Online shop

H1N1 virus i trudnice

H1N1 virus i trudnice

U teško pogođenoj Ukrajini broj umrlih dostigao je 60, uključujući i dve trudnice. Pomoć ponudili EU, NATO, SZO, Indija spremna da besplatno isporuči sva sredstva za prevenciju, a Slovačka, Mađarska, Poljska i Rumunija već poslale maske i vakcine
KIJEV - Broj umrlih od gripa i akutne respiratorne infekcije u Ukrajini je do preksinoć dostigao 60, dok je registrovano više od 190.000 obolelih, od čega je skoro polovina dece. Agencija Interfaks navodi da je od 60 umrlih, 55 odraslih, tri deteta i dve žene u drugom stanju. Ministarstvo zdravlja te zemlje je saopštilo da su i četiri lekara bili žrtve H1N1 novog gripa.

Hotel pod katancem
U Rumuniji je hotel „Sinaja“ u istoimenom mondenskom letovalištu zatvoren, jer je 40 gostiju, uključujući i jednu strankinju, zaraženo, javila je agencija Ađerpres.
Zarazu je donela Portugalka i odbila je bolničko lečenje. Dodatna sredstva su odmah izdvojena za kupovinu vakcina na međunarodnom tržištu, uprkos činjenici da je Rumunija počela svoju proizvodnju vakcina.
Bugarska proglasila epidemiju
U Bugarskoj je juče u pet gradova proglašena epidemija. Do sada je umrlo četvoro ljudi, a više od 100.000 je obolelo. Najveći broj zaraženih su školska deca, pa će škole u Jambolu i Burgasu biti zatvorene. Zabranjena je i poseta pacijentima u bolnicama. Škole su zatvorene i u Avganistanu, gde je proglašeno vanredno stanje. U Sloveniji je u 64 centra počela vakcinacija, po ceni od sedam evra.

U Ukrajinu je iz Švajcarske dopremljeno 300 hiljada doza „tamiflua“, a avion je dočekala premijerka Julija Timošenko. Najavila je da će preparat biti dostavljen bolnicama radi besplatnog lečenja. Ističući da vlada namerava da kupi još jednu turu iste količine vakcine po ceni od 8,5 dolara, Timošenkova je ukazala da neke apoteke prodaju taj preparat deset puta skuplje.
- Ne dajemo taj lek apotekama jer smo uvereni da će početi špekulantske radnje i dranje kože sa leđa ljudi. LJudi treba da budu mirni i da znaju da je u svim bolnicama Ukrajine dovoljno preparata i to dva ili tri puta više nego što treba-rekla je Timošenkova.
Ukrajina je dosad dobila odgovore 12 zemalja koje su izrazile spremnost da joj pomognu, kao i EU, NATO i SZO, indijske farmaceutske kompanije izrazile su spremnost da besplatno isporuče sva neophodna sredstva za prevenciju. Slovačka će uputiti 200.000 medicinskih maski, što je polovina rezervi te zemlje, a Mađarska 10.000 vakcina. Iz Poljske su upućene maske, respiratori, „tamiflu“, kombinezoni, specijalne naočari i obaviće se i 50 besplatnih testova za utvrđivanje tipa virusa koji se širi Ukrajinom.Rusija je uspostavila celodnevne sanitarne karantinske punktove. Moldavija usvaja hitne mere prevencije. Ima 18 obolelih, a jedan smrtni slučaj. Gruzija je zabeležila 27 slučajeva od 10 do 77 godina starosti pacijenata. Tbilisi se obratio SZO pre mesec dana radi nabavke vakcine koje imaju licencu SZO. Kina i SAD imaju vakcine lokalne proizvodnje, koje su potvrdili organi koji regulišu oblast zaštite zdravlja tih zemalja. U Gruziji postoje zalihe „tamiflua“ za 130.000 ljudi.

Izvor: www.glas-javnosti.rs

Slični postovi

Rota virus infekcije i kako ih sprečiti

Trudnoća i akutni virusni hepatitis (A i B)

Rotavirus i dojenje

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.