Online shop

Papanikolau test tek svake druge godine

Papanikolau test tek svake druge godine

Žene u trećoj deceniji na Papanikolau test treba da ide tek svake druge godine, a ne svake godine kako je bilo do sada, savetuju lekari Američkog koledža akušera i ginekologa.
Američki koledž akušera i ginekologa savetuje ženama u trećoj deceniji da tek svake druge godine, a ne svake godine kako je bilo do sada, idu kod lekara na Papanikolau test koji je jedan od glavnih metoda za rano otkrivanje raka na grliću materice.

Ta ustanova (American College of Obstetricians and Gynecologists, ACOG) od sada savetuje ženama da tek sa navršenom 21. godinom odu na prvi Papanikolau test. Time se dovode u pitanje dosada važeća mišljenja prema kojima svaka žena treba da ide na redovne kontrole za rano otkrivanje kancerogenih promena na grliću materice tri godine nakon prvog seksualnog odnosa, bez obzira na starost.

Preporuka američkih ginekologa, objavljena na sajtu ACOG, pojavila se samo nekoliko dana nakon polemike oko toga kada bi žene trebalo da prvi put idu na mamografiju koja je jedan od pouzdanih načina za otkrivanje raka dojke - da li da idu kada navrše 40 ili 50 godina.

Američki ginekolozi tvrde da bi se kasnijim odlaskom na Papanikolau test smanjio broj nepotrebnih, ponekad i štetnih hirurških intervencija, posle kojih se pokaže da uočene promene uopšte nisu bile kancerogene.

Osim toga, tvrde američki ginekolozi, kontrolni pregledi sa ciljem otkrivanja ranog stadijuma raka na grliću materice samo povećavaju strah adolescenata i nameću im lečenja i stalne kontrole, iako se često te stvari reše same od sebe.

Američki koledž ginekologa preporučuje, takođe, ženama starijim od 30 godina, a koje su imale tri uzastopna testa sa normalnim rezultatima, da mogu slobodno da naprave pauzu od tri godine do sledećeg Papanikolau testa.

Nekim ženema se međutim, preporučuje češći odlazak kod ginekologa na Papanikolau test, a među njima su one koje su zaražene virusom side ili žene koje su ranije imale promene grlića materice.

Od raka grlića materice godišnje u svetu umre 250.000 žena, uglavnom u zemljma u razvoju. U SAD 2006. godine na 100.000 žena 6,5 ih je imalo rak grlića materice, dok je 1974. na 100.000 žena tu bolest imalo njih 15.

(Tanjug)

 

Slični postovi

Papanikolau test tek svake druge godine

Šta je SCA test?

Test koji otkriva pol deteta u sedmoj nedelji trudnoće

Šta je Gatrijev test?

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.