Online shop

Porođajni defekti češći kod dece začete IVF-om

Porođajni defekti češći kod dece začete IVF-om

Sporno pitanje koje se tiče porođajnih Porođajni defekti češći kod dece začete IVF-omdefekata kod dece začete IVF-om ponovo se zahuktalo nakon što je u časopisu New England Journal of Medicine objavljena važna studija. Istraživači sa Univerziteta u Adelaideu (Australija), potvrdili su rezultate ranijih istraživanja koja su pokazala povećan rizik od defekata kod dece začete IVF-om.

Izgledi za porođajni defekt u trudnoćama koje uključuju potpomognute načine oplodnje iznose 8.3%, u odnosu na 5.8% kod prirodno začete dece.
Međutim, oni tvrde da se rizik odnosi na uticaj 'pacijentovih faktora' poput gojaznosti ili pušenja, a ne na sami postupak začeća. "In vitro oplodnja oslobođena optužbi da uzrokuje porođajne defekte", bio je naslov teksta na Nature News blogu.

Međutim, ovo je bila samo polovina cele priče. Neki postupci potpomognute oplodnje su rizičniji.
ICSI (intracitoplazmatska inekcija spermatozoida), tehnika koja uključuje ubrizgavanje spermatozoida u jajnu ćeliju, jedan je od takvih. Povećan rizik od porođajnih defekata je za 57% veći od uobičajenog postupka IVF-a, iako je apsolutna veličina rizika relativno manja. Međutim, ICSI je vrlo popularan. U Evropi, se ona, iz nekog razloga, koristi mnogo češće nego uobičajeni IVF.

Još nešto što izaziva zabrinutost jeste i utrostručenje rizika od porođajnih defekata kod žena koje koriste lek za plodnost-klomifen citrat, koji stimuliše ovulaciju izvan usko nadziranog kliničkog okruženja. "Dok je korišćenje ograničeno na malu skupinu u našem ispitivanju, od bitnog je značaja to što je klomifen citrat sada vrlo široko dostupan po niskoj ceni, i lako se može zloupotrebiti, odnosno koristiti različito od vrlo preciznih uputstava proizvođača koji preporučuje izbegavanje upotrebe ovog leka u trudnoći, zato što on može uzrokovati fetalne malformacije", kaže vodeći autor studije profesor Michael Davies.

Za čudo, krioprezervacija (zamrzavanje zametaka) povezana je sa bitno smanjenim rizikom od porođajnih defekata, posebno u odnosu na ICSI. "To može biti zbog razvojno ugroženih emriona koji ne uspeju preživeti proces zamrzavanja/odmrzavanja", kaže dr. Davies.

Izvor: bioedge.org

 

Slični postovi

Za bezbolan porođaj

Ocene za porodilišta

Nakon porođaja

Faze porođaja

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.