Online shop

Starije majke sklonije rađanju dece s autizmom

Starije majke sklonije su rađanju dece s autizmom

Starije majke sklonije su rađanju dece s autizmom, nego one majke koje rode u mlađim godinama, tvrdi novo istraživanje.
Stručnjaci sa univerziteta Kalifornija analizirali su gotovo 5 miliona porođaja u ovoj državi između 1990. i 1999. godine,  u kojem je zabeležen porast autizma od gotovo 600 posto.
Rizik od rađanja deteta s autizmom povećavao se za 18 posto sa svakom godinom starosti majke. To znači kako žena koja ima 40 godina ili je starija, ima više od 50 posto šanse za rađanje autističnog deteta, u upoređenju sa ženom starom između 25 i 29 godina. Takođe ima i 77 posto veće šanse za rađanje autističnog deteta nego žena koja je rodila pre 25 godine života.

Iako su ranije studije pokazale kako stariji očevi imaju veće šanse za dobijanje autističnog deteta, ova studija nije potvrdila povezanost doba oca i autizma, osim jedne stavke – stariji očevi koji imaju decu s mlađim ženama.
Muškarci iznad 40 godina koji su u braku sa ženama ispod 30 godina imali su za 60 posto povećan rizik od dobijanja autističnog deteta, u upoređenju s muškarcem starim između 25 i 29 godina. 
Rezultati studije ne iznenađuju, jer je otprilike poznato kako majčina dob nosi prednosti odnosno nedostatke vezane za novorođenče. Nekadašnja istraživanja pokazala su kako su starije majke pod povećanim rizikom od pobačaja, rađanja dece s niskom porođajnom težinom ili dece s Downovim sindromom.

Autizam je biološki poremećaj mozga koji utiče na komunikaciju i društvene veštine, a javlja se do treće godine života. Obuhvata spektar poremećaja koji se kreću od blagih do teških stupnjeva. Zastupljen je kod 60-ero dece na 10 000 rođenih, a češći je kod muškaraca nego kod žena (4:1).

 

Studija je objavljena u časopisu Autism Research.

Slični postovi

Autizam

Povučena studija o vezi autizma i vakcinacije

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.