Online shop

Trudnoća u poznim godinama?

Trudnoća u poznim godinama više nije rizična?

Danas se način života umnogome promenio kao i uloga žene u društvu i upravo to je jedan od razloga zašto se sve više žena širom sveta odlučuje za trudnoću u poznim godinama života. Zahvaljujući medicini koja svakim danom sve više napreduje, žene koje se odluče pričekati sa trudnoćom, u kasnim tridesetim ili pak četrdesetim godinama mogu roditi sasvim zdravo dete sa minimalnim rizikom, pišu britanski mediji.
Profesor Kypros Nicolaides je stručnjak iz oblasti prenatalne hirurgije i kako je kazao za britanski Telegraph danas se sve više žena odlučuje na kasnu trudnoću i to je kao epidemija, s obzirom da je 70-tih godina prošlog veka procenat žena koje su rađale u poznijim godinama iznosio samo pet procenata, dok danas u evropskim zemljama taj procenat iznosi 20 ili 25.

No, s obzirom na veliki napredak koji je medicina postigla tokom ovih godina takve trudnoće više nisu rizične kao pre.
“Kod žena širom sveta postaje sve popularnije zamrzavanje jajnih ćelija, kako bi odložile materinstvo”, kazao je Nicolaides.
Ipak, nije sve ni tako jednostavno kada se odlučite za materinstvo u poznijim godinama. Broj pobačaja je znatno veći kod starijih žena i bez obzira što mnoge od njih čak i u 40-tim godina života ostaju u dobroj formi bez ikakvih zdravstvenih poteškoća, produktivnost njihovih jajnih ćelija opada. Ipak, mnoge žene uspjevaju izneti trudnoću u poznijim godinama života čak i bez ikakve medicinske inetrvencije. I prema istraživanjima u posljednjih deset godina broj žena koje se odlučuju za trudnoću u kasnim tridesetim ili četrdesetim godinama se udvostručio.
“Postoji rizik da beba koju žene rode u kasnijim godinama života oboli od Downovog sindroma, ali zahvaljujući napretku medicine taj rizik je znantno smanjen”, kazao je Nicolaides čija je baka rodila zdravo dete čak u 53. godini života.
Zeta West koja u Velikoj Britaniji poseduje kliniku za plodnost za britanski Telegraph je kazala kako mnoge žene u dobu od 40 pa čak i više godina dolaze na tretman, te uspevaju zatrudniti prirodnim putem, pridržavajući se dijeta, vežbi, čuvanjem emocionalnog zdravlja i naravno uz redovan seks.

Donosimo i listu deset slavnih ličnosti koje su postale majke u poznijim godinama života:

1. Nicole Kidman je rodila zdravu bebu u svojoj 41. godini života.
2. Mariella Frostrup je rodila ćerkicu Molly Mae i Dannyja u ranim četrdesetim godinama.
3. Rachida Dati, bivša ministarka pravosuđa u vladi Nicolasa Sarkozyija u 43. godini je rodila zdravu bebu Zohrau. Ta vest je izazvala burne reakcije i puno se pisalo o tome ko je ustvari otac male Zohrae, a ova majka se samo pet dana nakon porođaja vratila na posao.
4. Halle Berry je prvo dete rodila u 41. godini života.
5. Emma Thompson je dete rodila u kasnim 40-tim godinama života.
6. Madonna je rodila sina Roccoa pet dana nakon što je navršila 42. godine.
7. Cherie Blair je četvrto dete dobila u 45. godini života.
8. Holly Hunter je rodila blizance u 47. godini.
9. Supermodel Iman, žena Davida Bowiea, rodila je ćerku, Alexandriau, u 45. godini.
10.Susan Sarandon je drugog sina, Milesa Guthriea, rodila u 45. godini života.

Izvor: Sarajevo-x.com

Slični postovi

Trudnice, plivajte i uživajte

Druga trudnoća – sličnosti sa prvom

Trudnoća i vežbanje na spravama

Akupunktura u trudnoći

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.