Odojčad sa ekcemima imaju visok rizik od nastanka alergija na kikiriki i ostale vrste hrane, izveštavaju britanski istraživači.
"Bili smo šokirani kada smo otkrili da je čak u prvoj godini života preko 20% odojčadi sa ekcemom pokazalo podložnost alergiji na kikiriki", kaže Graham Roberts, MD, pedijatrijski alergolog na King's College London.
Roberts je za WebMD rekao da, do vremena kada krenu u školu, deca sa ekcemima imaju visoku stopu alergija na kikiriki.
"Ali nismo znali koliko rano alergija na kikiriki počinje; ranije smo mislili da se javlja u dobu od 3, 4 ili 5 godina," kaže on.
Novo istraživanje sugerira da se alergija na kikiriki javlja mnogo ranije, kaže Roberts.
Studija je uključivala 640 dece u dobu od 4-11 meseci sa ekcemima.
Istraživači su merili nivoe imunoglobulina E (IgE) u krvi, protein imunološkog sistema koji telo stvara kao reakciju na alergene. Pozitivan rezultat označava da je osoba osetljiva i da će verovatno biti alergična na određenu hranu.
Rezultati su pokazali:
• 23% odoječadi je bilo osetljivo na kikiriki.
• 31% je bilo osetljivo na kravlje mleko.
• 22% je bilo osetljivo na susam.
• 16% je bilo osetljivo na brazilski orah.
• 20% je bilo osetljivo na lešnik.
• 21% je bilo osetljivo na indijski orah.
• 14% je bilo osetljivo na badem.
Šesnaest posto dece bilo je pozitivno na više od četiri vrste hrane.
Rezultati su predstavljeni na godišnjem sastanku American Academy of Allergy, Asthma &
Immunology.
Testira se nova teorija o alergijama na hranu
Roberts kaže kako je ovo prvi korak sadašnje studije koja testira hipotezu da će davanje hrane odojčedu na koju su osetljivi sprečiti alergije kasnije u životu.
"Sada se ljudima govori da izbegavaju hranu na koju su alergični. Naša hipoteza je da će uvođenjem namirnice u ishranu u ranom dobu telo prihvatiti istu kao normalnu, te neće razviti alergiju. Preispitujemo osnovne predrasude," kaže on.
U studiji koja se trenutno sprovodi, deca sa ekcemom koja su pozitivna na test osetljivosti na kikiriki podeljena su u dve skupine; polovina će dobijatii kikiriki u ishrani, dok druga polovina neće. Istraživači će uporediti stope alergije na kikiriki u te dve skupine kada deca budu u dobu za pohađanje škole.
Rezultati se očekuju za tri godine, kaže Roberts.
Hipoteza je podržana činjenicom da židovska deca u Londonu imaju oko 10 puta veću šansu da razviju alergiju na kikiriki od dece u Izraelu, "a jedna od najvećih razlika je da je deci u Izraelu kikiriki davan rano u životu", kaže Hugh Sampson, MD, profesor pedijatrije, alergologije i imunologije na Mt. Sinai School of Medicine u New Yorku.
"Ovo je važna studija koja proverava da li visoke doze ranog izlaganja hrani deluju kao prevencija [protiv alergije]. Međutim, to je samo jedna od nekoliko dobrih teorija", rekao je on za WebMD.
IZVORI:
American Academy of Allergy, Asthma & Immunology Annual Meeting 2010, New Orleans, Feb. 26-March 2, 2010.
Graham Roberts, MD, pediatric allergist, King's College London.
Hugh Sampson, MD, professor, pediatrics, allergy and immunology, Mt. Sinai School of Medicine, New York.
www.bhzdravstvo.com