Online shop

Vitamina D - manjii rizik od prevremenog porođaja

Vitamina D - manjii rizik od prevremenog porođaja

Uzimanje povećanih količina vitamina D tokom trudnoće može značajno sniziti rizik od prevremenog porođaja, potvrdilo je novo istraživanje sprovedeno na američkom Univerzitetu Charleston.
"Svojim trudnim pacijenticama savetujem da dnevno uzimaju 4,000 IJ (internacionalnih jedinica), a dojiljama 6,400 IJ vitamina D. Smatram da bi ginekolozi trebali prepoznati važnost vitamina D kod budućih majki," izjavio je istraživač Bruce Hollis.
Naime, trenutno se u Americi i Velikoj Britaniji trudnicama savetuje uzimanje 400 IJ vitamina D dnevno.
U prvoj eksperimentalnoj studiji o povezanost vitamina D i rizika za prevremeni porođaj, učestvovalo je 600 trudnica. I dok je jedan grupa žena primala 400 IJ po danu, druga je dobijala čak 4,000 IJ sunčanog vitamina. Kako bi budućim majkama osigurali apsolutnu sigurnost tokom istraživanja, lekari su ženama jednom mesečno merili nivo vitamina D i kalcijuma u krvi pa i u urinu.
Nakon 37 nedelja, rizik za prevremeni porođaj kod grupe koja je konzumirala 4,000 IJ je bio 50 posto niži od grupe koja je uzimala tek 400 IJ.

Osim toga, žene koje su primale više vitamina D su imale manju šansu za razvoj respiratornih, vaginalnih, zubnih i drugih infekcija. Istraživanje je pokazalo kako su ove žene manje sklone razvoju dijabetesa, hipertenzije i preeklampsije tokom drugog stanja. Kod beba čije su majke primale visoke nivoe sunčanog vitamina zabeležena je manja sklonost za razvoj prehlada i ekcema nego kod ostale dece.
Uprkos visokog nivoa unesenog vitamina D tokom istraživanja, ni jedan žena nije prijavila nuspojave.

 

Slični postovi

Dodajte vitamine

Koliko vitamina, a koliko minerala?

Živeli vitamini

Vitamini u trudnoći

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.