Online shop

Žutica nije bolest

Većina dece rodi se sa viškom crvenih krvnih zrnaca koji se razgrađuju i eliminišu iz tela tokom prvih nekoliko nedelja života.Bilirubin je žuti pigment koji se javlja kao rezultat ovog procesa. 

 

Žutica se javlja kada se u krvi akumulira prevelika količina bilirubina, a to se događa zbog sledećih razloga:
• Povećana produkcija bilirubina;
• Ograničena sposobnost jetre novorođenčadi da barata velikim količinama bilirubina;
• Povećana mogućnost creva da ga apsorbuju.
Više od pola novorođenčadi dobije žuticu u prvoj nedelji života. Stanje je privremeno i obično se reši u toku nekoliko dana, bez ikakavog tretmana.

 

Analiza krvi
Kako se žutica često javlja, trebalo bi ohrabriti roditelje da se raspitaju i informišu o tome. Majke dece koja imaju žuticu su zabrinutije, pod većim stresom i imaju veće mogućnosti da ranije prekinu sa dojenjem. Dete koje ima žuticu često će biti podvrgnuto analizama krvi. Istraživanja pokazuju i da dojenje deluje kao analgetik, pa je odlično ako dete može sisati tokom lečenja žutice. Tri potencijalna ublaživača bola kod novorođenčadi su: kontakt koža-koža, sisanje i ukus slatkog. Dojenje daje sve troje.  

 

Ako roditelji primete da je dečija stolica svetla i da je mokraća kao tamno pivo, moraju se odmah javiti doktoru. Njihovo dete ima normalnu, fiziološku žuticu koja zahvata više od pola novorođenčadi.

 

Eliminacija bilirubina
Dojena deca imaju veći nivo bilirubina od nedojene. Kako je indirektni bilirubin topiv u masti,ne može se rastopiti u krvi ili urinu. Da bi se eliminisao iz tela, mora se vezati u krvi za proteine topive u vodi i preraditi u jetri. Jetra ga pretvara u formu koja je topiva u vodi (direktni bilirubin), koja se može dovesti u creva i stolicu i tako izbaciti iz tela.


Zato nemojte paničiti, jer fiziološka žutica nije bolest, već stanje, sve dok nivo bilirubina ne bude previsok. Visok nivo bilirubina može učiniti bebu pospanom i zato bi je trebalo buditi i stimulirati da doji češće. Za većinu novorođenčadi preporučuje se hranjenje 8 do 12 puta, ali za decu koja imaju žuticu tempo bi se trebao kretati od 10 do 12 puta u toku dana.

 

Izvor:mamaibeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

Slični postovi

Letnje bolesti dece

Šum ne znači bolest

Preventiva bolesti želuca i probavnog trakta

Najčešće bolesti oka u letnjim mesecima

2 komentara:

  • Anonymus
    13.02.2018.

    Moje obe devojcice su imale zuticu,druga jacu pa je bila nedelju dana u porodilistu,veeeliki stres za mene,medjutim sve je dobro proslo,samo sam dojila,dojila i dojila,sve je otislo kroz kaku i pisku..a bilirubin je bio 303 sto se smatra veoma visokim.Kad smo dosli kuci,suncala sam je kod prozora i dojila na 2-3 sata.

  • maxxxi
    08.07.2017.

    Isto je bilo i sa mojim sinom. Proslo je posle nedelju dana, intenzivnim dojenjem.Bilo je veoma stresno za mene u porodilistu bez obzira sto sam znala da to nije bolest i nista opasno ni ozbiljno.

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.