Online shop

Komplementarna medicina korisna za IVF

Komplementarna medicina korisna za IVF

Program bolnice Beth Israel koji uključujeKomplementarna medicina korisna za IVF meditaciju, vizualizaciju i duboku relaksaciju rezultirao je velikim brojem uspešnih zatrudnjivanja.

Nema sumnje da je postupak vantelesne oplodnje (IVF) izuzetno stresan za žene te da se kod mnogih žena pojavljuju osećaji anksioznosti i depresije. Komplementarna i alternativna medicina (CAM), posebno tehnike kojima se deluje na um i na telo (tzv. Mind-body medicine) koje su osmišljene za smanjenje stresa pre samog procesa vantelesne oplodnje pokazale su se korisnima i rezultirale većim brojem trudnoća, kaže studija.

Te tehnike uključuju meditaciju, tehnike duboke relaksacije, vizualizaciju, vežbe dubokog disanja, hipnoterapiju itd.

Studija objavljena  u časopisu Fertility and Sterility, publikaciji American Society of Reproductive Medicine, pokazala je da žene koje učestvuju u ovim programima imaju mnogo veći postotak trudnoća od žena koje ne učestvuju u programima (52% u odnosu na 20%).

„Delovanje stresa na vantelesnu oplodnju još uvek pripada sivoj zoni oko koje se spore stručnjaci“, kazala je  dr. gin. Alice Domar iz Beth Israel Deaconess Medical Center glavni voditelj istraživanja.

Još je davne 1987. godine dr. Domar predstavila različite tehnike programa koji ima za cilj naučiti parove delotvornim tehnikama relaksacije i upravljanja stresom za vreme postupka vantelesne oplodnje.

Kako bi se proučili efekti ovog programa na trudnoću, tim dr. Domar je u istraživanje uključilo  dve grupe žena
U prvoj grupi su bile one koje su imale 40 godina ili manje s normalnim nivoima hormona, i ova grupa žena nije bila uključena u program niti je samostalno preduzimala tehnike relaksacije i upravljanja stresom, dok je druga bila uključena u program doktorke Alice Domar.

U prvom ciklusu nije bilo razlike u postotku zatrudnjivanja između dve grupe što doktorka Domar objašnjava samim početkom učenja i usvajanja tehnika. Nakon drugog ciklusa već je bila značajna razlika između grupa s tim da su žene koje su koristile tehnike prijavljivale smanjen nivo stresa i napetosti što je rezultiralo povećanim brojem uspešnih vantelesnih oplodnji.

Na kraju istraživanja, u grupi koja je koristila tehnike relaksacije i upravljanja stresom postotak trudnoće se nakon vantelesne oplodnje popeo na 52%, dok je u prvoj grupi taj postotak iznosio 20%.

„U istraživanje je bila uključena relativno mali broj žena (100 žena) te se, kako bismo doneli konačne zaključke, istraživanje mora provesti na većem broju pacijentkinja. Ipak, bez obzira na opseg istraživanja, postoje snažni dokazi da je stres povezan s postotkom zatrudnjivanja vantelesnom oplodnjom te da tehnike komplementarne i alternativne medicine mogu pomoći.“, izjavila je dr.gin. Alice Domar.

Izvor: National Institutes of Health (NIH)

 

Slični postovi

H1N1 virus i trudnice

Trudnice NE u solarijum

Oslobodite se trudničkih kilograma

Deset saveta za trudnice kako se zaštititi od infekcija

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.