Fras moguć samo do šeste godine

Fras moguć samo do šeste godine

Epileptički napadi u dečjem uzrastu se često javljaju, kako u sklopu epilepsije, tako i kao jedan od simptoma nekih drugih bolesti. Rizik od frasa prestaje kada deca napune šest godina.
Klinički se veoma različito ispoljavaju, od najjednostavnijih napada kao što je zagledanje, kratkotrajna odsutnost ili prolazni zastoj u govoru, do takozvanih velikih napada kad dete gubi svest i ima ukočenost ili grčeve celog tela.

Dr Ružica Kravljanac, dečji neurolog u Institutu za majku i dete, za "Novosti" kaže da su najdramatičniji veliki napadi. Roditelji ih veoma teško doživljavaju, jer se plaše da će im dete umreti.

Ipak, jačina napada ne znači da je u pitanju teži problem kod deteta. Tako na primer, epileptički napadi tokom povišene temperature, takozvane febrilne konvulzije (u narodu poznate kao fras) veoma dramatično izgledaju, a pri tom imaju veoma dobru prognozu i ne dovode do oštećenja mozga.

"Febrilne konvulzije se najčešće ispoljavaju u vidu iznenadnog gubitka svesti, dete ne reaguje na pozive, usne poplave, kratkotrajno prestane da diše, javljaju se mlitavost ili ukočenost celog tela uz jake grčeve ruku i nogu", objašnjava dr Kravljanac.

"Ti napadi se javljaju kod dece od šest meseci do pet godina, koja nemaju meningitis ili encefalitis, i kod koje je do tada, psihomotorni razvoj bio potpuno normalan. Roditeljima je potrebno objasniti o kakvim se napadima radi i upozoriti ih da ovi napadi mogu da se ponove kod trećine dece", ističe sagovornica "Novosti".

Napadi mogu biti provocirani povišenom temperaturom, nespavanjem, uzimanjem alkohola, dugotrajnim igranjem igrica, izlaganjem drugim fotoefektima, uzimanjem droga, stimulativnih sredstava...

Bez obzira na to da li dete doživi napad kojem je prethodila provokacija ili ne, neophodno je da se javi dečjem neurologu. Prognoza epilepsije zavisi od uzroka koji je doveo do napada.

U slučaju napada trebalo bi postaviti dete na desni bok sa glavom okrenutom na desnu stranu, čime se izbegava udisanje povraćanog sadržaja ili pljuvačke, i skloniti oštre predmete da se ne bi povredilo.

U apotekama ima rektiola diazepama specijalno proizvedenog za svrhe zaustavljanja napada. Kod dece kod koje se fras ponavlja, savetuje se preventivno davanje diazepama rektalno pri povišenoj temperaturi.

Ako se radi o tipičnim febrilnim konvulzijama, nije neophodno dopunsko neurološko ispitivanje, kao što je snimanje moždane aktivnosti ili magnetna rezonanca.

Rizik od frasa prestaje kada deca napune šest godina.

 

1 komentara:

  • 14.08.2011. 15:42
    Da li je fras moguc kod osobe koja ima 18 godina?

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.