Online shop

Vodič za fontanele

Bebe se rađaju sa mekim delovima lobanje. Ti mekani delovi, otvoreni delovi lobanje se zovu fontanele. Ukoliko nemate dovoljno iskustva sa sa novoređenčadima, ovi delovi lobanje vas mogu unervoziti,  ali naprotiv njihova nega je laka, i u glavnom se pravilno zatvaraju same od sebe.

Šta su fontanele?

Fontanele predstavljaju delove buduće lobanje novorođenčeta koji nisu dovoljno okoštali.

Imaju dve funkcije:

  1. Porođaj – fontanele dozvoljavaju kostima lobanje da se pomeraju, tako da bebina glava menja svoj oblik tokom prolasaka kroz uski porođajni kanal
  2. Rast – glava novorođenčeta je mala, ali nakon porođaja doživljava nagli rast. Prostori između kostiju lobanje ostavljuaju ,,prostora,, za rast mozga i glave

Vrste fontanela - većina ljudi uglavnom zna za fontanele koje se nalaze na samom vrhu glave, međutim beba ima 6 fontanela:

  1. Velika fontanela  ( Fontanella anterior ) – Najuočljivija fontanela (prednja fontanela), ujedno i najveća od svih. Ima oblik romba, čije zatvaranje se završava sa 18 meseci.
  2. Mala fontanela / Fontanella posterior – Oblika je trougla,  i zatvara se sa 6-8 meseci, poznata je i kao (zadnja fontanela)
  3. Sfenoidalne, su parne fontanela, pozicionirane napred sa svake strane glave, nisu lako uočljive, i često slučaj je da srastu pri rođenju
  4. Mastoidne fontanele, su kao i Sfenoidalne fontanele, teško uočljive, srastaju pri rođenju, a pozicionirane su u zadnjem delu glave, iza ušiju.

Na šta treba obratiti pažnju?

Fontanela treba biti u ravni ostalih kostiju.

Nemojte se plašiti da ostvarujete kontakt sa vašom bebom usled straha da je ne biste povredili.

Nekad fontanela moze biti izbočena u odnosu na okolne kosti, pri kašljanju, štucanjš, ili prilikom vršenja nužde...Ništa od ovoga ne treba da vas zabrine.medicinski  gledano izbočena fontanela tzv. "bulgging fontanele", je znak povišenog Intrakranijalnog pritiska,  koji može biti posledica razlicitih uzroka. Ukoliko primetite znakove izuzetno napete fontanele u periodima kada beba miruje, odmah se javite nadležnom lekaru.

Takodje sa druge strrane ukoliko uočite uvučenu fontanlu to može ukazivati na dehidraciju različitih uzroka (usled povraćanja, dijareje i temperature).

 

 

 

 

  • Bubchen Bebi sapun sa kamilicom (16579)

  • SEBAMED BABY PENA ZA KUPANJE 200ML

  • SEBAMED BABY ŠAMPON 150ML

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.