Online shop

Povučena studija o vezi autizma i vakcinacije

Povučena studija o vezi autizma i vakcinacije

Medicinski žurnal "Lanset" povukao je u sredu studiju iz 1998. godine u kojoj je autizam doveden u vezu sa vakcinom protiv tri đečije bolesti, koja je svojevremeno izazvala otpor prema vakcinaciji.
Britanski žurnal saopštio je da je postupio u skladu sa prošlonedeljnom odlukom britanskog Generalnog medicinskog saveta u vezi sa vodećim naučnikom koji je učestvovao u studiji Endrjuom Vejkfildom.
"U potpunosti povlačimo taj rad iz arhive objavljenih studija", napisali su urednici "Lanseta" u saopštenju objavljenom na sajtu žurnala.
Medicinski savet je oštro kritikovao Vejkfilda zbog "neetičkih istraživakih metoda" i zato što je pokazao nemar prema deci dok je izvodio testove.
U studiji, koja je obhvatila samo 12 dece, autizam se dovodi u vezu sa vakcinama protiv malih i velikih boginja i zauški.
Iako su ostali eksperti tvrdili da je ova tvrdnja netačna, mnogi roditelji u Britaniji bili su veoma uznemireni i odbili da vakcinišu svoju decu.
Lekari kažu da su zbog smanjenja stepena vakcinacije dece danas ugrožni životi mladih ljudi.
Deset od 13 autora studije distancirali su se od dela istraživanja 2004. godine i objavili takozvano "povlačenje interpretacije".
Vejkfild je, takođe, optužen da je bio nesikren i neodgovoran prilikom opisivanja svog istraživanja.

(SRNA)
 

Slični postovi

Autizam

Povučena studija o vezi autizma i vakcinacije

Starije majke sklonije rađanju dece s autizmom

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.