da ih ona uopšte ne razume. Međutim, već i u  kasnijim mesecima trudnoće beba u stomaku jasno razaznaje glasove koje čuje. Na ovaj način, kontakt i komunikacija mame i bebe počinje mnogo ranije nego što se dete rodi.

Autor: Jelena Holcer, pedagog / stručni saradnik portala MamaiBeba

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.