Online shop

Vakcinacija

Preventiva je obavezna kod vakcinisanja jer može naškoditi zdravlju deteta ukoliko je ono pod terapijom, ili je akutno obolelo. Stoga je važno znati i redosled vakcinacija:

Prva godina: Od četri i  do sedam dana po rođenju, detetu se daje BCG (BeSeŽe) vakcina protiv tuberkuloze. U četvrtom, petom, šestom i sedmom mesecu, daje se Di-te-per (vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja) i vakcina protiv dečje paralize.

Druga godina: Vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeole i revakcinacija Di-te-per i protiv dečje paralize.

Četvrta godina: Revakcinacija protiv velikog kašlja.

Sedma godina: Revakcinacija protiv difterije, tetanusa i dečje paralize. Radi se i tuberkulinska proba, a deci kod koje ona negativna, daje se BeSeŽe.

Četrnaesta godina: Revakcinacija protiv difterije, tetanusa i dečje paralize. Tuberkulinska proba i BeSeŽe, ukoliko je proba negativna.

Vakcinacija mora biti odložena u slučaju da dete nije u dobrom zdravstvenom stanju – u slučaju akutnih bolesti i febrilnih stanja. Isto važi i za decu koja se leče kortizonskim preparatima i imunodepresorima. U tim slučajevima su kontraindikovane sve vakcine sa živim virusima (protiv paralize, malih boginja, rubeole, velikih boginja), dok vakcine protiv tetanusa i difterije mogu biti date. Poseban oprez nužna je, ukoliko je terapija pomenutim lekovima dugotrajna. Ukoliko je terapija bila kratkotrajna, odmah po njenom okončanju, dete može primiti vakcinu (ovde se pre svega misli na terapiju kortizonskim preparatima protiv asmatičnih napada i ekcema).

Terapija antibioticima nije kontraindikovana, ukuliko lek ne poništava dejstvo vakcine i obratno. Za to je nužno mišljenje stručnjaka, lekara.

Vakcina protiv paralize: Ne postoje apsolutne i definisane kontraindikacije. Vakcina mora biti odložena u slučaju proliva i drugih crvenih oboljenja. U slučaju akutnih febrilnih stanja i u slučaju terapije sa imunodepresorima.Vakcinacija može biti obavljena u svako godišnje doba, pa i u letnjim mesecima.

Vakcina protiv tetanusa: Ne postoje nikakve kontraindikacije. Potrebno je znati da nakon prvoga ciklusa imunitet traje 5 do 10 godina, tako da u pomenutom periodu nije potrebno primati injekciju, čak i kod ozbiljnih povreda.

Vakcina protiv tifterije: Ni za ovu vakcinu ne postoje specifične kontraindikacije izuzev kod dece stare između 10 i 12 godina, ukoliko su prekomerno osetljiva na toksin difterije.

Vakcina protiv velikog kašlja: Ne praktikuje se kod dece čiji je nervni sistem oboleo.

Vakcina protiv tuberkoloze: Može imati za posledicu febrilna stanja ili uvećanje žlezda.

Vakcina protiv malih boginja: Kontraindikovana je kod dece koja imaju alergiju na belance.

Vakcina protiv rubeole: Kontraindikacije su iste kao kod vakcina sa živim virusima. Posebno se ne prepisuje tokom trudnoće, zbog mogućih teških oštećenja fetusa.

 

Autor: MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • KIDS II BS KOLEVKA SA POSTOLJEM ZELENA (60131)

  • KIDS II DISNEY LJULJASKA/LEZALJKA WINNIE POO 60256

Slični postovi

Povučena studija o vezi autizma i vakcinacije

Vakcinacija u trudnoći

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.